Paikalliset

Kokoomuksen ex-johtaja: Mäkis-showssa rikottu lakia

KOKOOMUS Vantaan kokoomus on täysin sekaisin ja syytökset väärinkäytöksistä lentävät.

Vantaan kokoomuksen sotkut kulminoituvat kokoomuksen paikallisjäsenten jakautuneisiin mielipiteisiin Tapani Mäkisen toiminnasta. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Kokoomuksen kunnallisjärjestö on ajautunut täydelliseen hajaannukseen. Syytöksiä lentää talousepäselvyyksistä ja lain rikkomisista.

Tiukimmin ottaa kantaa 1990-luvun alussa kunnallisjärjestöä johtanut Raimo Salminvuo .

Hän vaatii epäselvyyksien viemistä vaikka käräjille, jos asiat eivät muuten ratkea. Salmivuo piti paljon yksityiskohtia sisältäneen syytöspuheensa jo syksyllä kunnallisjärjestön kokouksessa, ja on edelleen samaa mieltä.

Hänen mukaansa epäselvyydet ja hajaannus johtuvat kansanedustaja, kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen pyörittämästä ”showsta” kunnallisjärjestön ympärillä. Salmivuon mukaan järjestön toiminnanjohtaja Kim Zillacus oli vahvistanut asian sanomalle hänelle epäselvyyksistä puhuttaessa, että ”järjestön touhu on niin Mäkis-vetoista”.

Konkreettisimpien syytösten kohteena on kuitenkin Zilliacus itse, mutta osansa saa myös järjestön aiempi puheenjohtaja Petri Koivuniemi.

– Järjestössä on rikottu törkeästi yhdistyslakia, kun rahoja on maksettu ilman hallituksen päätöksiä, ja kirjanpidossa on epämääräisiä laskuja, Salmivuo sanoo nyt.

Salmivuon mukaan järjestön on vietävä asia vaikka käräjille, jos epäselviä maksatuksia ei saada perittyä takaisin.

Yksi syytös kohdistuu siihen, että Koivuniemi palkkasi ilman hallituksen päätöstä edellisten kuntavaalien projektipäälliköksi Mäkisen eduskunta-avustajan.

Ulkopuolisella teetetyn tarkastusraportin mukaan ”huomionosoitustilille oli kirjattu myös 1 000 euron lahja Petri Koivuniemelle”, mutta siitäkään ei löytynyt päätöstä.

Salminvuo tukee tiistaina järjestön hallituksessa epäluottamuslauseen saanutta nykyistä puheenjohtajaa Sanna Karhusta , joka teetti selvityksen Koivuniemen johtajakauden taloushallinnosta.

Nexia Oy:n selvitys kohdistui vuosiin 2012 – 2013, jolloin Koivuniemi oli puheenjohtaja. Karhunen syrjäytti hänet 2014.

Koivuniemi puolestaan syyttää nyt Karhusta vuoden 2014 tapahtumista. Hän sanoo yhdistyksen tositteista löytyvän muun muassa Conventius Lakiasiaintoimisto Oy:lle maksettuja ja perintään edenneitä vajaan 3 000 euron laskuja, jotka Koivuniemen mukaan kuuluisivat Karhusen itsensä maksettaviksi.

Koivuniemi toteaa kokoomuslaisille lähettämässään esityksessä, että kyseinen lakiasiaintoimisto ”tunnetaan paremmin ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen tyttöystävän pöytälaatikkoyhtiönä”, jolle maksettiin lainopillisista neuvoista.

Koivuniemi syyttää Karhusta myös siitä, että hän oli luovuttanut sääntöjen vastaisesti kunnallisjärjestön sisäisiä papereita ja taloustietoja Salminvuolle.

Salmivuo sai 1990-luvulla vankilatuomion lahjuksen ottamisesta ollessaan valtuuston puheenjohtaja.

Tapahtunut tähän mennessä

Kokoomuksen Uudenmaan piiri ei hyväksynyt Vantaan kokoomuksen ehdottamia Anitta Orpanaa ja Jari Porthenia eduskuntavaalien ehdokkaaksi.

Porthenin johtama Tikkurilan kokoomus syyttää Tapani Mäkistä ehdokaslistojen muuttamisesta.

Sanna Karhunen ja Raimo Salminvuo ovat Tikkurilan kokoomuksen jäseniä.

Sanna Karhusen syrjäytettyä Petri Koivuniemen kunnallisjärjestön puheenjohtajan paikalta käynnistettiin tutkinta Koivuniemen johtajakauden toiminnasta.

Tiistaina kunnallisjärjestön hallitus antoi Karhuselle epäluottamuslauseen äänin 7–4.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Laskusotku Vantaan kokoomuksessa – rikoksista tuomittu ex-johtaja mukana11.2.2015 20.05
Kokoomuspoliitikon lahjusjuttu syyttäjälle – Saiko kymppitonnien edun?29.1.2015 10.08
Tapani Mäkinen joutuu selvittämään maksuvaikeuksiaan kokoomusryhmälle17.9.2014 11.06
Mäkinen jatkaa työssään – uutisesta kantelu JSN:lle10.2.2014 19.00
Uutisanalyysi: Tytäryhtiöiden sotku on salailua, valehtelua, osaamattomuutta29.1.2015 09.32
Analyysi: Oma väki puree Mäkistä – Vantaan hyvä veli -kohun taustat5.2.2014 16.40
Jukka Peltomäen lahjustutkinta laajeni moottoriradalle3.12.2014 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu