Puheenaihe

Vantaa kielsi omatekoiset luistinradat leikkipuistoista – kävelijät voivat liukastua

Tästä kiistellään. Asukkaiden useana talvena talkootöinä tekemä luistinrata ei kaupungin mukaan täytä turvallisuusnormeja.

Lukijan kuva

Kaupungin virkamiesten tiukaksi moitittu linja lapsiperheiden talkootöinä jäädyttämään luistelurataan hämmästyttää asukkaita Vantaan Myyrmäessä.

Paikalliset asukkaat ovat turhaan yrittäneet saada lupaa omalle pienelle luistinradalle kerrostalojen likeiseen leikkipuistoon. Puisto sijaitsee kaupungin maalla, ja vielä viime talvena sitä ylläpidettiin talkoovoimin.

Kaupunki kuitenkin kielsi kentän teon tältä talvelta, koska rata katsotaan turvallisuusriskiksi. Viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen sanoo, että taustalla ovat kuluttajansuojalakeihin liittyvät turvallisuusnormit, joiden rikkomista kaupunki ei voi katsoa läpi sormien.

– Kenttää on jäädytetty leikkipuiston alueelle, jota ei ole tarkoitettu yleiseksi luistelukentäksi. Emme voi valitettavasti ottaa sellaista riskiä, että joku liukastuisi puistossa. Vahingoista koituu helposti tuhansien eurojen kulut, Kosonen selittää.

Kososen mukaan liukastumisriskiä lisää se, ettei omatekoisen kentän puhtaanapito ole ollut säännöllistä.

Kososen mukaan tilanne olisi toinen, jos luistinrataa jäädytettäisiin esimerkiksi taloyhtiön omalle tontille.

– Silloin vastuu ei olisi kaupungilla. Nykyiset säädökset sanovat selvästi, ettei leikkipuiston alueelle voi tahallaan aiheuttaa liukastumisriskiä.

Kosonen korostaa, ettei kaupungin haluna ole estää asukkaiden aktiivisuutta, vaan toiveita kuunnellaan.

– Mikäli asukkaat haluavat alueelle luistinradan, heidän pitäisi tehdä aloite uuden kentän perustamisesta kaupungille. Kuuntelemme kyllä toiveita, Kosonen sanoo.

Kososen mukaan kielto ei koske vain Myyrmäkeä, vaan kaikkia kaupungin leikkipuistoja.

Lapsiperheille sopivia luistinratoja Vantaalta löytyy Kososen mukaan kolmisenkymmentä. Lisäksi liikuntatoimi ylläpitää omia kenttiä ja kaukaloitaan.

Luistinratakiellon nosti esiin Vantaan Sanomien blogisti ja myyrmäkeläinen asukasaktiivi Petteri Niskanen. Niskasen mielestä kaupungin toiminta kielii siitä, etteivät virkamiehet ole perehtyneet paikallisiin liikuntamahdollisuuksiin.

Niskasen mukaan omatekoinen kenttä on lapsiperheille tärkeä, eikä perheitä voi ohjata esimerkiksi kilometrin päässä sijaitseville Myyrmäen urheilupuiston jäille, kuten kaupunki on neuvonut.

– Urheilupuistosta ei löydy perheiden ja pikkulasten vapaaluisteluun soveltuvaa kenttää. Jäähallien vuorot on jaettu seuroille ja ainoa ulkojää on yleisurheilukentälle viime talvena ensimmäistä kertaa jäädytetty matkaluistelurata, jota kuntoilijat kiertävät vauhdilla, Niskanen huomauttaa.

Niskanen ratkoisi pattitilannetta purkamalla byrokratiaa.

– Rajanveto puiston ja leikkipuiston välillä on yhden virkamiehen hallinnollinen päätös. Useampien urheilukenttien välittömässä yhteydessä sijaitsee nykyisinkin myös leikkipuisto. Mikään ei myöskään estä päättämästä, että jokin kohde on kesällä leikkipuisto ja talvella urheilukenttä, Niskanen esittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Petteri Niskasen blogi "Myyrmäki tänään"

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu