Paikalliset

Tiukka kisa tulossa – he ovat Uudenmaan ääriharavat

EDUSKUNTAVAALIT Selvitimme, ketkä ovat tulevien vaalien ääniharavat. Demarijohtaja Antti Rinne jää Antti Lindtmanin taakse.

Huhtikuun eduskuntavaaleista on tulossa ehdokkaiden välillä erittäin tiukka kisa Uudenmaan vaalipiirissä. Muutaman kärkiehdokkaan jälkeen loppupaikoista on kisaamassa suuri joukko tasaväkisiä nimiä.

Pääministeri Alexander Stubb on edelleen pitämässä puolueensa kärkisijaa, mutta Harry Harkimo on noussut nopeasti hänen haastajakseen.

Perussuomalaisilla on vain Timo Soini , josta saattaa tulla Uudenmaan ääniharava. Hänen jälkeensä tasainen joukko persuja taistelee viidestä muusta kansanedustajapaikasta.

Noloin tilanne on SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä . Hänen kannatuksensa on jäämässä pahasti jälkeen puolueen varapuheenjohtaja Antti Lindtmanista , ja myös entisestä puoluesihteeristä Maarit Feldt-Rannasta .

Keskisuomalainen -konserniin kuuluva Etelä-Suomen Media Oy teetti Tietoykkönen Oy:llä mielipidetutkimuksen Uudenmaan puoluekannatuksesta ja kärkiehdokkaista. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimman puolueen kohdalla 3,2 prosenttia. Ehdokasnimien osalta tutkimus on viitteellinen.

Kokoomus on edelleen Uudenmaan ykkönen, mutta on menettämässä jopa kuusi prosenttiyksikköä edellisten eduskuntavaalien kannatuksestaan Uudellamaalla.

Myös demarit ja perussuomalaiset ovat kadottaneet noin kolme prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Sen sijaan Keskusta on tuplaamassa kannatustaan Uudellamaalla, mutta jää silti vaalipiirin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Yllättäen lastensairaala-hankkeen puuhanainen Anne Berner kiilaa kannatuksessaan selvästi Matti Vanhasen ja Antti Kaikkosen ohi.

Vasemmistoliitto on kasvattamassa ääniosuuttaan, kun taas vihreät pysyvät edellisvaalien luvuissa. Jani Toivola on vihreiden selvä ykkösnimi.

Paikkamuutokset eivät ole niin suuria kuin kannatusmuutokset, koska uusmaalaisten kansanedustajien määrä nousee kahdella. Vuoden 2011 vaaleissa valittiin 33 uusmaalaista kansanedustajaa, mutta nyt 35.

Kokoomusedustajien määrä putoaa 11:sta yhdeksään, SDP ja perussuomalaiset menettävät yhden paikan ja saavat kumpikin kuusi kansanedustajaa.

Keskusta saa kolme uutta edustajaa nykyisten kahden rinnalle.

Vasemmistoliitolle on luvassa toinen kansanedustajan paikka, eli Kari Uotilan rinnalle on nousemassa Pia Lohikoski .

Vihreiden kahdesta paikasta Jani Toivolan jälkeen kamppailevat täysin tasavahvoina Timo Juurikkala , Inka Hopsu ja Jyrki Kasvi .

Tutkimus

Mielipidetutkimus puolue- ja ehdokaskannatuksesta Uudellamaalla tehtiin 9.–17.2.2015.

Puhelinhaastatteluihin osallistui 1000 äänestys-ikäistä uusmaalaista, joista 64,1 prosenttia ilmaisi puoluekantansa.

Puoluekantansa ilmaisseilta kysyttiin myös ehdokas-
nimeä, ja tarvittaessa vastaajalle lueteltiin kyseisen puolueen kärkiehdokkaiden nimiä vaihtoehtoina.

Tutkimuksen teki Tietoykkönen Oy Etelä-Suomen Media Oy:n toimeksiannosta. Vantaan Sanomat on osa Etelä-Suomen Mediaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu