Paikallisurheilu

Toni Eriksson jahtaa viidettä mestaruuttaan

Toni Eriksson kokee, ettei hän voisi olla missään muussa urheilulajissa yhtä hyvä kuin motocross- ja endurokuljettajana.

Vesa Koivunen

Vantaalainen motocross- ja endurokuljettaja Toni Eriksson tavoittelee viikonloppuna kauden viidettä Suomen mestaruuttaan. Kun kausi alkoi, ei mies kuvitellut olevansa ainakin neljän mestaruuden mies. Silläkin lukemalla hän on tietääkseen tehnyt offroad-kuskien ennätyksen.

– Jos tulee viides mestaruus, on se ihan älytöntä, luonnehtii Eriksson.

Ajaja on autonasentajan töissä arkisin. Eriksson tietää, että se hidastaa hänen uraansa kuljettajana.

– Tavoitteeni ja unelmani on, että pääsisin ammattilaiseksi tai puoliammattilaiseksi. Sponsoreita on vaikea saada. Heiltä saatavat rahat menevät urheiluun ja päivätyöllä elätän itseni.

– Jos saisi Suomesta taustatiimin ja lähtisi yksityistiiminä maailmalle, miettii mies.

Eriksson on ajanut kilpaa 12-vuotiaasta. Puolen vuoden taukoja ovat tuoneet vain loukkaantumiset. Jalkapöytä ja sääriluu ovat murtuneet ja muutakin pientä on Erikssonin mukaan sattunut.

Tikkurilalainen kokee selvinneensä vähällä rempalla. Hän kertoo, että jalkapalloa pelanneiden kaverien kropat ovat huonommassa kunnossa kuin hänen.

Enduro ja motocross ovat hänen mielestään monipuolisia. Niissä ei voi pärjätä, jos peruskunto ja reaktiopuoli eivät ole kunnossa. On kehitettävä erilaisia ajotapoja, miten on pyörän päällä. Ei siinä vain istuta ja pistetä menemään.

– Motocross on tosi fyysistä urheilua. Moni hyväkuntoinenkaan ei jaksa ajaa useampaa kierrosta.

Ajosilmääkin tarvitaan. On havainnoitava maastoa ja sitä, missä muut menevät.

– Pelkään vauhtia. En halua edes lentokentällä ajaa 150 kilometriä tunnissa. Motocrossissa menen satasta, eikä se tunnu missään, vaikka siinä on monttua ja mäkeä. Minulle on pienestä pojasta lähtien taottu päähän, miten siinä tulee ajaa.

Eriksson myöntää, että päättymässä ollut kausi on tuntunut tosi raskaalta. Kilpailuja on riittänyt joka viikonlopulle. Arkisin on pitänyt hoitaa normaali päivätyö.

Jos hänellä on virtaa, on hän herännyt aamulla puoli viisi mennäkseen salille. Töissä hän on tavalliset kahdeksan tuntia. Sitten joko ajamaan tai lenkille.

– Ajoa treenaan kolmesta neljään kertaan viikossa. Jos on viikonloppuna kisat, ei voi ajaa kuin kaksi kertaa, jotta ehtii palautua.

Kimi Räikkösen tallissa kaudella 2011 elämä oli kovin toisenlaista. Silloin oltiin paljon ulkomailla. Huonoa tuuria oli, kun Eriksson loukkaantui heti sen kauden alussa. Loppukausi meni toipuessa eikä hän pystynyt näyttämään taitoaan.

Vantaalainen miettii, että superenduro voisi jatkossa olla hänen lajinsa. Hän tykkää kilpailla toisia vastaan ja yhteislähdöt kiehtovat. Todennäköisesti hän heivaa ensi vuodeksi pois joitain kisoja, jotta pystyy treenaamaan riittävästi.

– Ajamiseen täytyy saada aggressiivisuutta, lisää röyhkeyttä. Ehkä välttelen liian paljon riskejä, puntaroi Eriksson.

Toni Eriksson

27 vuotias motocross- ja endurokuljettaja.

Autonasentaja Tikkurilasta.

Helsingin Moottorikerhon kasvatti. Edustaa seuraa edelleen.

Aloitti 4-vuotiaana pikkumopolla, jossa apupyörät.

Tältä vuodelta jo neljä Suomen mestaruutta: motocrossin MX1-luokan ja kerhojoukkueiden, enduron A3-luokan ja Cross countryn.

Nyt metsästää supercrossin mestaruutta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu