Liikenne

”Rollaattoripummit” uusi ilmiö julkisissa? – näin HSL vastaa

HSL:n lippu-uudistussuunnitelmassa mainitaan, että rollaattorit ovat vapaasti kenen tahansa hankittavissa ja niiden kanssa matkustavat usein vetoavat siihen, etteivät ole kyenneet ostamaan lippua. Helsingin Uutisille HSL kuitenkin kiistää "rollaattoripummien" olemassaolon.

Päivi Tuovinen

Helsingin Seudun liikenteen (HSL) lippu-uudistussuunnitelmassa nostetaan esille rollaattoria käyttävien matkustajien matkojen maksaminen.

Lipputyöryhmän esityksessä todetaan, että vaikka rollaattoria käyttävillä ei ole oikeutta matkustaa ilman lippua, matkalippujen tarkastuksessa rollaattoria käyttävät on kuitenkin rinnastettu pyörätuolilla liikkuviin, eli heille ei ole määrätty tarkastusmaksua, jos he eivät ole pystyneet ostamaan lippua.

Työryhmän mukaan rollaattoreita voi hankkia vapaasti ja niiden käyttö yleistyy väestön ikääntyessä. Sanktion puuttuessa osa rollaattoria käyttävistä matkustaa säännöllisesti maksutta, esityksessä kirjoitetaan.

Työryhmän suositus on, että matkalippujen tarkastaja kohtelee rollaattoria käyttävää matkustajaa samoin kuin muitakin matkustajia.

Onko julkisissa kulkuneuvoissa törmätty ”rollaattoripummeihin”, vai mistä on kyse?

HSL:n Tarkastusyksikön päällikön Jaakko Heinilän mukaan esiin ei ole noussut huolta rollaattorin avulla ilmaismatkoja hankkivista.

– Varmasti on joskus tällaisiakin tapauksia tullut vastaan, mutta mistään ilmiöstä ei voi puhua. Rollaattorit on tässä ehkä nostettu esille osana laajempaa kysymystä vähemmistöryhmien matkan maksamisesta. Lähtökohta on, että asiakkaan tulee ostaa lippu aina kun siihen on mahdollisuus.

HSL:n toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan rollaattorikysymys on oleellinen lähinnä busseissa, sillä metroissa ja ratikoissa matkakortin leimaamispisteet ovat paremmin esillä.

Lippu-uudistuksessa myös invalidien nykyistä oikeutta matkustaa ilman matkalippua ehdotetaan poistettavaksi, koska julkisen liikenteen esteettömyys on parantunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

HSL otti jatkoajan rataskansan ilmaismatkojen kuoppaamisessa20.1.2015 18.56
HSL esittää rajoituksia eläkeläisten alennuksiin18.2.2015 05.00
Ilmaislippu pois vaunuvanhemmilta ja pyörätuolilla kulkevilta junissa, metroissa ja ratikoissa20.1.2015 12.24
Tarkastusmaksu nousee sataan euroon18.8.2014 19.00
Helsinkiläismiehen uskomattomat tilastot – IL:196 näpistystä, 82 kertaa pummilla22.2.2015 19.15
Pummilla matkustetaan useimmiten yöllä14.7.2014 06.45
HSL lupaa uusia tehotoimia pummien varalle – tänne tarkastajat keskittyvät4.3.2014 11.58
Lipuntarkastus tehostui: Yhä useampi pummi kärähti26.3.2013 13.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu