Asuminen

Näin tunnistat, onko kodissasi liikaa tavaroita

NÄKÖKULMA Ammattijärjestäjän mukaan tavaran määrää kannattaa pohtia, kun vieraita ei enää kutsuta kylään, koska kukaan ei jaksa tai kykene siivoamaan.

Tavaroita alkaa olla Anne te Velde-Luoman mukaan liikaa, kun ne ovat yhä useammin hukassa.

Liesbeth Dinnissen

Taas kaapit ja varastot täynnä roinaa. Miten tässä näin pääsi käymään?

Suomessa ja Hollannissa yrittäjänä toimiva professional organizer eli ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma tietää, miksi.

Liikaa tavaraa alkaa hänen mukaansa kertyä, koska elämme jatkuvien houkutusten keskellä. Meiltä myös puuttuu tietoa ja käytännön osaamista paljouden hallinnasta, sillä historiallisessa jatkumossa suomalaisten yltäkylläisyyden aika on vielä kovin lyhyt.

– Olemme luonnostamme alttiita houkutuksille luolamiehen aivojen takia. Niukkuushan loppui vain vähän aikaa sitten. Vielä 1960-luvulla elimme hyvinkin vaatimattomasti, mutta 1970-luvulta eteenpäin tavaramäärä kasvoi vaivihkaa isoksi. Eteenpäin menon ja vaurastumisen huumassa kukaan ei osannut ajatella, että liika on liikaa tässäkin, te Velde-Luoma kuvailee.

Kun tavarat ovat jatkuvasti hukassa, mistä se kertoo?”

Tekeekö tavarapaljous sitten onnelliseksi?

– Tekee, ikävä kyllä, koska aivot tuottavat dopamiinia silloin, kun ihminen tuntee onnistuneensa saatuaan ”saaliin”. Tämä toiminto on meillä ”tehdasasetuksena” korvien välissä.

Huuma ei kuitenkaan kestä pitkään.

– Viimeistään kuuden viikon kuluttua et enää saa kiksejä uudesta gadgetistä. Mutta koska dopamiinin tunne on erittäin miellyttävä, etsit jo seuraavaa huumaa.

–  Kauppiaat ovat tienneet tämän ammoisista ajoista alkaen, ja tietokoneemmekin vakoilee meitä. Se tietää ennen kuin itsekään tiedämme, mitä me haluamme. Tämä on uskomattoman taitavasti manipuloitua toimintaa, minun mielestäni rikollista.

Tavaroita alkaa olla te Velde-Luoman mukaan liikaa, kun ne ovat yhä useammin hukassa.

Liiasta tavarapaljoudesta kertoo sekin, että tavarat jäävät lainehtimaan joka paikkaan, koska niille ei ole osoittaa omaa paikkaa.

Tavaran määrää kannattaa miettiä hänen mukaansa myös silloin, kun siivouksesta syntyy riitoja ja kun vieraita ei enää kutsuta kylään, koska kukaan ei jaksa tai kykene siivoamaan.

– Silloin liika tavara varastaa ajan eli elämän, te Valde-Luoma muistuttaa.

Kun luopuu turhista tavaroista, saa kotiin tyhjää tilaa ja selkeyttä – ja kontrollin tunteen omasta elämästään.”

Suomalaisilla on Anne te Velde-Luoman mukaan erityisen paljon ostamiseen liittyvää ajanvietettä. On tehtaanmyymälää, laivaristeilyä ja itsepalvelukirppiksiä. Aina jossain on joku kauppa auki ja lisäksi nettiin voi mennä ostoksille 24/7.

Mekanismit uusien tavaroiden haluamiseen ovat te Velde-Luoman mukaan hyvin monimutkaiset, mutta omaa tavaranhankkimiskäytöstään on uskallettava analysoida rehellisesti.

– Kun motivoituu uudenlaiseen, tavarakevyeen elämään, alkaa nähdä sen hyvät puolet. Enää ei tarvitse valita monesta, ei tarvitse ostaa kalliita lisäneliöitä, ei tarvitse riidellä perheenjäsenien kanssa, voi pyytää vieraita milloin vain, ei tarvitse pelätä jatkuvasti palovaaraa, kosteusvaaraa, tuhoeläimiä, kaatumisia ja kompastumisia...

Avainasioita muutoksessa ovat te Velde-Luoman mukaan omien arvojen määrittely, asiasta puhuminen, tabujen rikkominen ja kaupallisuuden kyseenalaistaminen.

– Tarvitaan tiedostamista, motivoitumista, tietoa ja harjoittelua niin kuin minkä tahansa uuden taidon omaksumisessa. Tavaran määrä on vähennettävä ensin kohtuulliseksi. Sen jälkeen voi luoda oman, helpon systeemin, jolla uutta ei enää kerry.

Tavaroiden orjuuttamille ihmisille ammattijärjestäjä suosittelee myös osallistumista työväenopiston Yksinkertaista -kurssille, kirjojen lukemista sekä ammattijärjestäjän tilaamista, jotta prosessi pääsee kerralla vauhtiin.

– Elämä on lyhyt, älä anna sen tuhraantua kuolleiden esineiden orjuuttamana.

Mitä tavarasta luopumisen kautta sitten voi saavuttaa?

– Tyhjää tilaa, mielenrauhaa, selkeyttä – ja kaikkein tärkeintä: kontrollin tunteen omasta elämästä. Markkinamiehet pitävät meitä mielellään jatkuvassa pelossa jotta saavat meidät hankkimaan uutta. Kun karaisee itseään selviämään ilman sitä kaikkea ylimääräistä, saa hienon, autonomisen olon, te Velde-Luoma kannustaa.

Onko kotonasi turhaa tavaraa?

Kyllä
87% (3420 ääntä)
Ei
14% (546 ääntä)
Ääniä yhteensä: 3947

Vinkkejä ”Eihän sitä tiedä, jos tätä vielä joskus tarvittaisi” -hamstereille

’Tätä voi vielä tarvita’ on tappiokammosta johtuvaa mielen protestointia. Se on kipua välttävän mielen tekosyy. Se kuuluu asiaan. Älä kuuntele sitä, ja huomaa, että mitään pahaa ei tapahdu, vaikka luovutkin varakahvinkeittimistäsi, turhista otsalampuista ja margariinirasiakokoelmistasi.

Tavarat ovat vain apuvälineitä ja elottomia esineitä, älä liioittele niiden merkityksiä.

Kun omistat vain tarpeellisen, et joudu varastoimaan ja valitsemaan – saat tilaa ja aikaa eli nykyajan luksusta!

Omista vähemmän, lainaa ja jaa enemmän – samalla tapaat uusia ihmisiä.

Etsi vaihtoehtoisia tekemisiä ja mielenkiinnon kohteita joissa tavaroilla ei ole isoa roolia.

Vinkit antoi Anne te Velde-Luoma

Anne te Velde-Luoma

Professional organizer eli ammattijärjestäjä, yritys Hollannissa ja Suomessa.

Asiakkaista suurin osa henkilöitä, jotka kärsivät kroonisesta epäjärjestyksestä (engl. chronic disorganization).

Asuu Utrechtissä ja Kulosaaressa.

Perhe: mies ja Sami-koira, jo kotoa muuttaneet lapset Rosa 28, Henrik 25 ja Lisa 22.

Motto: Less is more – more or less.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Downshiftaaminen voi olla myös epäeettistä4.11.2014 22.00
Kenellä on vastuu vaatteiden eettisyydestä?16.9.2014 19.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu