Tutkimus vahvistaa kahtiajaon – yhä useampi jää köyhäksi pysyvästi

Köyhyys itsessään lisää riskiä olla köyhä jatkossakin, kertoo tuore tutkimus.

Seppo Korkman

Köyhyys on Suomessa aiempaa pysyvämpää, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Köyhyysjaksot ovat pitkittyneet.

Eläkeläisten, työttömien ja vain perusasteen suorittaneiden alttius päätyä köyhäksi on kasvanut erityisen paljon. Köyhyysriski kasvoi Suomessa 1990-luvun laman jälkeen.

Tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi on tarkastellut köyhyyden dynamiikkaa vuosina 1995–2008 Eläketurvakeskuksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen yhteisessä tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan pitkät köyhyysjaksot kasautuvat henkilöille, joilla on erityinen köyhyysalttius.

Esimerkiksi perheen asemassa tapahtuva äkillinen muutos – puolison kuolema tai ero – heikentää merkittävästi pienituloisten palkansaajien ja eläkeläisten toimeentuloa. Ikääntyneiden on muita vaikeampi enää muuttaa tilannetta tältä osin.

Köyhyyden dynamiikka kuvaa sitä, miten ihmiset siirtyvät tuloluokista toisiin ja kuinka pitkään he viipyvät köyhyysrajan alapuolella.

Köyhyysraja on tutkimuksessa määritelty 60 prosenttiin mediaanitulosta.

Suoniemen tutkimuksessa todettiin, että köyhyys itsessään lisää riskiä olla köyhä jatkossakin. Tällainen riippuvuus vain kasvaa iän myötä.

Osa köyhyyden pysyvyyden kasvusta selittyy sillä, että tarkastellulla ajanjaksolla tulonsiirrot jäivät jälkeen ansiokehityksestä. 

Kommentit

On hyvä, että näitä havahdutaan miettimään. Esim. Englannissa köyhyyden ylisukupolvisuus on fakta, ja sen alkujuuret Margaret Thatcherin hautapaaden alla. Meillä on nippa nappa aikaa torjua kehitys, jos vain löytyy tahtoa torjua.

asiaihminen

Jos ihminen on valmis tekemään vaikka mitä ja on yritteliäs 24-07 vuorokaudessa niin köyhyys ei ole ongelma ,mutta jos odottaa että joku toisi rahaa kotiin niinkuin minä niin päätyy köyhäksi.Oma valinta ja laiskuus ja mukavuudenhalu päällimäisenä ja kuin 600 eurolla kuussa pärjää nipin napin.

tietäjä

Kyllä köyhyyden syy on monesti ihmisessä itsessäänkin. Vaikka kävisi töissäkin, niin raha kuitenkin tuhlataan - se on ihan sama, onko tienesti 2000eur/kk, vai 3000eur/kk, aina raha menee taivaan tuuliin.

Se johtaa lopulta tälläiseen evoluutiokehitykseen, jossa varakkuus keskittyy, samoin köyhyys. Monikaan ei käytä rahaansa niin, että siitä voisi olla hyötyä pidemmän ajan päästä.

Itse olen varastomies ammatiltani ja aivan hyvin pärjään palkallani, keskimäärin omat kustannukseni on n. 1250eur/kk - eli varastomiehen palkasta jää aivan erinomaisesti säästöön ja asuntolainan lyhennyksiin. Asuntoni ei toki ole se kaikista kallein (550eur/kk), niin kuin autonikaan ei ole. Mutta hyvin tulen toimeen, kun en laita kaikkia rahojani turhanpäiväisiin ostoksiini.

Jaakko11

Jaakko11 ei ole harvinaisuus työtä saaneiden joukossa. Ihan samalla tavalla pienistä palkoista on itse kukin säästämis- ja asumisuransa aloittanut sen kummemmin rikastumatta, mutta omilleen päässeenä ennen krematorioon kuskaamista.

Siis kun on säilynyt terveenä ja saanut sen työpaikan. Kaikki ei.

asiaihminen

Ei ole. Köyhyyden syy ei ole ihmisessä itsessään. Kyllä myös yhteiskunnan rakenteissa on jotain pahasti kallellaan, kun työtön jostain päivän tai parin saa raavituksi töitä ja sen ilolla tekee, niin KELA vie palkasta 50%. Jos nuori saa kivenkolosta kesätyötä, jää opintoraha talvelta kokonaan saamatta. Näin kannustetaan ottamaan vastaan lyhyitäkin työpätkiä, joista voi koitua joskus pidempääkin työuraa!

Siitä, että jää selälleen kotiin syljeskelemään kattoon ei rangaista, mutta yritteliäisyydestä ja työn teosta kylläkin.

Myy

Köyhyyden väitetään vähenemän muualla maailmassa, mutta suomessa se on lisääntyvä ongelma. Suuri syy tähän on johtajien ylisuuret palkat, jolloin peruspalkkaisia ei ole enää varaa palkata. Ahneus ja välinpitätättömyys.
Keskusta johtoinen kelakin syö köyhän elämää eikä siihen tule muutosta niin kauan, kun poliittiset nimitykset pitää suomen köyhänä.
Se, mikä veisi asioita eteenpäin olisi kannustava työllistäminen eli, että työn teko kannattaa. Moni joutuu tekemään alipalkalla työtä, jolla ei pysty edes vuokraa ja ruokaa maksamaan. Ainakin pk-alueella vuokrat on niin korkeat ja asumistuki ei ole vuokratasoon nähden kohdallaan.
Kuten on todettu asiantuntija tasollakin, ei toimeentulotuki enää vastaa tämän päivän kulueriä. Toimeentulotuen saajien työllistämis toimet on jääneet jälkeen ja tukia maksetaan ilman, että edes odotetaan hakevan töitä. Tästä johtuen tukien saanti on automaattista ja siksi huonosta tukijärjestlemästä kärsii eniten ne, jotka kuitekin yrittää aktiivisesti saada itseään työllistettyä.
Samaan aikaan jokaisesta päivänkin työstä sakotetaan niin ronskisti, että pahimmassa tapauksessa työn teko koituu tappiolliseksi.
Perusperiaate pitäisi olla se, että
1) työnteon pitää kannattaa
2) työnteon pitää kohentaa elämää
3) tukiviidakon pitää vähentyä
4) tukia pitää saada asiallisesti silloin, kun niitä tarvitaan ja jatkuva pelko vaikkapa häädöstä ei saa olla arkipäivää
5) ihmisyys ja inhimillisyys pitää saada osaksi tukien myöntämistä
6) leipäjonoja ei pitäisi olla hyvinvointivaltiossa

Ei ole tottakaan

Ruokajonoja pitää olla koska muuten joku voi kuolla nälkään ja Suomi on entinen hyvinvointivaltio ja pahempaan suuntaan mennään koko ajan.Sanoisin että päämäärä on Kreikka kun tätä politikointia on seurannut tässä kohta 4 vuotta.Mutta kyllä köyhyydessä on monta hyvää puolta minun ei enään ole tarvinnut shoppata ,golfata,syödä raskaasti sulaavia ruokia,ei alkohoolia,ei muutenkaan ylimääräisiä laskuja kun ei ole rahaa mihinkään ylimääräiseen.Sanoisin että aika vapaa olo ja helppo elämä ja aikaa on luonnontutkimiseen ja se on ilmaista.Downshiftaus on hyvä asia ehkä jopa pelasti hengen entisestä kiireisestä oravanpyörä elämästä.

tietäjä

Eihän downshiftaminen silloin onnistu ja miksi maksaa suuria veroja kuin rahat menee täysin vääriin paikkoihin.Lastensairaala täytyy jopa yksityisvaroin rakentaa ja siinä kohtaan mulla meni täysin usko koko Suomen valtioon joka on itsekkyyden huippu joka jakaa turhia tukia ja suuret palkkat virkamiehilleen.Politiikkoissa ei löydy yhtään vastuullista,suoraselkäistä,rehellistä ihmistä ei auta mitkään äänestykset kuin hyväveli verkostot senkuin kasvaa kasvamistaan.

tietäjä

elikä kun aletaan kaikki downshiftaamaan niin suomi nousee jaloilleen. millä ihmeellä tulee toimeen 600eurolla kun on rahoitettavana mersun ja ison kivitalon kulut.

rane

Vantaalla halvimmat asunnot sekä ymmärtäväisin sosiaalinen verkosto pääkaupunkiseudulla. Tänne kannattaa muuttaa vaikka ei olisi varaa.

kehärata

Asiat tapahtuvat niin kuin aina tapahtuvat. Kuinka paljon tavallinen kansalainen voi vaikuttaa omien asioiden kulkuun? Köyhyys ja pienillä tuloilla elämisellä. Olen 58 v 7kk ikäinen minun osanani oli päästä tekemään määräaikaisia pienipalkkaisia töitä. Nyt tällä hetkellä olen matkalla kohti eläkeputkea eli työttömyysturvan lisäpäiviä.

Tyäeläkkeeni tulee olemaan 600 euron suuruinen ja tähän tulee jonkin verran Kelan maksamaa vanhuuseläkettä koko eläkkeeni määrä tulee olemaan 800 euroa.
Yrittämisestä huloimatta välillä on tuntunut siltä, että kaikki mennyt hukkateille.
Mutta on vain elettävä yksi elämä ja on yritettävä tulla toimeen pienellä eläkkeellä.
Omat lapseni on hoidettu ja kasvatettu suuren 1990 laman ahdingossa ja talouden taantumia on tullut eteen tiuhaan tahtiin.

Impi-Lempi

Asiat tapahtuvat niin kuin aina tapahtuvat. Kuinka paljon tavallinen kansalainen voi vaikuttaa omien asioiden kulkuun? Köyhyys ja pienillä tuloilla elämisellä. Olen 58 v 7kk ikäinen minun osanani oli päästä tekemään määräaikaisia pienipalkkaisia töitä. Nyt tällä hetkellä olen matkalla kohti eläkeputkea eli työttömyysturvan lisäpäiviä.

Tyäeläkkeeni tulee olemaan 600 euron suuruinen ja tähän tulee jonkin verran Kelan maksamaa vanhuuseläkettä koko eläkkeeni määrä tulee olemaan 800 euroa.
Yrittämisestä huolimatta välillä on tuntunut siltä, että kaikki mennyt hukkateille.
Mutta on vain elettävä yksi elämä ja on yritettävä tulla toimeen pienellä eläkkeellä.
Omat lapseni on hoidettu ja kasvatettu suuren 1990 laman ahdingossa ja talouden taantumia on tullut eteen tiuhaan tahtiin.

Arkisen elämän suhteen olen toiveikas jokaisen pitäisi ymmärtää, että tulevia vuosina kilpailu kiristyy, jokaisesta työpaikasta jota työttömät työnhakijat tavoittelevat.

Impi-Lempi

Juuri noin kuin Impi-Lempi kirjoittaa. 1990-luvun lama sysäsi monet lopulliseen työttömyyteen ja kitkutteluun: "Eläkeläisten, työttömien ja vain perusasteen suorittaneiden alttius päätyä köyhäksi on kasvanut erityisen paljon. Köyhyysriski kasvoi Suomessa 1990-luvun laman jälkeen."

1990-luvun lopun nousukausi oli hurjaa rikastumista niille, jotka onnistuivat olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Samaa on peilattu 1920-30-lukujen pula-aikojen seurauksissa; raadollinen ihminen osaa aina hyödyntää lajikumppaninsa ahdingon.

Nousukaudella heräsi ennennäkemätön ahneuden henki, jossa poljettiin armotta jalkoihin työnantajien epäkurantiksi katsoma, "liian vanha", "liian vähän koulutettu" ja jotenkin "liian" työvoima. Silloisessa somessa herjattiin armotta työttömiä itse aiheutetusta työttömyydestä ja lusmuilusta, nythän sama herja kohdistuu somaleihin.

Että niin kuin kanaparvessa on aina oltava alempiarvoinen nokittava poljettava ja herjattava, mutta hieno on Impi-Lempin loppukaneetti, joka edustaa tavallisen vaatimattoman ihmisen elämänasennetta. Toisin kuin tämänkin lehden ainaiset manaukset bankrotista ja maailmanlopusta.

asiaihminen

Vanha sanonta pätee edelleen ,ken ei töitä tee ei syömänkää pidä. Sotaa käynyt isäni pyörisi haudassa, kun tietäisi mitä hänen uhraus merkitsee tänä päivänä nyky-Suomessa. Lusmut käyttävät häikäilemättömästi sosiaaliturvaa hyväksi tänä päivänä.

Totuus

Totuus on se, että pitäisi tulla uusi sota, jotta isiensä juoksuhautoihin vetäytyvät jälkipolvet oppisivat ymmärtämään edes vähäsen talouden dynamiikkaa. Kansakunta tarvitsee tykinruokaa pitääkseen ulkoisen vihollisen kurissa, mutta myös työttömiä ja köyhiä pitääkseen ahneuden kritisoijat kurissa, palkat alhaalla ja työtä haluavat nöyrinä ja hiljaisina.

Katajainen kansamme ei ole milloinkaan ollut niin yhtenäinen kuin sotien jälkeen, jolloin puute koetteli (lähes) kaikkia. Ei silloin veli veljeä yleensä hyljännyt, kun talkoilla rakennettiin majaa niille, joilta sotatantereelle oli jäänyt koti, puoliso, jalka, käsi tai hermot. Ei haukuttu vähäosaista lusmuksi, jos sai kunnalta jauhopussin. Asevelihenki tuotti paljon hyvää, jonka päälle tämän ajan "totuudet" sylkevät. Voi meitä!

asiaihminen

Mistä johtuu, että kommentoijat vastatessaan aina sanovat poika, ukko, äijä, kundi, jätkä tai mies?
Mistä tiedätte kumpi on kyseessä?
Esim. nimim. asiaihminen voi olla kumpaa sukupuolta tahansa nimimerkkinsä perusteella, mutta eiku aina jokainen kommentoija on vaan urospuolinen.
Samaa ukko äijää mullekin tarjottu. Hihheijaa!

akka

Nyt ymmärrän. Kyseinen nimimerkki onkin nainen ja puhuu kuin talvisodasta kokenut mies sekä meidän historiasta. Kyseessä taitaa olla silloin pelkkä feikki.

Ei yllätys

Ei ole feikki ja kuulun sodanjälkeisiin suuriin ikäpolviin. Ihan sama, miten minua määritellään. Kahta kumminkaan en vaihda, sukupuoltani ja parempaa puoliskoani.

asiaihminen

Omassa nuoruudessa syötiin, mitä pöydässä yleensä oli kun oli nälkä. Nyt uskonnot kieltävät ja ohjaavat meitä sisäisesti jopa ruokahankinnoissa. Olisi todella peiliin katsomisen paikka.

Ronkelit muualle

Aina meillä on valkattu. Koira ja hevonen, suomalaisen parhaat ystävät, haudataan syömättä, vaikka muissa maissa niitä mutustellaan ja jopa kasvatetaan syötäviksi. Jos nyt suolamakkarassa hepoa on syötykin, niin ei sitä ole ääneen tunnustettu. Muualla syödään piisamirotat, majavat ja käärmeet, mutta ei meillä, vaikka ei olisi syömiselle mitään estettä. Sitten tuli nämä ruokafundamentalistit, joitten sana ei onneksi paljoa köyhän lautasella paina. Köyhä syö mitä saa, ja sillä sipuli.

asiaihminen

Onko hullumpaa kuultu. Köyhän pitäisi ruveta syömään kuolleita koiria, majavia, rottia ja käärmeitä.
Eli kun perheen koira todetaan kuolleeksi, laitetaan se pataan riippumatta siitä, mihin sairaiteen tai mahdollisesti vanhuuteen se kuoli.
Majava on vielä rauhoitettu eläin osa vuodesta. Pitäisikö se syödä, jos löytää kuolleen majavan?
Kyllä ruokaa saa myös halvalla, jos seuraa tarjouksia. Itse valmistaen ei hinnaksi tule mikään suuri summa.
Hevosen lihaa on syöty kautta aikojen. Se on vähärasvaista ja hyvää. Hevosia myydään kyllä teuraaksi.

Äly hoi

Ruokafundamentalistit yhteen aikaan kielsivät porsaan rasvan takia. Hullun hommaa, sillä possunlihaan maksu tulee vain ja ainoastaan rasvasta. Rasvaton porsaanfile on kuivaa ja mautonta muonaa, jollei ensin sitä marinoi oliiviöljyssä, punaviinissä ja mausteissa ja rasvaa koko kypsentämisen ajan.

Raamattu ja koraani kieltää syömästä porsaanlihaa, mutta ei ole kohdalleni osunut ensimmäistäkään juutalaista tai islaminuskoista, joka olisi minulle possukieltoa sen enempää kuin muutakaan syömisen tai juomisen kieltoa. Eniten ovat harmittaneet jotkut kasvisuskovaiset, jotka ovat pilanneet koko pöytäseurueen lihansyönnin nautinnon. Onneksi nekin ovat elämän varrella olleet yksittäistapauksia. Nimittäin tunnen kasvissyöjiä, jotka eivät tee siitä minkäänlaista numeroa eivätkä arvostele toisten syömisiä.

Minulle on yks ja hailee mitä muut syö, kunhan vain parempi puolisko käyttää keittiössä myös voita, kermaa ja suolaa, hillitysti.

asiaihminen

Äly hoi! Hoihoi, lue tarkemmin, luulet vähemmän. En ole missään kirjoittanut kuolleitten eläinten syömisestä, vaikka tiedetään, että kun natsit ja suomalaiset saartoivat Leningradin, siellä syötiin nälkään ja tauteihin kuolleiden ihmisten lihaa.

Tuo on taivahan tosi, että halvalla saa ruokaa, kun seuraa tarjouksia. Kaikilla kaupoilla on päivänsä, jolloin hinnoittelevat uudelleen esim. laatulihapakkaukset parasta-vain-tänään-alennuksin. Ehdottomasti kannattaa hyödyntää ja valmistaa kerralla vaikka viikoksi etukäteen. Vuokra-asunnoissakin on jääkaappi-pakastimet, joissa näin valmistettua kypsää ruokaa voi säilyttää 2-7 pvää.

Kasvisten kanssa kannattaa olla tarkka, ettei osta liikaa ja valmistaa vaikka kasviskeittoa pakkaseen. Parempi puolisko on näitä kikkoja opettanut, eikä ole nälkä yllättänyt.

asiaihminen

Giljotiinit on otettava käyttöön. Poliitikot ja Kevan johtajat pitäisi laittaa giljotiineihin joilla katkotaan kaulat.

Pelleilyyn kyllästynyt