Paikalliset

Apulaisoikeusasiamies: Sisäilmaongelma todellinen ja vaikea

Havukosken koulun sisäilmaongelmat leimasivat vahvasti apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan torstaina tekemää tarkastusta. Pajuoja tarkasti koulun ohella Vantaan sivistystoimen.

Riikka Jokinen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja luonnehtii Havukosken koulun sisäilmatilannetta todelliseksi ja vaikeaksi.

Pajuoja teki torstaina tarkastuksen Vantaan sivistystoimeen sekä Havukosken kouluun. Vaikka vierailu Havukoskelle oli sovittu jo ennen kuin Vantaan Sanomat nosti sisäilmaongelmien laajuuden (VS 25.10.) esille, leimasi juuri sisäilma vahvasti vierailua. Asia nousi esille keskusteluissa niin sivistystoimen, opettajien kuin oppilaidenkin kanssa.

– Sisäilma hallitsi keskustelua. Puheenvuoroissa tuli päivänselväksi, että sisäilmaongelma on todellinen ja vaikea, Pajuoja toteaa.

Pajuoja kertoo, että oikeusasiamiehen kansliassa on seurattu tämän syksyn ajan aktiivisesti Vantaan koululakkautuksia ja sisäilmauutisointia. Toimistoon on saapunut myös kaksi kantelua koululakkautuksista.

– Tiedostamisen aste on sata prosenttia tällä hetkellä. Asia on siis tiedossa, Pajuoja luonnehtii.

Pajuoja kertoo myös, että apulaisoikeusasiamies voi seurata sisäilmatilanteen kehittymistä jatkossakin.

– Voimme katsoa, onko asiaan esimerkiksi reagoitu tarpeeksi nopeasti ja ongelmaan nähden tarpeeksi toimivilla keinoilla.

– Voimme myös seurata korjaussuunnitelman toteutumista ja sitä, eteneekö remontti aikataulussa.

Torstaisella vierailulla olivat mukana Pajuojan ohella myös esittelijäneuvos Jorma Kuopus ja oikeusasiamiehensihteeri Piatta Skottman-Kivelä.

Sisäilmatilanteen ohella he tutustuivat Havukosken koulun arkeen, opetusjärjestelyihin, kouluruokailuun ja oppilashuoltoon. Yhtenä teemana oli myös tietokonetaidot ja sosiaalinen media.

Tarkastukset

Tarkastukset virastoissa ja laitoksissa ovat tärkeä osa oikeusasiamiehen ja apulaisoikeusasiamiehen työtä. Käynneillä tutkitaan viranomaistoiminnan laillisuutta ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Tänä vuonna tarkastusten teemoina ovat olleet yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

Viime vuonna oikeusasiamies, apulaisoikeusasiamiehet ja esittelijät tekivät yhteensä 147 tarkastusta. Tarkastuksista kymmenkunta kohdistui kouluihin.

Keskeisintä oikeusasiamiehen työssä on kanteluiden tutkinta.

Oikeusasiamiehelle tehdään vuosittain noin 5 000 kantelua. Kanteluista noin 150 liittyi viime vuonna opetusalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu