Paikalliset

Professori: Punaviini ei ole terveysjuoma

Johanna Erjonsalo

Pitkään on puhuttu siitä, että alkoholi, erityisesti punaviini, olisi pieninä määrinä hyväksi terveydelle. Sisätautien erikoislääkäri, professori Timo Strandbergin mukaan punaviini sen enempää kuin muutkaan alkoholijuomat eivät kuitenkaan ole välttämättömiä terveydelle.

– Punaviini on hyvä juoma, mutta se ei ole terveysjuoma, Strandberg sanoo.

– Ei ole olemassa mitään kovan tason hoitotuloksia alkoholin merkittävistä terveyshyödyistä, enkä usko, että sellaisia tuleekaan.

Alkoholin on perinteisesti ajateltu toimivan lääkkeenä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Strandbergin mukaan jotkin tutkimustulokset antavatkin tukea oletetuille positiivisille terveysvaikutuksille.

– Tutkimuksissa on havaittu, että pienet määrät esimerkiksi parantavat verisuonten toimivuutta. Eri asia on, ehkäiseekö tämä todella valtimosairauksia. Kontrolloituja tutkimuksia ei ole.

Punaviiniä on myös pidetty vanhenemisen estoaineena, sillä sen sisältämä resveratroli saattaa vaikuttaa vanhenemisprosessiin.

– Hiirikokeissa tällainen vaikutus on havaittu. Hiirille annettu määrä kuitenkin vastaa ihmisellä 400 punaviinilasillista päivässä, Strandberg sanoo.

– Runsaaseen alkoholinkäyttöön taas liittyy tunnettuja haittoja.

Viinin, oluen ja väkevien käyttötutkimuksissa taas on selvinnyt, että viiniä suosivat ovat muutenkin terveempiä ja heillä on terveellisemmät elämäntavat.

Hiirille annettu määrä vastaa ihmisellä 400 lasillista päivässä.”
– Viiniä ostavien ostoskorista löytyi muitakin terveellisiä ruoka-aineita, kun oluen juojilla taas oli rasvaisia ja muuten epäterveellisiä ruokia, Strandberg kertoo.

– Hyvä tulos ei siis välttämättä riipu juomasta, vaan juojasta.

Alkoholin ja erityisesti punaviinin maine terveysjuomana näkyy myös lääkärin vastaanotolla.

– Jotkut iäkkäät rouvat ovat kyselleet, että onko nyt pakko alkaa käyttää punaviiniä, kun se on kerran niin terveellistä, Strandberg kertoo.

– Joidenkin kohdalla se varmasti myös madaltaa kynnystä juoda. Että jaahas, voinkin ottaa.

Alkoholin käyttö ja siitä aiheutuvat haitat ovat Suomessa jo nykyisellään sellaiset, ettei täällä Strandbergin mukaan missään nimessä pidä alkaa kannustaa ihmisiä juomaan.

– Minun käsitykseni mukaan lääkärit ovat tässä melko lailla samoilla linjoilla, hän arvioi.

– Kaikilla alkoholinkäyttö ei kuitenkaan jäisi kahteen lasilliseen. Ja ihmiset käyttävät hirveän eri kokoisia laseja. Löytyy litran kokoisiakin laseja.

Timo Strandberg

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti.

Toimii geriatrian professorina Helsingin ja Oulun yliopistoissa.

Strandberg on toiminut eri tehtävissä lääketieteen alalla Helsingin yliopistossa ja HYKS:n sisätautien klinikalla 1970-luvun lopulta lähtien.

Strandbergin tutkimuksen erikoisalueita ovat olleet muun muassa ikääntyneiden sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy ja hoito.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu