Paikalliset

Tämäkö parannus? – Vantaa siirsi oppilaat Myllymäen purettavan homekoulun sivurakennukseen

Myllymäen koulun päärakennus on ollut pari vuotta täysin tyhjillään. Sitä ei ole tarkoitus ottaa käyttöön. Sivurakennuksessa on kuitenkin Vantaankosken koulun teknisen työn opetusta.

Päivi Tuovinen

Vantaankosken 7-luokkalaisten teknisen työn opetus on siirtynyt Myllymäen koulun tiloihin. Aihe on synnyttänyt keskustelua, sillä Myllymäen koulun rakennukset on aiemmin määrätty purettaviksi. Vuonna 2010 koulun rakennuksissa todettiin homeongelma.

– Tässä ei ole kyse päärakennuksesta, josta on sovittu, ettei sitä käytetä. Teknisen työn luokka on sivurakennuksessa. Sekin tullaan aikanaan purkamaan, mutta sitä on koulun lopettamisen jälkeen käytetty kalustekunnostukseen, selventää Vantaan Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius .

Myös sivurakennuksesta löydettiin vuoden 2010 tutkimusten yhteydessä home-, sädesieni- ja bakteerikasvua. Wallenius kertoo, että mittausten jälkeen tiloihin tehtiin korjauksia. Tilakeskuksen johtaja ei kuitenkaan osaa kertoa tarkempia yksityiskohtia korjauksista. Walleniuksen mukaan he yleensä noudattavat tutkimusten yhteydessä tehtyjä korjaussuosituksia.

Vuoden 2010 mittauksissa ei ollut kyse kattavasta kiinteistön kuntotutkimuksesta.

– Silloin tutkittiin mahdollisia epäkohtia, jotka olisivat voineet olla joidenkin ilmi tulleiden oireilujen taustalla. Tietenkään tällaisissa tapauksissa oireiden ja löydösten todellista kytköstä ei koskaan saada selville.

Vantaan ympäristötoimen edustava kaupungin eläinlääkäri ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Hiltunen sanoo, että vuonna 2012 eri tahojen viranomaiset kävivät paikan päällä koulussa. Viranomaiset sopivat silloin, ettei tiloja oteta käyttöön. Niitä ei ole kuitenkaan laitettu viralliseen käyttökieltoon. Ympäristötoimessa ollaan myös oltu siinä ymmärryksessä, että sivurakennuksen kunto ei ole ollut yhtä paha kuin päärakennuksen.

– Ympäristötoimi on menossa lähiaikoina tarkastamaan tilat, Hiltunen lupaa.

Tilakeskuksella ei ole aikomusta tehdä pää- eikä sivurakennukseen enää minkäänlaisia korjauksia tai tutkimuksia.

– Lähtökohtaisesti olemme sivistystoimen kanssa pitäneet tiloja käyttökelpoisina. Kuuntelemme tässä nyt ensisijaisesti käyttäjiä. Jos he kokevat, että olosuhteet eivät ole sopivat, niin sitten voimme todeta, ettei tiloja enää käytetä. En osaa ottaa kantaa siihen, onko homeongelman mahdollisuus olemassa. Vanhoista kiinteistöistähän tässä tietenkin puhutaan.

Vantaankosken koulussa teknisen työn opetuksen järjestämiseen on ollut tarjolla kaksi vaihtoehtoa: Vantaankosken koulun omat tilat sekä Myllymäen sivurakennuksen luokka.

– Ajatus oli siirtyä pois omista tiloistamme, sillä Myllymäen puutyöluokka on iso. Siellä on hyvät välineet ja hyvät tilat. Meidän omamme ovat ahtaat ja sokkeloiset. Oli siis huoli turvallisuudesta, kertoo Vantaankosken yläkoulun rehtori Kaisa Maliniemi .

Hän ei osaa arvioida, kauanko Myllymäen tilojen käyttö kestää. Rakennuksen purkuajankohdasta ei myöskään ole vielä tietoa.

Vantaankosken oppilaat ovat teknisen työn opetuksessa puolet lukuvuodesta. Opetuksen aikana kukin oppilas on teknisen luokan tiloissa maksimissaan kolmisen tuntia viikossa.

Koululle oli tullut ennen Myllymäkeen siirtymistä vanhemmilta pari viestiä, joissa kysyttiin tilojen kunnosta. Maliniemi oli vastannut tietojensa perusteella, että opetusta ei järjestetä vaurioituneessa päärakennuksessa. Hän kertoo myös keskustelleensa vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan kanssa.

– Tietenkään en halua, että siellä on kenelläkään huono olla. Kysyin eilen tiloissa päätoimisesti opettavalta teknisen työn opettajaltamme, että onko hän kokenut mitään poikkeuksellista. Vastaus oli, että ei. Kuulemma tiloissa on hyvä tuuletus ja purunpoisto, sanoo Maliniemi.

Pitäisikö Myllymäen koulurakennukset asettaa käyttökieltoon?

Kyllä
82% (103 ääntä)
Ei
18% (22 ääntä)
Ääniä yhteensä: 125

Myllymäen koulu

Myllymäen koulu lopetti toimintansa vuonna 2008.

Koulu toimi vuoteen 2012 asti muiden koulujen väliaikaisina tiloina.

Tilakeskuksen mittauksissa vuonna 2010 havaittiin rakennuksissa homeongelmaa.

Tuolloin teknisen työn luokasta mitattiin hometta kolmesta kohdasta.

Tutkimuksen yhteydessä luokan puinen pintalattiarakenne suositeltiin vaihdettavan solumuovieristeeseen ja betonipintalaattaan.

Betonilaattalattian päälle suositeltiin muovilaattapäällystettä.

Sivistystoimen tai tilakeskuksen työntekijät eivät ole havainneet sivurakennuksen tiloissa viime aikoina mitään ongelmallista.

Lisää aiheesta: 

Myllymäen koulu halutaan purkaa – tilalle toimitiloja8.1.2014 15.10
Myllymäen koululta löytyi räjähdevyötä muistuttava esine9.7.2013 16.14
Mikrobilöytö sinetöi päätöksen: Myllymäen koulu suljetaan2.4.2012 17.14
Osa Myllymäen koulusta suljetaan kokonaan15.2.2012 14.50
Oppilaat vastustavat Myllymäen homekoulua nettiadressilla13.2.2012 10.47

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu