Paikalliset

Riita repii Vantaan aikuisopistoa - opettajat syyttävät johtoa laiminlyönneistä

RIITA Opettajat syyttelevät johtoa laiminlyönneistä. Henkilöstön työt ovat vaarassa.

Rehtori Petri Vahteran mukaan Vantaan aikuisopistossa suositaan opettajien määräaikaissopimuksia, koska maahanmuuttajien koulutustoiminta perustuu ely-keskuksen harkinnanvaraiseen rahoitukseen.

Tuomas Massinen

Vantaan aikuisopiston maahanmuuttajien kielikoulutus -yksikössä on ajauduttu vakavaan työnjohdon ja henkilöstön väliseen kahnaukseen. Opettajat syyttelevät työnjohtoa vuosia henkilöstöä piinanneista laiminlyönneistä ja virheistä, kuten työsyrjinnästä, kiusaamisesta, väkivaltatilanteiden väheksymiseen liittyvistä työturvallisuusrikkeistä ja epäasiallisista työsopimuksista – hyvän työyhteisön tuhoamisesta.

Opettajia on irtisanoutunut ongelmien takia.

Pitkään vellonut eripura kärjistyi hiljattain, kun vuosia kuukausipalkalla, 0,5–1 vuoden määräaikaissopimuksilla opettaneille tehtiin enää kahden kuukauden määräaikaiset työsopimukset.

Muutosten perusteluna oli, että aikuisopiston työvoimapoliittisen kielikoulutuksen järjestäminen jatkossa on epävarmaa ely-keskuksen meneillään olevan kilpailutuksen vuoksi.

Jos opisto ei saa koulutusta enää hoitaakseen, se ei jatkane määräaikaisuuksia kevään jälkeen. Yksikössä on kymmenkunta pääosin määräaikaista opettajaa, ja työt uhkaavat loppua kaikilta muilta paitsi kahdelta vakityöntekijältä.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja kaupungin edustajat ovat olleet mukana setvimässä opistossa leimahtanutta kriisiä.

– Aikuisopistossa on, en nyt sanoisi johtamisongelmia, vaan ongelmia työilmapiirissä, kuvailee sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth .

– On ollut palavereja, joissa on mietitty, mitä tehdään, jotta tilanne ratkeaisi. Johtamiseen on kiinnitetty huomiota.

OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää opettajien työsopimuksia ongelmallisina. Hänestä opistossa on jo pitkään ollut liikaa määräaikaisia opettajia.

– Osalle määräaikaisuuksista on ollut perusteltu syy puuttuvan kelpoisuuden vuoksi, mutta osa vaatii vielä lisäselvitystä. Jos opettajalla on asetuksessa säädetty kelpoisuus ja työ on vuosittain jatkuvaa, ei määräaikaiselle työsopimukselle ole laillisia perusteita.

– Esiin on noussut myös johtamiseen liittyviä ongelmia, mutta emme ole niitä enemmälti selvittäneet, koska asia kuuluu ensisijaisesti paikallisen työsuojeluorganisaation ja tarvittaessa aluehallintoviraston työsuojelun selvitettäväksi, Mustonen kertoo.

Vantaan OAJ:n pääluottamusmies Sami Markkanen sanoo, ettei hän voi vielä valottaa tarkemmin yhä selvityksessä olevaa tapausta.

– Ongelman taustalla on paljon syitä, hän tyytyy toteamaan.

– Sivistystoimessa on kuitenkin puututtu asiaan, jotta työskentelyedellytykset olisivat parhaat mahdolliset, hän jatkaa.

Lehto-Häggroth katsoo, ettei työnjohto ole syyllistynyt laiminlyönteihin eikä johdon asema ole uhattuna. Hän uskoo, että työyhteisön ongelmat kumpuavat pääosin kilpailutuksesta, jonka takia työsuhteita on sorvattu laillisin perustein uusiksi.

– Jos ihmiset voivat huonosti ja pelkäävät tulevaisuutensa puolesta, he eivät käyttäydy normaalisti.

Lehto-Häggroth on luottavainen, että ongelmiin saadaan ratkaisu.

– Tilanne on hallinnassa ja selviää asteittain.

Pärjääkö opisto tarjouskisassa?

Uudenmaan ely-keskus kilpailutti pk-seudun maahanmuuttajien kielikoulutuksen järjestämisen viime vuonna. Aiemmin koulutuksen toteuttanut aikuisopisto ei voittanut tarjouskisaa.

Moni oppilaitos valitti päätöksestä. Joulukuussa ely-keskus kumosi tarjouskisansa tulokset sen toteutuksessa paljastuneiden virheiden takia.

Ely-keskus julkaisi uuden vuosia 2015–2017 koskevan tarjouspyynnön 18.2. Tarjousten viimeinen jättöpäivä oli 11.3.

Tarjouksia tuli 12 tarjoajalta 21. Osa oli tarjonnut koulutusta usealle kilpailutusalueelle. Aikuisopisto on mukana kisassa.

Tarjouskisassa haetaan ”kokonaistaloudellisesti edullisimpia tarjouksia”.

Ely-keskuksen erikoissuunnittelija Lea Savolainen: Valintakriteerejä ovat hinta sekä laatu. Koulutuksen laatu liittyy ennalta asetettujen vähimmäisvaatimusten toteutumiseen. Lisäksi arvioidaan tiloihin, koulutuksen toteutukseen, opetuksen tukipalveluihin ja ohjaukseen sekä työnantajayhteistyöhön liittyviä asioita.

Ely-keskus vertailee nyt tarjouksia ja päättää kielikoulutuksen toteuttajasta kevään aikana. Uuden sopimuskauden on määrä alkaa toukokuun alussa.

Lisää aiheesta: 

Vantaan aikuisopiston kurssimaksuja aiotaan korottaa11.4.2014 09.02
HS: Vantaan aikuisopiston kassassa 660 000 euron lovi27.11.2013 16.06
Maahanmuuttajien kielikoulutuksen tarjouskisa meni Vantaalla mönkään12.12.2014 05.30

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu