Paikalliset

Myrkyllistä arseenia on luonnostaan pääkaupunkiseudun maaperässä

Pääkaupunkiseudulla on geologisista syistä luonnostaan varsin paljon arseenia, joka on myrkyllinen puolimetalli.

Arseeni on suurina pitoisuuksina haitallinen alkuaine, jota on Suomen maaperässä yleensä alle kolme milligrammaa kilossa. Yli viiden milligramman pitoisuudet johtavat suuressa osaa maatamme maaperän pilaantuneisuuden arviointiin.

Kallioperä ja maaperä pääkaupunkiseudulla ovat kuitenkin sellaiset, että jopa kymmenen milligramman arseenipitoisuudet ovat tavallisia. Täällä luonnon savikoilla on arseenin lisäksi runsaasti kobolttia, kromia, nikkeliä ja vanadiinia.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) sekä Vantaan, Helsingin ja Espoon ympäristökeskukset ovat selvittäneet, kuinka paljon kaupunkien maaperässä on haitallisia alkuaineita luonnostaan.

Kaupungit tutkivat yli 20 alkuaineen luonnollisen taustapitoisuuden. Erityisesti keskityttiin niihin aineisiin, jotka ovat mukana pilaantuneita maita koskevassa asetuksessa.

Tieto yleisistä pitoisuustasoista on hyödyksi esimerkiksi, jos epäillään maaperän pilaantuneisuutta. Arvioitaessa riskejä kunnostuksen tavoitteet pystytään asettamaan paikallisen taustapitoisuuden normaalin tason mukaan.

– Kaupunkien ja kuntien ei kannata käyttää rahaa siihen, että maaperää yritetään kunnostaa puhtaammaksi kuin mitä luonto on, sanoo erikoistutkija Timo Tarvainen Geologian tutkimuskeskukselta.

Ihmistoiminnasta lähtöisin olevista alkuaineista pääkaupunkiseutu poikkeaa muusta Suomesta eniten lyijyn osalta. Lyijyä on kertynyt maaperään muun muassa liikenteestä ja teollisuudesta.

– Koko tutkimuksen suurin yllätys minulle oli, miten yleisesti lyijyä on pintamaiden orgaanisissa maa-aineksissa. Kyse ei ole mistään paikallisesta ongelmasta esimerkiksi jonkin vanhan tehtaan ympäristössä, vaan lyijy on yleinen ilmiö laajasti pääkaupunkiseudulla, sanoo Tarvainen.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jos pintamaasta löytyy muuta maata suurempia lyijypitoisuuksia, se ei vielä tarkoita, että sen alla oleva maaperä olisi yleisesti pilaantunutta.

– Jos maaperässä on haitallisia aineita, se ei vielä sinällään ole suuri riski. Ongelmia voi tulla esimerkiksi, jos haitalliset aineet päätyvät pinta- tai pohjavesiin, jos paikalla viljellään ruokakasveja tai jos lapset syövät sitä maata.

Tutkimukseen oli tarkoituksella valikoitu näytteenottopaikoiksi myös päiväkotien ja koulujen pihoja. Niiden osalta tilanne osoittautui varsin hyväksi eikä huolestuttavan suuria metallien pitoisuuksia havaittu.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu