Minne mennä

Neljä Ruusua palaa keikoille uusin biisein – ”Luovuuden kaivo ei ole ehtynyt”

Neljä Ruusua on kulkenut pitkän matkan Paskaläjästä Siniseen sunnuntaihin.

Laulaja Ilkka Alanko, kitaristi Petteri ”Kode” Koistinen, basisti Jari ”Lade” Laakkonen ja rumpali Kari ”Kämy” Kämäräinen; Neljä Ruusun kokoonpano on ollut muuttumaton vuodesta 1985, jolloin kolme vuotta aiemmin perustettu punkhenkinen Talouskukkaro vaihtoi nimensä Neljäksi Ruusuksi.

Ville Juurikkala

1990-lukua ei voinut ohittaa kuulematta Juppihippipunkkaria tai Poplaulajan vapaapäivää . Vieläkö kyseisten biisien perään huudellaan vai saako soittaa muutakin?

– Kyllähän niitä kännisiä huutelijoita jokaisella keikalla riittää, mutta fanit tykkäävät, että soitetaan muutakin, Ilkka Alanko vakuuttaa.

Hänen mukaansa ei olisi mitään ideaa esittää pelkkiä vanhoja hittejä. Vaikka niitä on kiva soittaa, haluaa sitä vaihdella ohjelmistoa. Uusien biisien tekeminen on myös se juttu, mikä saa jatkamaan.

– Jos biisien tekeminen olisi lopetettu 1995, ei Neljää Ruusua olisi enää olemassa. On palkitsevaa kuulla, kun Sininen sunnuntai soi radiossa. Sitä osaa tehdä edelleen biisejä, jotka kelpaavat. Luovuuden kaivo ei ole ehtynyt.

Neljän Ruusun ensimmäiset kappaleet syntyivät 1980-luvun lopulla melkoisella räimeellä.

– Sitä meni treenikämpälle, avasi Marshallin ja hakkasi kitaraa. 1990-luvun alussa Kode alkoi ottaa osaa säveltämiseen ja aloimme saada aikaiseksi seesteisempää kamaa. Homma ei ollut enää pelkkää teinipoikien kohellusta. Siirryimme räimeestä popimpaan suuntaan.

Alkuaikojen Neljä Ruusua lähentelikin melkein punk-musiikkia.

Alanko muistelee, kuinka hän oli istunut tyttöystävänsä vanhempien ruokapöydässä kuullessaan ensimmäisen kerran bändin kappaleen radiosta.

– Mä oon paskaläjä, paras viihdyttäjä, mies laulaa.

Kyseessä oli vuosi 1987 ja biisi Paskaläjä .

Kyllä siinä perunat lenteli.”

– Kyllä siinä perunat lenteli. Nykyisin omat kappaleet lähinnä rekisteröi. Mutta ajatus siitä, että biisit jäävät ehkä elämään, kun itse kuolee, on kaunis.

Neljä Ruusua Tulisuudelmassa (Hertaksentie 2) pe 20.3. Liput 20 e.

Neljä Ruusua

Neljän Ruusun taival alkoi vuonna 1982, tosin Talouskukkaro-nimellä.

Alkuun meno oli varsin punkhenkistä, mutta muuttui ajan myötä enemmän suomirockiksi.

Bändin läpimurtona voidaan pitää 1992 julkaistua Haloo-albumia.

Vuosien varrella on syntynyt useita hittejä, kuten Juppihippipunkkari, Poplaulajan vapaapäivä, Valuva taivas, Hunningolla, Missä vaan.

Vuonna 2006 tauolle jäänyt bändi nousi takaisin lavalle vuonna 2011.

Neljä Ruusua Hopealyhdyssä (Hämeenkatu 2-4, Hyvinkää) la 21.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu