Paikalliset

Professori: Vantaan maanlunastus on laiton

KIISTA Vantaa haluaa Saraksen tilan Kivistöstä raakamaan hinnalla.

Kaupunki tarjoaa Kivistön kaupunginosan pohjoispuolella sijaitsevasta maa-alueesta perikunnalle reilut kaksi miljoonaa euroa.

Petri Niskanen

Ympäristöoikeuden professori emeritus Vesa Majamaa syyttää Vantaan kaupunkia lainvastaisesta menettelystä niin sanotussa Saraksen tilan pakkolunastusjutussa.

Majamaan mukaan lunastuksen ”perusteet ovat laittomat ja perustuslain vastaiset yksityisomaisuuden suojan osalta.”

Maa-alueen omistava perikunta ja Vantaan kaupunki ovat ajautuneet 43 hehtaarin maa-alueen lunastusehdoista ilmiriitaan. Kaupunki tarjoaa Kivistön kaupunginosan pohjoispuolella sijaitsevasta maa-alueesta perikunnalle reilut kaksi miljoonaa euroa. Maa-alueen tiloineen omistava perikunta puolestaan on esittänyt kaupungille yli 11 miljoonan euron vastaehdotuksen.

Vantaan kaupunginvaltuusto päättää Saraksen tilan kohutusta pakkolunastuksesta maanantaina.

Majamaan mainitsemassa perustuslainkohdassa omaisuuden pakkolunastusta edellyttää niin sanottu yleinen tarve. Esimerkiksi se, että kunnalla ei ole riittävästi raakamaata käytettävissään.

Toisaalta omaisuudesta on suoritettava myyjälle täysi korvaus.

Nämä ehdot eivät Majamaan mukaan nyt täyty.

– Yleisen tarpeen olemassaolon vaatimukseen liittyvä rajoitus koskee lunastukseen turvautumista ansiotarkoituksessa. Pakko-ottoon ei saa ryhtyä siinä tarkoituksessa, että tavoitteena on saada toiminnasta tuloa, voittoa, Majamaa kirjoittaa.

Hän pitää Saraksen tilan pakkolunastusjuttua ennakkotapauksena niin alueen laajuuden kuin hinnankin osalta.

Käytännössä kaupunki haluaa alueen raakamaan hinnalla. Perikunta puolestaan vetoaa alueesta tehtyyn osayleiskaavaan, jossa alue on määritelty pientaloalueeksi.

Tämän perusteella perikunta katsoo, että kyseessä on huomattavasti normaalia raakamaata arvokkaampi kokonaisuus. Perikunta vetoaa myös vuonna 2007 rakennusyhtiö SRV:n kanssa alueen myynnistä tehtyyn esisopimukseen.

SRV:n puolesta esisopimusta oli allekirjoittamassa Juha-Veikko Nikulainen , joka sittemmin siirtyi Vantaan apulaiskaupunginjohtajaksi. Perikunnan mukaan hintapyyntö perustuu Nikulaisen SRV:n aikaiseen hinta-arvioon.

Pakkolunastuksen sijaan perikunta esittää maankäyttösopimuksen tekemistä. Käytännössä se tarkoittaisi kaavoituksen aiheuttaman maan hinnannousun jakoa myyjän, ostajan ja rakennuttajan kesken.

Perikunnan mukaan kaupunki ei ole ollut halukas tällaista neuvottelua käymään, vaikka kyseistä menettelyä noudatetaan yleisesti esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä.

Vantaa puolestaan katsoo, että lunastusluvan hakemiselle on esitetty riittävät perusteet. Kaupungin näkemyksen mukaan maankäyttösopimusta koskevan selvittelyn tekemättä jättäminen ei ole este lunastusoikeudelle, josta viime kädessä päättää ympäristöministeriö.

Miljoonariita 43 hehtaarista

Vantaan kaupunki tarjosi 19. kesäkuuta 2014 Saraksen tilasta 2,4–2,6 miljoonaa euroa riippuen siitä, sisältyykö tilan päärakennus kauppaan vai ei.

Perikunta esitti 12,2 miljoonan euron vastatarjouksen.

Myöhemmin hintapyyntö pudotettiin 11,5 miljoonaan euroon.

Lokakuussa 2007 Vantaan kaupunki hankki yksityiseltä maanomistajalta 11,5 hehtaarin suuruisen alueen Keimolan ja Kivistön seuduilta.

Kauppahinta oli 7 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vantaa haluaa ostaa maata vaikka väkisin28.12.2014 11.00
Vantaa ottaa käyttöön tonttien pakkolunastukset10.9.2012 08.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu