Liikenne

Tämä laite käräyttää liikennehuijarit – ”Yli 90-prosenttisesti oikein”

Sari Nuolikoski osoittaa kameraa, joka jatkossa hoitaa rekisterikilpien syynäämisen poliisin puolesta. Tähän asti poliisi on syöttänyt epäilyttävien autojen rekisteritunnukset käsin järjestelmään.

Sauvo Jylhä

Rekisterikilpiä lukevan uuden valvontalaitteen ansiosta poliisi pystyy entistä tehokkaammin poimimaan esimerkiksi varastetuiksi ilmoitetut ajoneuvot liikenteestä. Poliisilla on ollut vuoden verran koekäytössä uusi videovalvontalaitteisto, jossa lisäominaisuutena on rekisterikilpien lukulaite.

Poliisiautoon asennettava laite tarkkailee koko ajan sekä vastaantulevaa että samaan suuntaan liikkuvaa liikennettä. Se hälyttää välittömästi, jos jonkin havaitun auton tiedot on syötetty poliisin tietokantaan. Auto voi olla muun muassa varastettu tai katsastamatta, etsintäkuulutettu tai sitten auton vero on jäänyt maksamatta.

Laitekoulutuksesta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella vastaava vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski arvioi, että laite pystyy lukemaan rekisterikilvet yli 90-prosenttisesti oikein.

– Työskentely muuttuu nopeammaksi ja tehokkaammaksi, koska enää poliisin ei tarvitse näpytellä käsin liikenteessä vastaan tulevia rekisteritunnuksia.

Laitteen uskotaan parantavan liikenneturvallisuutta, koska ongelmat tuppaavat kasaantua samoille ihmisille. Katsastamattomista autoista saadaan usein kiinni myös rattijuoppoja ja ilman ajokorttia ajavia.

Maanlaajuisesti poliisin tietokantaan on syötetty tuhansia ajoneuvoja, joista on niin sanotusti haku päällä. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos vastaan tulee jatkuvasti katsastamattomia autoja? Jäävätkö poliisin muut tehtävät kokonaan tekemättä?

– Tehtäviä pitää aina priorisoida tilanteen mukaan, Sari Nuolikoski kuittaa.

Laite tallentaa liikenteessä myös jatkuvaa videokuvaa.”

Laite tallentaa liikenteessä myös jatkuvaa videokuvaa, jota voidaan käyttää todistusaineistona erilaisissa ristiriitatilanteissa.

Poliisi ei kerro uusien laitteiden täsmällistä määrää tai niiden tarkkaa käyttöönottohetkeä. Laitekoulutus on parhaillaan menossa ja tositoimissa laitteita käytetään ”lähiaikoina”.

Poliisiautoissa on nykyisin paljon erilaista tekniikkaa. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla uusi lisäys on myös autoissa mukana kulkeva tarkkuusalkometri, jonka ansiosta tien päältä yhytettäviä ja puhallutuksen perusteella epäiltyjä rattijuoppoja ei tarvitse kuskata erikseen kokeisiin. Mitähän insinöörit seuraavaksi kehittävät?

– Olemme odottaneet laitetta, joka kirjoittaisi sakkolaput automaattisesti valmiiksi, mutta sellaista ei ole vielä keksitty, Sari Nuolikoski naurahtaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu