Paikalliset

Vantaa katkaisee velkakierteensä

Vantaan kaupunginjohto yllätti: Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin virkamiesjohto antoi viime vuoden konkreettisiin talouslukuihin perustuvan lausunnon, jonka mukaan ”kaupungin on mahdollista katkaista velkaantumiskehitys kuluvalla valtuustokaudella”.

Se tarkoittaa vuoden 2016 loppua. Kahdessa vuodessa Vantaa siis on pääsemässä tilanteeseen, jossa miljardin velkataakkaa voitaisiin parhaassa tapauksessa jopa lyhentää.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen todella uskoo, että Vantaa on käännekohdassa.

– Tärkeintä on, että olemme saaneet pidettyä käyttömenojen kasvun kahden prosentin tasolla, kuten tavoitteemme oli.

– Jos ja kun tämä pitää myös jatkossa, pystymme rahoittamaan käyttömenojen lisäksi myös investointimme ilman lisälainaa, Nenonen arvioi käänteen lähtökohtia.

Suurten suomalaiskaupunkien joukossa Vantaa on ollut jo pitkään kaikkein velkaisin. Lainaa on noin miljardi euroa eli jokaista asukasta kohden reilusti yli 5 000 euroa.

Nenosen arvio velkaantumisen katkaisemisesta perustuu tiedossa oleviin lukuihin: Käyttömenojen kasvu on saatu rajattua, investointitasoa voidaan laskea kehäradan ja Kehä III:n remonttien valmistuttua ja tulopohjaan on luvassa vahvistusta muun muassa valtionosuusmuutosten myötä.

Viime vuonna Vantaa otti lisävelkaa ”vain” 38 miljoonaa euroa, vaikka budjetin yhteydessä puhuttiin jopa 90 miljoonan euron lainatarpeesta. Sitä ei tarvittu, koska valtio maksoi kehätien remonttiin ottamansa 50 miljoonan euron lainan kaupungille takaisin.

Valtion takaisinmaksu, käyttötalouden säästöt ja investointimenojen ennakoitua pienempi toteutuma nostivat kassan normaalia korkeammaksi, eli Vantaan ei olisi edes tarvinnut nostaa kaikkia ottamiaan lainoja.

Alustavan tilinpäätöksen mukaan viime vuoden talous päätyi reilusti yli 30 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Vuosikate oli noin 108 miljoonaa euroa, eli kaupunki pystyi omalla tulorahoituksellaan maksamaan omaan käyttöön tehdyt investoinnit.

Nenonen sanoo, että velkakierre katkaistaan, jos linja käyttötalouden menojen rajaamisessa pitää myös jatkossa.

– Jos tässä onnistutaan, olemme voittajien joukossa.

Tilinpäätös 2013

Vantaan tulos oli reilusti yli 30 miljoonaa euroa, kun talousarviossa sen ennakoitiin jäävän 11 miljoonaa miinukselle.

Vuosikate eli käyttömenojen ja -tulojen jälkeen investointeihin ja poistoihin jäävä osuus nousi 108 miljoonaan euroon, kun budjetissa se arvioitiin 64 miljoonaksi.

Käyttömenojen kasvu pysyi kahdessa prosentissa, vaikka väestömäärä ja palveluiden tarve kasvoi.

Kaupungin omat investoinnit - pois lukien kehärata ja kehä III - pysyivät alle 100 miljoonassa eurossa.

Vantaa otti lisävelkaa vain 38 miljoonaa euroa, kun valtio maksoi kehätiehen ottamansa 50 miljoonan velan takaisin.

Budjetissa on ennakoitu lisävelan tarpeeksi kolmelle lähivuodelle noin 300 miljoonaa euroa, jos käänne ei toteudu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu