Ruoka

Maistuuko tee pahalta? Tästä se johtuu

RUOKA Pirkko Arstila perusti Teen Ystävät 12 vuotta sitten. Silloin Suomesta löytyi vain pari teekauppaa.

Yleisin virhe on kaataa teen päälle kiehuvaa vettä. Musta tee on nimittäin ainoa, joka sellaista kestää. Vihreät, valkoiset ja oolong-teet vaativat sen sijaan 70–80 asteisen veden.

Else Kyhälä

Suomessa saa nykyään maailman huipputason teelaatuja. Ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita teestä, vaikka olemmekin kahvimaa, iloitsee Teen Ystävät ry:n perustaja, toimittaja-kirjailija Pirkko Arstila .

Kymmenen Uutisten ensimmäisenä naispuolisena uutisankkurina ja Huomenta Suomen juontajana suomalaisille tutuksi tullut Arstila perusti teeyhdistyksen 12 vuotta sitten.

– Tuolloin Suomessa oli vain pari teekauppaa. Nyt kauppoja on paljon ja ravintoloissakin on teemenuita. Teeväki kehtaa jo vaatia hyvää teetä, Arstila sanoo.

Ei ole "pahaa" teetä, on vain väärin haudutettua teetä tai teetä, johon on laitettu liikaa lehtiä."
Vaikka hyvää teetä on saatavana, eivät kuluttajat Arstilan mielestä vielä tunne lämpötilojen ja haudutusaikojen dramaattista vaikutusta teen makuun.

– Hyvä, laadukas tee syntyy oikeasta lämpötilasta ja teelaadulle sopivasta haudutusajasta, hän muistuttaa.

– Jos saa ”pahaa” teetä, syynä on joko liian kuuma vesi, liian pitkä haudutus tai se, että teehen on laitettu liikaa lehtiä.

Yleisin virhe on kaataa teen päälle kiehuvaa vettä. Musta tee on nimittäin ainoa, joka sellaista kestää. Vihreät, valkoiset ja oolong-teet vaativat sen sijaan 70–80 asteisen veden.

– Japanilainen vihreä tee on asia erikseen. Se onnistuu vain 60–70 asteessa ja haudutusajaksi riittää 1–2 minuuttia. Japanilaisen teen hautuessa minä en edes vastaa kännykkääni, vaan tuijotan kannua. Onnistuessani onnittelen itseäni ääneen, Arstila naurattaa.

Kiinalainen vihreä tee ei ole yhtä kronkeli kuin japanilainen.

– Kitkeryys kuuluu vihreään teehen, mutta sitä voi säädellä vähentämällä lehtiä ja lyhentämällä haudutusaikaa. Vihreästä teestä syntyy helposti oikeaa myrkkysoppaa, jos käyttää liikaa lehtiä, kaataa kiehuvaa vettä päälle ja antaa hautua pitkään, hän vinkkaa.

Teestä kiinnostuneita Arstila kannustaa hankkimaan useita teelaatuja, kokeilemaan eri lämpötiloja – ja tutkimaan lehtiä. Ovatko ne isoja, rikottuja, kovia, pehmeitä?

– Rikotut, murskatut laadut vaativat lyhyen haudutuksen. Isot ja hieman kovilta tuntuvat, kuten monet valkoiset ja puerh-laadut, vaativat pidemmän haudutusajan.

Japanilaisen teen hautuessa en edes vastaa kännykkääni, vaan tuijotan kannua. Onnistuessani onnittelen itseäni ääneen.”

Teenkeitto sujuu Arstilan mukaan kuin tanssi vedenkeittimellä, jossa on säädettävä asteikko sekä teatimer eli ajastin.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kannuun jäänyttä, kerran kiehunutta vettä ei pidä kiehuttaa ja käyttää uudelleen, sillä vedestä puuttuu happi, mikä vaikuttaa makuun.

– Sen sijaan teen voi hauduttaa pariin, kolmeen kertaan. Musta tee on kertakäyttöistä, mutta hyvälaatuiset lehtiteet voivat puhjeta kukkaan toisessa haudutuksessa. Puhumattakaan rusinannäköisistä oolonglaaduista, Arstila innostuu.

Jos haluaa tutustua teen nautintoihin, pitää teeasiantuntija Arstilan mukaan ”klotata” ja kokeilla.

– Pitää hauduttaa kahta kolmea eri teelaatua rinnakkain. Maistella ja vertailla. Jos et pidä jostakin, kokeile eri lämpötilaa, pidempää haudutusta, ja maista uudelleen.

Teehen kuuluu Pirkko Arstilan mukaan erottamattomasti kauneus, teen lehtien sulous.

– Rumalla ilmalla katselen hitaasti hautuvia teenlehtiä – ja minulla on kupissani kevät, hän hymyilee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu