Paikalliset

Raju lista julki: Leikkauksia vanhuspalveluihin, yksityislukioita ja tarhamaksut ylös

Yksi kuntajohtajien listassa väläytetty säästökohde ovat vammaisten kuljetuspalvelu ja henkilökohtaisen avun tuntimäärät.

Päivi Tuovinen

Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat julkaisivat torstaina muistion, joka enteilee kuntiin rajuja hyvinvointipalveluiden leikkaamisia.

Säästöissä jouduttaisiin kajoamaan muun muassa vanhus- ja vammaispalveluiden tasoon, rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta, tinkimään henkilöstön koulutustasosta ja nostamaan reippaasti päivähoidon ylempiä maksuja.

Hallitukselta odotetaan nyt kuumeisesti esitystä siitä, miten Suomi aikoo tulevina vuosina säästää pitääkseen luottoluokituksensa ennallaan ja julkista taloutta uhkaavan kestävyysvajeen kurissa.

Ylivoimaisesti suurin paine kohdistuu kuntiin, joiden pitäisi pystyä leikkaamaan menoistaan 2 miljardia euroa tulevina vuosina. Kunnissa tämä tarkoittaa mitä todennäköisimmin kajoamista myös kaikkein tärkeimpinä pidettyihin palveluihin, eli lapsi-, vanhus- ja vammaispalveluihin.

Helppoa tietä ei ole, sillä samaan aikaan, kun tulot ehtyvät, on valtio leikkaamassa kunnille maksamiaan valtionosuuksia.

Niin sanottujen kuutoskuntien eli Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunginjohtajat julkaisivat torstaina oman esityslistansa siitä, miten valtion vaatimat säästöt voitaisiin kunnissa toteuttaa.

Lista ei ole vielä varsinainen säästöesitys, mutta se kertoo konkreettisesti, kuinka rajuja toimenpiteitä säästöjen takia täytyisi tehdä, jotta tavoitteet vuosille 2014–2017 saavutettaisiin.

Vanhuspalveluista voitaisiin listan mukaan karsia 400 miljoonaa euroa ”kaventamalla palveluvalikoimaa, väljentämällä kelpoisuusehtoja ja mitoituksia sekä luopumalla ikärajoista ja määräajoista tai väljentämällä niitä merkittävästi”.

Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa vähemmän käsi- ja silmäpareja vanhustyössä.

Päivähoidosta karsimisvaraa löytyisi 200 miljoonan verran, kun subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta tingittäisiin ja maksuja porrastettaisiin niin, että parhaiten tienaavat maksaisivat ”merkittävästi” nykyistä enemmän. Lapsia ohjattaisiin myös kevyempiin palveluihin, kuten kerhoihin, sekä yksityiseen hoitoon.

Pienempiä säästöjä voitaisiin kerätä suun terveydenhoitoa ja neuvolapalveluita karsimalla sekä laskemalla vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun matkamäärät ja henkilökohtaisen avun tuntimäärät nykyistä alemmas.

Kaupunginjohtajat väläyttävät myös toiseen asteen koulutuksen avaamista kilpailulle, mikä voisi käytännössä tarkoittaa yksityisiä lukioita ja ammattikouluja.

Henkilöstösäästöjä tulisi, jos toimeentulotuen maksaminen siirtyisi kunnilta valtiolle.

Lisäksi merkittävät noin 300 miljoonan säästöt voitaisiin johtajien mukaan saada kuntien velvoitteita ja toimintasuosituksia karsimalla. Velvoitteet vaikuttavat kuntien henkilöstömäärään, jota voitaisiin säätelyä höllentämällä vähentää.

Henkilöstömäärä on määritelty muun muassa laitoshuollossa, sijaishuollossa, etsivässä nuorisotyössä, museotoiminnassa, kaavoituksessa ja rakennustarkastuksessa.

Niin ikään säästöjä syntyisi, kun sitovat ryhmäkoot ja henkilöstön koulutustaso määriteltäisiin uusiksi. Tällaisia sitovia velvoitteita on niin päivähoidossa kuin kirjastojen henkilökunnan koulutustasossa. Kaikkiaan henkilöstön kelpoisuusvaatimuksissa on 90 erilaisessa tehtävässä.

Kuntajohtajat huomauttavat, että mitkään listalla mainituista kohteista eivät sisälly kunnissa viime silausta vailla oleviin ensi vuoden budjettiesityksiin.

Valtion kunnille kaavailemien uusien tehtävien, velvoitteiden sekä niihin liittyvien suositusten lisääminen pitää johtajien mukaan keskeyttää heti.

Tällaisia ovat muun muassa vanhuspalvelulakiin kaavaillut uudet säädökset, sähköinen lääkemääräys, lastensuojelulain muutokset sekä yo-kokeiden toteutus sähköisesti.

Kuntaliiton arvion mukaan kaikkien suunnitteilla ja valmisteilla olevien uudistuksien hinta nousisi satoihin miljooniin euroihin.

Hallitus julkistaa oman esityksensä palvelujen rakennemuutoksista perjantaina.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu