Paikalliset

Vantaa selvitti: Nämä kahdeksan ostaria voitaisiin purkaa

BISNES Yhdeksän Vantaan ostaria pitäisi säilyttää, kymmentä voisi kehittää.

Bernhard Taavelan mielestä Simonkallion ostoskeskuksen tilalle voisi rakentaa puiston, joka tarjoaisi tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Tällä hetkellä ostarin kahdessa rakennuksessa toimii muutama yritys.

Tuomas Massinen

Vantaalla on kahdeksan ostoskeskusta, jotka voitaisiin omistajan halutessa purkaa tai uudistaa, koska niillä ei ole kulttuurihistoriallista arvoa tai merkittävää roolia palveluverkossa. Näin linjaa kaupunkisuunnittelun selvitys.

Yhdeksän ostaria tulisi pyrkiä säilyttämään, koska niillä on paikallista merkitystä ja arvoa kaupunkikuvan, kulttuurihistorian ja palvelurakenteen näkökulmasta.

Kymmenen ostoskeskusta ovat vastakohtien välimuotoja, vapaammin kehitettäviä ostareita: niiden lähellä ei ole muita palveluja, joten niillä on tärkeämpi asema kuin uusittavilla kohteilla, joiden ympäristöön on syntynyt uusia korvaavia palveluja.

Selvitys pisteytti Vantaan 27 vanhaa ostoskeskusta kulttuurihistorian, kaupunkikuvan, palveluverkon ja rakennuksen kunnon vinkkelistä.

– Se on linjauspaperi, jonka tiedoilla voidaan edetä rakennushankkeissa. Haluamme herättää keskustelua ostareiden tulevaisuudesta, kertoo Vantaan kehittämispäällikkö Anitta Pentinmikko .

Vähiten pisteitä saivat Martinlaakson Laajavuorentie 8:n liiketalo, Korson aseman läheinen Korsonpolku 4, Korsontie 14 eli ”Korso-talo”, Peltolantie 2, ravintolapalvelua tarjoava Tikkuraitti 17, Rekolan Villapakan Liiketalo Vakula, Simonkallion ostari ja Länsimäen Suunnistajankuja 2.

– Niiden maankäyttöä ja rakennuskantaa voisi uudistaa, koska niiden palveluille ei ole kysyntää eikä rakennuksilla ole arvoa. Tilalle voisi tarvittaessa kaavoittaa asumista tai muuta toimintaa.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine korostaa, että ostareiden kohtalo ratkaistaan vasta asemakaavatyössä. Ei ole esimerkiksi varmaa, että maakunnallisen asemansa takia Vantaan tärkeimpänä ostarina pidetty Kaivokselan ostoskeskus suojellaan.

– Kaavamuutos on tulossa syksyllä. Omistajat tutkivat, säilytetäänkö ostari kokonaan tai osin vai puretaanko se, Laine kertoo.

Pitäisikö vanhat ostarit purkaa?

Kyllä
77% (64 ääntä)
Ei
23% (19 ääntä)
Ääniä yhteensä: 83

Säilytettävät ja kehitettävät

Säilytettävät: Kaivokselan ostoskeskus, Rajatorpan ostari, Myyrinpuhos, Kuohukuja 1, Hiekkaharjun ostoskeskus, Koivutori, Korsontie 7, Mikkolan ostari ja Kuulakuja 5.

Kehitettävät: Pähkinärinteen ostoskeskus, Vantaanpuiston ostari, Martinkeskus, Vantaanlaakson ostari, Ristipuron ostari, Rautkallionkatu 3, Rekolantie 53, Merikotkantie 1, Hakunilan ostari sekä Heporinne 2A ja Oritie 1A.

Vantaalla on 27 1960–80-lukujen ostoskeskusta. Pääosa peruskorjaustarpeessa.

Selvityksen tekivät kaupunginmuseo, kaupunkisuunnittelu, yrityspalvelut ja rakennusvalvonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Selvitys: Nämä Vantaan ostarit pitää säilyttää10.4.2015 14.35
Martinlaakson vanha ostari puretaan – katso kuvat uusista suunnitelmista23.9.2014 14.55
Hakunilalaiset haluavat paremman ostarin – ”Vähemmän kapakoita, lisää palveluita”11.3.2014 09.04
Koivukylän ostari saa uuden ilmeen25.10.2013 09.20
Martsarin Ostari aloitti melkein kahdella miljoonalla kävijällä26.11.2012 11.58
Vantaa tahtoo elävöittää keskustoja ostoskeitailla15.10.2013 12.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu