Paikalliset

Asunnottomuus lisääntyy pk-seudulla – rajuin kasvu maahanmuuttajilla

Olarinluoman vastaanottokoti tarjoaa katon pään päälle Espoossa. Asunnottomuus jäytää edelleen eniten miehiä. Naisten osuus asunnottomista on neljännes.

Päivi Tuovinen

Asunnottomien määrä lisääntyi entisestään pääkaupunkiseudulla viime vuonna, vaikka valtio ja kaupungit ovat panostaneet voimakkaasti ilmiön ehkäisyyn.

Helsingissä asunnottomien määrä pysyi ennallaan, mutta Vantaalla ja Espoossa asunnottomuus lisääntyi. Nopeimmin on kasvanut maahanmuuttajien asunnottomuus.

Tiedot käyvät ilmi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) kyselystä.

Aran mukaan viime vuoden lopussa koko maassa oli 7 500 asunnotonta. Asunnottomia perheitä oli 420. Kokonaisuudessaan asunnottomuus väheni hieman, eli 350 henkilöllä.

Suurista kaupungeista Helsingissä asunnottomuus pysyi ennallaan, kun se vuotta aiemmin kasvoi 700 henkilöllä. Helsingissä asunnottomia oli myös eniten väkilukuun suhteutettuna: 6,7 tuhatta asukasta kohden.

Vantaalla asunnottomuus lisääntyi 80 henkilöllä. Myös Espoossa asunnottomuus lisääntyi hieman.

Asunnottomia maahanmuuttajia oli viime vuonna jo liki 2 000. Luku on kasvanut rajusti aivan viime vuosina. Ensimmäisen kerran asunnottomien maahanmuuttajien määrä ylitti 1 000 henkilön rajan vuonna 2011.

Asunnottomista perheistä maahanmuuttajien osuus oli viime vuonna yli 60 prosenttia.

Vaikein tilanne on pitkään asunnotta olevilla. Pitkäaikaisasunnottomuus on etenkin pk-seudun vaiva, sillä liki 1 800 pitkäaikaisasunnotonta asui viime vuonna Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Yhteensä pitkäaikaisasunnottomia oli koko maassa 2 550.

Suomen hallituksen tavoite on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteeseen on pyritty ns. Paavo-ohjelmalla, jossa hallitus on luvannut rakentaa 1 250 asuntoa tai hoitopaikkaa pitkäaikaisasunnottomille.

Helsingissä pitkäaikaisasunnottomien määrä pysyi viime vuonna ennallaan, Vantaalla se kasvoi 25 henkilöllä ja Espoossa kirjattiin vähennystä 24 henkilöä.

Suurimman ryhmän asunnottomista muodostavat tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona asuvat. Vuonna 2013 kolme neljästä yksinäisestä asunnottomasta ja yli 60 prosenttia pitkäaikaisasunnottomista kuului tähän ryhmään.

Asunnottomista joka neljäs oli alle 25-vuotias. Myös naisten osuus asunnottomista oli lähes neljäsosa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu