Puheenaihe

"Huonommat olot kuin vangeilla" – Lääkäri avautuu SK:ssa "nykyajan huutolaisista"

Vuoden vanhuslääketieteen osaajaksi valittu geriatri Laura Viikari kritisoi suorasainaisesti suomalaisten vanhusten hoitoa. Viikarin mukaan vanhuslain myötä voimaan astuvat 300 miljoonan euron säästöt laitoshoidosta tarkoittavat käytännössä sitä, että moni vanhus joutuu elämään kodissaan huonommissa oloissa kuin vangit vankilassa.

– Heitä kohdellaan kuin huutolaislapsia, kun kunta kilpailuttaa, kuka hoitaa heidät halvimmalla. Se on meille kaikille suuri häpeä, Viikari sanoo Suomen Kuvalehdessä.

Viikari kyseenalaistaa viime vuosina poliitikkojen suussa mantraksi muuttunutta väitettä, että laitoshoito on kallista ja kotihoito edullista. Hänen mukaansa jo neljä kotikäyntiä vanhuksen luona maksaa yhtä paljon kuin vuodeosastohoito.

Hänen kritiikistään saavat osansa etenkin THL ja sosiaali- ja terveysministeriö, joiden luvut vanhushoidon tarpeesta "on tempaistu ilmasta".

Turussa matalankynnyksen julkista geriatrista klinikkaa pyörittävä Viikari huomauttaa, ettei myöskään yksityistämisen nimiin voida vannoa yksioikoisesti. Paikka yksityisessä hoivakodissa voi maksaa vanhukselle palveluineen jopa 5000 euroa kuussa, ja jos kunnilla ei ole rahaa ostaa palveluita vanhusten puolesta, yksityisiä voi uhata konkurssi.

Viikarin mielestä Suomi tarvitsisi radikaalejakin ajatuksia, jotta vanhushoidon katastrofilta säästytään. Hän kertoo ehdottaneensa Tehyn ex-puheenjohtajalle Jaana Laitinen-Pesolalle muutama vuosi sitten, että eläkkeellä olevat hoitajat voisivat viikoksi pariksi ja ansaita palkan verottomana. Tehy-pomo ei koskaan vastannut viestiin.

Yhtenä vaihtoehtona hän pohtii myös rahastoja, joista jokainen kansalainen voisi ostaa vakuutuksen, ja julkinen puoli toisi palveluja.

- Voisiko yksityisen ja julkisen puolen kombinaatio palvella kaikkia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu