Paikalliset

Teknologiasta tuli puettavaa – kuulokkeilla voi tarkkailla sydämen sykettä

Teemu Arina ei itse käytä aktiivisuusrannekkeita. Hän mittaa liikkumistaan iPhonen Moves-sovelluksella ja nukkumistaan sänkyyn kiinnitettävällä Beddit-sensorilla.

Miikka Hujanen

Puettava teknologia on tulossa ryminällä insinöörien työpöydiltä tavallisen kuluttajan saataville. Älylasit ja -kellot sekä liikkumista ja nukkumista erilaisilla sensoreilla mittaavat rannekkeet ovat vasta alkusoittoa, kertoo Meetin.gs:n teknologia-asiantuntija Teemu Arina.

– Näitä on jo nyt paljon erilaisia. Erityisesti tänä vuonna ne ovat tulossa suuren yleisön tietoisuuteen. Suosituimmat ja myydyimmät merkit ovat tällä hetkellä Nike, Fitbit, Jawbone ja Polar, Arina kertoo.

Varsinkin kuntoilu- ja terveyspainotteinen teknologia on lyömässä läpi. Esimerkiksi LG:n valmistamilla Heart Rate Earphones -kuulokkeilla käyttäjä voi tarkkailla sydämensä sykettä samalla kun kuuntelee musiikkia.

Arinan mukaan kuluttajamarkkinoille suunnatuissa tuotteissa olennaista on, että ne sulautuisivat huomaamattomaksi osaksi arkea jo olemassa olevien laitteiden kautta.

– Kellot ja rannekkeet ovat hyvin tyypillisiä, mutta kaikista simppelein on puhelin. Kotoa lähtiessään jokainen ottaa mukaansa puhelimen, lompakon ja avaimet.

Arina arvelee, että puettava teknologian mahdollisuudet eivät rajoitu vain yksittäiseen kuluttajaan, vaan paljon pidemmälle. Puettavat laitteet voivat tehdä esimerkiksi terveydenhuoltojärjestelmälle saman, minkä sosiaalinen media teki perinteiselle medialle.

– Ne jotka olivat aikaisemmin sisällön tai palveluiden kuluttajia, muuttuvatkin keskeiseksi osaksi sen tuotantoa.

Esimerkiksi vanhustenhuollossa voitaisiin rannekkeesta saada etänä tietoa vaikkapa siitä, että onko käyttäjällä rytmihäiriöitä tai onko hän kaatunut, Arina selittää.

Laitteet voivat avata lääkärille ikkunan potilaan arkeen. Potilaiden itse keräämää tietoa ei voi kuitenkaan käyttää virallisen diagnoosin tekemisessä. Laitteet soveltuvat kuitenkin hyvin oman elämänlaadun parantamiseen.

– Käyttäytymisen muutos on vaikeaa ja ihminen on sokea omalle käyttäytymiselleen. Laitteiden avulla saa kuitenkin kuvan siitä, onko liikkunut tai nukkunut tarpeeksi. Kun päivän tavoitteet on asetettu ja laite mittaa askelmäärän, liikkumisesta tulee hauskaa ja pelillistä.

Puettava teknologia

Puettavalla teknologialla tarkoitetaan yleensä erilaisia älykelloja, -laseja ja -rannekkeita. Niissä hyödynnetään usein älypuhelimen sovelluksia ja erilaisia sensoreita.

Tällä hetkellä kehitteillä on esimerkiksi kehon toimintoja mittaavia älypaitoja ja -housuja.

Suomalainen Polar on pioneeri rannekkeiden teknologian kehittämisessä. Se esitteli ensimmäisen langattoman sykemittarin vuonna 1982. Sillä on myös oma Loop-rannekkeensa.

Rannekkeiden hinnat liikkuvat muutaman kymmenen euron ja muutaman sadan euron välillä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu