Paikalliset

Tuomelan ja Hevoshaan tonteille kohoaa kerrostaloja

Pro Tuomela -liikkeen aktiivit jatkavat taistelua lakkautettavan Tuomelan koulun puolesta. Elina Karhula (vas.), Teemu Punkka, Marika Punkka ja Hanne Loskin kertovat käyttäneensä kouluasioiden selvittelyyn satoja tunteja aikaa. - Ikävää, ettei kansalaisten mielipidettä kuunneltu päätöksenteossa, he tuhahtavat.

Riikka Jokinen

Tuomelan ja Hevoshaan koulutonttien uudelleenkaavoitus alkaa ensi vuonna. Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen kertoo, että tontit sisältyvät ensi vuoden kaavoituksen työohjelmaan, joka lyötiin lukkoon viime viikolla.

Suunnitelman mukaan Hevoshaan koulurakennus puretaan. Koulutontti ja sen ympärillä olevaa metsää kaavoitetaan asumiskäyttöön. Tulevaisuudessa tontille voisi rakentaa kerrostaloja.

Myös Tuomelan koulutontti halutaan kaavoittaa asumiskäyttöön. Tulevaisuudessa tontille voisi rakentaa rivi- ja pienkerrostaloja. 27 000 neliömetrin tontista kolmannes on saatu lahjoituksena Lauri af Heurlinilta.

– Lahjamaan osalta otamme yhteyttä af Heurlinin sukuun ja tiedustelemme heidän kantaansa.

Tuomelan koulurakennuksen osalta selvitetään, soveltuuko rakennus remontin avulla asumiskäyttöön. Ajatuksena on järjestää myös kilpailu, jossa eri toimijat voisivat pohtia esimerkiksi sitä, minkä tyyppistä asumista vanhaan koulurakennukseen voisi toteuttaa.

Nikulaisen mukaan kaupunki aikoo selvittää myös, voisiko koulurakennuksen jossain tapauksessa purkaa kokonaan.

Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Se on suojeltu asemakaavassa rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvan säilymisen kannalta merkittävänä rakennuksena ja sille on annettu suojelumääräyksiä.

Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Vuojolaisen mukaan rakennusta ei voi purkaa. Purkamisluvan myöntäminen olisi mahdollista vain, jos rakennuksen suojeluarvot olisi menetetty esimerkiksi tulipalon takia.

– Tuomelan koulun tapauksessa rakennuksen kunto ei ole lähellekään niin huono, että sen suojeluarvot olisi menetetty. Rakennus on myös luokiteltu Vantaan rakennetussa kulttuuriperinnössä korkeimpaan arvoluokkaan eli menetettävät arvot olisivat erityisen suuret.

Näin asia etenee

Koulutonttien kaavoitus alkaa 2014. Mikäli valituksia ei tulisi, kaava vahvistuisi vuonna 2015.

Kaupunki arvioi saavansa yhteensä 10 miljoonan euron tulot Tuomelan ja Hevoshaan tonttien myynnistä.

Sivistystoimessa ryhdytään selvittämään Hakunilan ja Hakunilanrinteen koulujen tilojen yhteiskäyttöä ja koulujen hallinnollista yhdistämistä.

Myös Hevoshaan ja Tuomelan koulun ympäristössä asuvien tulevien ekaluokkalaisten sijoittelu eri kouluihin käynnistyy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu