Paikalliset

Huumepoliisi: En haluaisi lapseni oleilevan Dixissä

Poliisi yrittää nyt estää rikoksia Dixissä näkyvällä valvonnalla.

Armi Suojanen

Poliisi ja Vantaan nuorisotyö ovat ottaneet Dixin asemakeskuksen erityiseksi tarkkailukohteekseen. Syynä on uuden asemakeskuksen erityisluonne vilkkaana liikenteen solmukohtana ja se, että osa vantaalaisnuorista on valinnut keskuksen oleskelupaikakseen.

Väkeä keräävissä paikoissa tapahtuu usein erilaisia laittomuuksia, kuten näpistelyjä, häiriköintiä ja huumeidenvälitystä. Näiltä ei ole vältytty Dixissäkään. Esimerkiksi Asemasillan kioskin vuoropäällikkö kertoi heti tammikuussa havainneensa näpistelyjä ja häiriökäytöstä (VS 21.1.).

Myös huumepoliisi on kiinnittänyt huomiota Dixin meininkiin. Itä-Uudenmaan huumepoliisin komisario Christer Ahlgren toteaa, ettei hän haluaisi oman lapsensa hengailevan Dixissä.

– Asemanseudut eivät ole paikkoja, joissa nuorison kannattaa oleskella. Mieluummin ohjaisin lapsen harrastusten pariin, Ahlgren huomauttaa.

Myös Vantaan erityisnuorisotyöntekijä Jari Vänttinen sanoo, ettei vain asemakeskuksessa oleskelu ole nuorisolle hyvää vapaa-ajanviettoa.

– Yleisesti joka paikassa, jossa on paljon ihmisiä, kuten Tikkurilan keskustassa ja Dixissä, sattuu ja tapahtuu. Myös huumeita liikkuu. Tekijöitä on joka lähtöön ja kaikkea tavaraa on tarjolla, Vänttinen kertoo.

Poliisi on jalkautunut useita kertoja päivässä Dixiin heti sen auettua. Näkyvällä valvonnalla halutaan estää häiriökäytöstä ja rikoksia. Nuorisotyöntekijät taas kohtaavat nuoria ja keskustelevat heidän kanssaan Dixissä joka ilta.

– Vantaalla on 13 nuorisotilaa, mutta Tikkurilan keskustasta tila on puuttunut. Osin siksi osa nuorista hengailee arki- ja viikonloppuiltaisin Dixissä. Heitä on vaikea saada asemasillalta nuorisotyön harrastuksiin ja toimintoihin, Vänttinen kertoo.

Tilan puute poistuu elokuussa, kun Tikkurilan Neilikkatiellä sijaitseva Pajatalo aukeaa.

Vänttinen kannustaa vanhempia olemaan kiinnostuneita siitä, miten, missä ja kenen kanssa heidän lapsensa viettää aikaa.

– Vanhempien olisi syytä itse käydä ilta-aikaan Dixissä katsomassa meininkiä.

Komisario Ahlgrenin mukaan ainakaan vielä Dixi ei ole tullut esiin poliisin toiminnassa ”sen enempää kuin muutkaan väkeä keräävät paikat”.

– Poliisin havaintojen tai takavarikoiden valossa ei voi sanoa, että Dixi olisi Vantaan huumekeskus. Ei sellaista Vantaalla olekaan.

Vantaan huumetilanne

Huumepoliisin erityishuolenaiheena Vantaalla on ulkomailta tilatut, vaikutuksiltaan arvaamattomat muuntohuumeet. Suomessa on jo ollut niihin liittyviä kuolemantapauksia.

Perinteisten huumeiden muunnokset ovat viime vuosina yleistyneet. Muuntohuumeita on tavattu Suomessa jo ainakin 150. Uusia aineita syntyy kymmeniä vuosittain.

Yleisimmät muuntohuumeet ovat amfetamiinin kaltaiset stimulantit ja kannabinoidit.

Poliisi arvioi, että Vantaan huumetilanne on muuten pysynyt viime vuosina melko ennallaan. Katukaupassa liikkuu yhä paljon kaikenlaisia aineita. Tavallisimpia ovat marihuana ja lääkkeet, mutta myös muuntohuumeet, amfetamiini, subutex ja ekstaasi ovat yleisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nuoret ottivat Walkers-bussin heti omakseen19.3.2015 13.23
Walkers-bussi kurvaa tiistaina Tikkurilaan13.3.2015 07.00
Dixi auki vasta tovin – haistattelevat näpistäjänuoret heti riesana21.1.2015 16.36
Dixistä puuttuu matkatavaroiden säilytys – ”Ei ole meidän asia järjestää”21.2.2015 11.00
Matkustajat tulistuivat: Dixin bussit myöhästelevät jatkuvasti18.2.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu