Vihreät: Tikkurilankosken pato avattava kaloille ja melojille

Tikkurilankoski virtasi vuolaana viime syksynä.

Sirpa Papinaho

Tikkurilan-Aviapoliksen vihreät esittää, että Tikkurilankosken pato avattaisiin kaloille ja melojille.

Tikkurilan-Aviapoliksen vihreiden uusi puheenjohtaja Jouni Vauhkonen vertaa Tikkurilankosken padon avaamista Helsingin Vanhankaupunginkoskeen, jonka avaamisehdotus on saanut suurta kannatusta.

– Se luo aivan uusia mahdollisuuksia tehdä Tikkurilankoskesta vapaa-ajankalastuksen uusi vetovoimainen kohde. Vaelluskalat hyötyvät, kun yksi este poistuu, Vauhkonen toteaa tiedotteessa.

Vihreät uskovat, että Keravanjoessa sijaitsevasta Tikkurilankoskesta voisi tulla turisteja vetävä kalastuspaikka. Myös koskenlasku olisi mahdollista, jos pato avattaisiin.

Vihreiden mukaan padon osittainenkin purkaminen helpottaisi padon hoitoa ja palauttaisi upean koskimaiseman, joka jatkuisi parisataa metriä yläjuoksulle päin.

Nykyinen kalaporras toimii huonosti ja kaupunki joutuu puhdistamaan kalatietä säännöllisesti.

– Padolla ei ole nykyisellään muuta tehtävää kuin toimia muistona lyhyestä historiallisesta ajasta, jolloin entisen vernissatehtaan myllyt saivat siitä energian. Patoja on Suomessa paljon, kalojen kulkuteitä todella vähän, Vauhkonen toteaa.

Vihreiden mukaan Tikkurilankosken pato on huonossa kunnossa ja Vantaan kaupunki suunnittelee sen korjaamista. Korjaamisen ja purkamisen kustannukset on arvioitu suunnilleen yhtä suuriksi.

Kommentit

Pato ihmisten kätten työnä on kaunis katsella. Mieluummin kuitenkin katselisin kutemaan nousevia lohia. On se niin väärin, että stadilaiset saavat niitä seurata pahaisessa Mätäjoessa, mutta tikkurilalaiset eivät oikeassa virrassa, Keravanjoessa. Ehkä roskaajat ja oman joen likaajatkin ryhdistäytyisivät ja parantaisivat tapansa, kun tietäisivät, että jokeen nouse arvokala.

erikoisasiantuntija

Matkailun ja paikallistalouden kannalta padon purkaminen oli positiivinen asia. Samoin tietysti vaelluskalojen.

Tuppe

Yhdyn edellisiin kommentoijiin, ylimääräisiä kustannuksia ei synny ja luonto kiittää!

ihan tavallinen vantaalainen

Kaikki Vantaanjoen ja Keravanjoen padot purettava. Vantaa vaihtoi juuri kauniin lohivaakunansa ihmeellisen ornamenttiin juuri, kun olemme lähiaikoina saamassa lohen ja taimenen takaisin Vantaalle! Noista kahdesta joesta on tulossa upea melontareitti sekä kalastuskohde. Seuraavaksi jätevesipäästöt kuriin, niin vantaalaisten ei tarvisi lähteä kotinurkkaa kauemmaksi nauttimaan upeasta jokikalastuksesta ja melomaan pitkin Vantaata vaikka Riihimäelle tai Suomenlahdelle.

Vantaan lohenpyrstö

Ollaanpas täällä epäilyttävän samaa mieltä asiasta (nyt puolesta/vastaan 212/2)! Harvoin törmää. Mutta itsekin näköjään enemmistön kanssa samaa mieltä, ei muuta kuin pato nurin!

free särki!

Kyllä kaloja pääsee koskesta ylös,mutta olen padon purkamisen kannalla ehdottomasti.Taimenia nousee merestä kutemaan syksyisin ainakin Kylmäojaan ja Rekolanojaan.Menkääpä syksyllä katsomaan.

kalamies

Ilman muuta on pato purettava! Jos kunnostuksen ja purkamisen hinta on nyt suunnilleen sama, niin se ei ole enää sitä kun pato pitää seuraavan kerran kunnostaa. Muutenkin pitäisi kaikki tuollaiset aivan turhat padot purkaa suomesta ja antaa kaloille mahdollisuus vaeltaa lisääntymään.

Jeppe

Tälläiset pikkupadot pois, ja kalat takaisin. Pientenkin kutujokien merkitys on todella iso luonnonvaraisten kalakantojen ylläpidossa. Mikä sen mukavampaa kuin viedä joskus lastenlapset katselemaan lohien leikkiä....

Rane Ruottalainen

Edellisten kanssa samaa mieltä ja näköjään melkein kaikkien äänestykseen osallistuneidenkin. Toivottavasti tästä äänestyksestä on jotain hyötyä ja kaupungin päättävät ihmiset käy tuloksia katsomassa ja kommentteja lukemassa. Pato on tosiaan ihan turha ja kalojen vaelluseste eikä varmaan kovin moni melojakaan tuosta padon kohdilta alas mene, muuten kuin rantaa pitkin. Vantaa voisi kyllä näyttää tässä esimerkkiä ja purkaa padon sekä panostaa vantaanjoen veden laatuun laittamalla isoimmat veden saastuttajat kuriin.

Jakke

Vapaa koski elävöittäisi koko kauhtununeen Tikkurilan ympäristöä ja mainetta. Padon purun kerrannaisvaikutukset ylittäisivät taatusti korjaamisen hyödyt. Koskea ei pidä tarkastella pelkästään kalastuksen näköpiiristä, vaan ennen kaikkea Vantaanjoen elpyvän meritaimenkannan kulkuväylänä joen latvavesille! Täytyy myös muistaa, että ko. pato toimii tällä hetkellä vain pohjapatona, eikä siitä ole mitään taloudellista hyötyä.

Kauneus on toki katsojan silmissä, mutta itse katselisin ja viihtyisin huomattavasti paremmin tuplasti pidemmän Tikkurilankosken rannoilla!

Jantura

Kalastuksesta en sano mitään. Mutta Keravanjoki on melonnan näkökulmasta lähinnä mutainen oja ja suurta koskimelontakohdetta siitä ei kyllä tule. Melonta ja koskisellainen vaativat yleensä vettä ja sitä Keravajoessa ei juuri ole.
Melonnan näkökulmasta kaupunki käyttäisi fyrkkansa huomattavasti fiksummin, jos rakentaisi melontakeskuksen Vantaalle esimerkiksi Helsingin Jyryn tapaan.

Kimmo Ahonen - Melontaseura Vantaalle

Min far,arvostettu herrasmies,ei koskaan ymmärtänyt(,no ei kyllä paljon mitään,mutta sanoi jo sitten toisen maailmansodan, jotain pitäis tehdä.
Sitähän meidän ns, kansanvalitussa yhteisössäkin joidenkin joidenkin puusta pudonneiden olisi tullut tehdä.Leider nicht sanoi isovanhempani,leider nix,sanon minä vantaalaisena.
Pankaa se joki virtaamaan ja kalat kasvamaan ja siihen sanon minä vantaalainen äänestäjä sanani!

carlgustafemil

Pato peruskorjattiin parikymmentä vuotta sitten ja on taas huonossa kunnossa. Jos siihen nyt satsataan, seuraava remontti on edessä varmaan taas 20 vuoden kuluttua. Miksi pitäisi - hyödyttömaan, ellei suorastaan haitalliseen rakennelmaan laittaa työta ja rahaa? Hyvin joutaa pato purettavaksi ja virta saatettavaksi luonnolliseen tilaan.

KKK oy