Puheenaihe

Eva: Suomi tarvitsee 340 000 maahanmuuttajaa 2025 mennessä

Rakennusala on yksi Suomeen ulkomaisia työntekijöitä vetävistä aloista.

Armi Suojanen

Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoima ei lähivuosikymmeninä supistuisi, todetaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) torstaina julkistamassa raportissa.

Raportin mukaan vuotuisen nettomaahanmuuton pitäisi miltei kaksinkertaistua nykyiseltä noin 18 000 maahanmuuttajan tasolta.

Evan analyysin ovat kirjoittaneet työvoimatutkimukseen erikoistunut tutkija Pekka Myrskylä sekä Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen .

Raportin mukaan 25 vuoden aikana väestö on kasvanut yli puolella miljoonalla, mutta työllisten määrä vain noin 2 000 henkilöllä.

Työikäisen väestön määrä vähenee noin 10 000 henkilöllä vuosittain, kun eläkkeelle poistuvat ikäluokat ovat työelämään siirtyviä suurempia. Samalla Suomen työllisyysaste on laskenut 69 prosenttiin.

Enemmistö nykyisistä maahanmuuttajista on työikäisiä, ja maahanmuuttajien työllisyysaste on noin 50 prosenttia. Analyysi arvioi, että maahanmuuton lisäämisellä voidaan kasvattaa työikäisen väestön määrää ja tavoitella työllisyysasteen nostamista 75 prosentin tasolle.

– Maahanmuutto paikkaa jo nyt merkittävästi kantaväestön työvoiman supistumista. Ilman maahanmuuttoa työikäinen väestömme olisi supistunut pelkästään viime vuonna 26 000 henkilöllä, sanoo Myrskylä Evan tiedotteessa.

Lisää työllisiä ei ole suuressa määrin saatavissa työvoiman ulkopuolisista ryhmistä, kuten työttömistä, opiskelijoista, kotiäideistä ja eläkeläisistä.

Analyysin mukaan nykytyöttömistä arviolta noin 100 000 eli kolmannes on hankalasti työllistettävissä.

– Monilla työttömillä on erilaisia työllistymistä hidastavia tekijöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulutuksen puute, korkea ikä ja pidempään jatkunut työttömyys, sanoo Topias Pyykkönen.

Analyysi kertoo myös, että perhevapaiden työllisyyttä syövää vaikutusta on liioiteltu. Naiset ovat perhevapailla keskimäärin 15 kuukautta työurastaan. Tämä ei ole paljon enempää kuin mitä miehet käyttävät varusmies- tai siviilipalvelukseen, jotka kestävät 6-12 kuukautta.

Lisää aiheesta: 

”Eläkepommia ei Suomeen tule – eikä työvoimapulaa”23.1.2015 10.08
Professori Hesarissa: Maahanmuuttajien määrä kasvanut ennätysmäisesti27.10.2014 10.36
Paluumuuttaja törmää byrokratiaan – ”Maahanmuuttajat menevät tylysti edellemme”12.1.2015 14.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu