Paikalliset

Uusi galleria tuli keskelle Tikkurilaa

Uuden gallerian ensimmäinen näyttely esittelee taidegraafikko Pentti Kaskipuron teoksia. Näyttelyn on kuratoinut Vantaan taidemuseon julkisen taiteen kuraattori Maija Kasvinen.

Armi Suojanen

Vantaan taidemuseo ja Vantaan taiteilijaseura ovat lyöneet hynttyynsä yhteen Tikkurilassa. Yhteinen pesä on nimeltään Galleria K, joka sijaitsee 1950-luvulla pääkirjastoksi rakennetussa ja sittemmin muun muassa taidetalo Pessinä toimineessa rakennuksessa. Galleria-tilat, joita kaupunki käyttää myös edustustilaisuuksiin, tehtiin kaupungintalon remontin yhteydessä.

 

Taiteen pitää olla yhtä helposti saavutettavissa kuin muutkin palvelut.”

Galleria K tuo nyt sekä Vantaan taiteilijaseuran että taidemuseon näyttelyt lähelle ihmisten kulkureittejä Asematiellä kaupungintalon vieressä.

 

– Nykyään on niin, että taiteen pitää olla yhtä helposti saavutettavissa kuin muutkin palvelut. Näyttelyssä voidaan käydä kauppareissulla, toteaa taiteilijaseuran puheenjohtaja Jaana Tuomisto.

Taiteilijaseuralla on oma taidetalo Kuninkaalassa ja sen yhteydessä Galleria Gjutars. Paikka on näyttelypaikaksi hieman liian syrjässä.

– Olemme vuosikausia yrittäneet saada näyttelytilaa keskeisemmältä paikalta. Uusi galleria helpottaa taiteen esille tuomista, Tuomisto iloitsee ja jatkaa:

– Olemme otettuja, että kaupunki arvostaa meitä yhteistyökumppanina ja tarjoaa meille tällaisen tilaisuuden.

Taiteilijaseuralla on ollut joitakin vuosia sitten joulunäyttely Flamingossa ja sieltäkin on tiirattu pysyviä näyttelytiloja, mutta vuokrat ovat liian korkeita pienelle, noin sadan jäsenen yhdistykselle.

Taiteilijaseura ja Vantaan taidemuseo jakavat näyttelyjen järjestämisen puoliksi.

– Taidemuseo esittelee teoksia omista kokoelmistaan, kertoo taidemuseon julkisen taiteen kuraattori Maija Kasvinen.

Myös hän on innoissaan uudesta paikasta, sillä nyt Myyrmäessä sijaitsevalla taidemuseolla on näyttelytila myös Itä-Vantaalla.

– Sijainti on erinomainen aivan keskustassa, jota rakennetaan parhaillaan. Tämä on helposti saavutettavissa, joten toivottavasti ihmiset löytävät tänne, Kasvinen toivoo.

Taiteilijaseura ja sen taidelainaamo aloittavat Galleria K:ssa huhtikuun alussa. Tuomisto uskoo, että jo ennestään virkeä taidelainaamo saa vielä lisää tuulta siipiensä alle, kun se tulee helpommin saavutettavaksi. Lainaamosta voi vuokrata teoksen ja halutessaan ostaa sen omaksi.

Uudesta näyttelytilasta huolimatta Gjutars säilyy edelleen taiteilijaseuran käytössä, vaikka näyttelyt siellä päättyvät maaliskuun lopussa.

– Taiteilijataloon tulee yksi työhuone ja residenssitoiminta laajenee ympärivuotiseksi. Lisäksi Gjutarsiin jää kokoontumistiloja, Tuomisto luettelee.

Galleria K

Gallerian nimi viittaa rakennuksen historiaan kirjastona ja tunnettuun vantaalaiseen taidegraafikkoon Pentti Kaskipuroon (1930–2010), Mestari K:hon.

Gallerian ensimmäinen näyttely onkin koottu Vantaan taidemuseon kokoelmiin kuuluvista Kaskipuron teoksista, joita on yhteensä yli 300. Näyttelyssä niitä on esillä 23.

Näyttelyssä voi katsoa myös Rax Rinnekankaan dokumentin Pentti Kaskipurosta ja hänen oppilaistaan.

Galleria K:n osoite on Asematie 7, Tikkurila.

Galleria on avoinna ke–pe klo 11–17 ja la–su klo 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu