Puheenaihe

Tutkimus: Miesten uraa pidetään tärkeämpänä kuin naisten

Suomen Ekonomien kyselyyn vastanneista ekonomimiehistä 38 prosenttia piti omaa uraansa tärkeämpänä, naisista 16 prosenttia.

Päivi Tuovinen

Suomen Ekonomit selvitti nais- ja miesjäsentensä suhtautumista työelämään helmikuussa. Vastanneista ekonomimiehistä 38 prosenttia piti omaa uraansa tärkeämpänä, naisista 16 prosenttia.

Työmarkkinoilla törmätään edelleen luutuneisiin, sukupuoleen perustuviin mielikuviin.

–  Miesten oletetaan olevan uraorientoituneempia ja he saavat helpommin ylennyksiä kuin naiset. Toisaalta naisten on hyväksyttävämpää tehdä valintoja perheen tai puolison uran eteen, sanoo Suomen Ekonomien asiamies Kosti Hyyppä.

Suomalaisekonomit olivat kuitenkin tasa-arvoisempia kuin yhdysvaltalaiskollegansa. Ekonomien kyselyssä molempien uria yhtä tärkeinä piti 52 prosenttia vastanneista ekonomimiehistä ja naisista 54 prosenttia. Opiskelijamiesten vastaava luku prosenttia oli 71 ja -naisten 79.

–  Harvard Business Schoolista valmistuneiden keskuudessa tehdyssä vastaavanlaisessa selvityksessä suuri enemmistö naisvastaajista piti molempien uria yhtä tärkeinä, mutta yli puolet miesvastaajista koki oman uransa puolisonsa uraa tärkeämmäksi. Suomessa kiinni kurottava ero sukupuolten välillä on pienempi, Hyyppä toteaa.

Suomessa naisten ja miesten epätasa-arvoa työmarkkinoilla kuvastavat myös palkkaerot.

Suomen Ekonomien tuore palkkatasotutkimus osoittaa ekonominaisen ansaitsevan samasta työstä jopa 11 prosenttia vähemmän palkkaa kuin ekonomimies. Tutkimuksessa on huomioitu palkkaeroja selittävät tekijät, kuten asemataso, viikkotyötunnit, poissaolovuodet työmarkkinoilta sekä tulospalkkioiden piirissä oleminen.

Myös uralla etenemiseen sukupuolilla oli erilaisia käsityksiä.

Ekonominaiset kokivat, että heidän on työskenneltävä uransa eteen enemmän kuin miespuolisten kollegoidensa. Edetäkseen urallaan naisen pitää tuoda osaamistaan ja etenemishaluaan miehiä enemmän esiin.

–  Tutkimuksissa on huomattu, että miehet ylennetään usein heihin perustuvien odotusten ansiosta, kun taas naisten ylennykseen vaaditaan aiempia näyttöjä, Hyyppä kertoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu