Paikalliset

Masentunut mies ei saanut lääkäriaikaa ajoissa – teki itsemurhan

Valviran mukaan Tapiolan terveyskeskus mokasi hoidon tarpeen arvioinnin.

Tiina Moisalan veli sai terveyskeskusajan vasta runsaan kuukauden päähän, kun hän kävi hakemassa apua masennukseen. Parin päivän kuluttua veli löytyi kuolleena.

Johanna Erjonsalo

Oikeusturvan toteutumisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa vastaava Valvira on moittinut Espoon terveyskeskuksen toimintaa, kun se ei ohjannut itsetuhoista henkilöä heti päivystykseen.

Espoolainen 35-vuotias mies ajautui lopulliseen umpikujaan viime keväänä kärsittyään masennuksesta useita vuosia. Hän haki lopulta ammattiapua, muttei saanut sitä ajoissa Tapiolan terveysasemalta.

Aiemminkin itsetuhoisesti käyttäytyneelle miehelle varattiin aika kuukauden päähän. Mies teki itsemurhan kahden päivän kulututtua tuloksettomasta terveyskeskuskäynnistä.

Espoon terveyspalvelujen johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen myöntää Valviralle antamassaan selvityksessä, että terveysasemalla on toimittu väärin. Hoidon tarpeen arvioinnissa mietitään annetaanko aika lääkärille vai hoitajalle ja millä aikataululla.

– Kiireellisiksi arvioiduissa mielenterveysasioissa potilas ohjataan pääsääntöisesti saman päivän aikana päivystävän lääkärin vastaanotolle, Kumpulainen kertoo.

Valvira on nuhdellut terveyskeskusta myös siitä, ettei se saa selville virheellisesti toiminutta hoitajaa, sillä hän oli käyttänyt tietokonetta toisen henkilön tunnuksilla. Hoitaja saisi varoituksen, jos hänet pystyttäisiin tunnistamaan.

Pari viikkoa sitten antamassaan päätöksessään Valvira toteaa, että puuttuvien potilasasiakirjamerkintöjen takia se ei pysty ottamaan kantaa siihen, vaikuttiko viivästys hoitoon pääsyssä sairauden kulkuun.

– Mikään ei tuo häntä takaisin, mutta ehkä joku muu voi saada apua, jos virheet korjataan. Voihan olla, ettei se olisi estänyt veljeäni, mutta olisi hän ansainnut mahdollisuuden yrittää, sisar Tiina Moisala , 32, sanoo.

Veli oli jo vuosia hautonut itsetuhoisia ajatuksia ja kertonut niistä läheisilleen. Lääkärien lausuntojen mukaan hän oli itse arvellut sen johtuneen kahden työn tekemisestä ja täydellisyyden tavoittelusta.

– Huomasin itse toissa jouluna, ettei hän voi hyvin. Hän oli muuttunut ja laihtunut. Olin ihmetellyt, kun hän ei pitänyt yhteyttä, mutta luulin sen johtuvan työkiireistä, sisko muistelee.

Pian sen jälkeen asiat lähtivät vyörymään kohti lopullista ratkaisua.

Viime helmikuussa mies yritti itsemurhaa ensimmäistä kertaa ottamalla yliannostuksen äitinsä lääkkeitä. Hänet saatiin elvytettyä ja psykiatrin haastattelussa hän kiisti itsemurha-aikeet. Sisar vaati veljensä määräämistä pakkohoitoon, mutta psykiatri diagnosoi vain alkoholiriippuvuuden.

Sisar koki, että ongelmaa vähäteltiin eikä omaisia kuunneltu, koska veljellä näytti ulkoisesti olevan asiat hyvin.

– He sanoivat, että ei hätää, kun veljeni oli töissä ja hänellä oli asuntokin, sisko ihmettelee.

Lähes täsmälleen kuukauden kuluttua yliannostuksen ottamisesta veli kertoi siskolleen voimiensa taas loppuneen. He menivät yhdessä Tapiolan terveysasemalle hakemaan apua. Nyt veli oli suostuvainen psykiatrin puheille.

Hoitaja ei sisaren pyynnöstä huolimatta katsonut potilashistoriaa, josta aiempi itsemurhayritys olisi selvinnyt. Vastaanottoaika varattiin runsaan kuukauden päähän.

Kaksi päivää käynnin jälkeen sisko huolestui, kun veli ei hakenut lastaan päivähoidosta.

Hän löysi veljensä menehtyneenä kylpyhuoneesta.

Itsemurhat

Suomen Mielenterveysseuran mukaan itsemurha-ajatusten taustalla on usein hoitamaton masennus ja vakavien ongelmien kasaantuminen. Tilastokeskuksen mukaan itsemurhakuolleisuus on 20 vuodessa laskenut Suomessa, mutta se on edelleen eurooppalaisittain verrattuna korkea.

Eilen 27. tammikuuta eduskuntatalolla pidettiin Huolen ilmaus, jossa mielenterveystyöntekijät vaativat seuraavaan hallitusohjelmaan toimenpiteitä, jotka takaavat sairauden ja oireen mukaisen hoitoon pääsyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu