Asuminen

Tiesitkö? Tämän takia parvekekasveja pitää silitellä

ASUMINEN Parvekeviljely sopii kiireiselle ja pieneen tilaan, Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen tietää.

Yhä useampi kasvattaa yrttejä ja muita kasviksia parvekkeella.

Silja Tenhunen

Teksti: Aki Kolehmainen

Parvekkeelle perustetulla kasvimaalla kasvavat sellaisetkin kasvit, jotka eivät avomaalla menesty. Laatikkoviljely sopii myös niille, joilla viljelymaata on runsaasti.

Maanviljelyä voi harrastaa kuka tahansa, vaikkei varsinaista viljelymaata olisikaan. Siihen ei vaadita kuin ikkunalauta. Jos kasveille pystyy tarjoamaan kasvupaikaksi esimerkiksi parvekkeen, aina parempi.

Ahtaassa paikassa hyötykasvit voi istuttaa esimerkiksi ruukkuun tai laatikkoon. Hieman isompaan tilaan voi laittaa viljelysäkin tai kuormalavan päälle asetettavan lavakauluksen.

Esimerkiksi yrteistä, joita laitetaan ruokaan vain hyppysellinen, voi saada parvekkeeltakin sadon koko talven varalle."

Parvekeviljelyn etuihin kuuluu ennen kaikkea helppous.

– Jos ihmisellä on vähän aikaa, tämä on pienimuotoinen ja mobiili tapa viljellä, Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen sanoo.

Siksi myös moni omakotitaloasukas viljelee esimerkiksi ruukuissa ja ottaa mallia kaupunkiviljelyn metodeista.

– Lavakauluksen voi laittaa kesäksi keskelle nurmikkoa, täyttää mullalla ja ryhtyä heti kasvattamaan. Se on helppoa verrattuna kasvimaahan, joka täytyy muokata joka kevät viljelykuntoon, Mäkinen sanoo.

– Jos seuraavana kesänä ei ehdi viljelemään, korjaa vain lavakauluksen pois.

Kukaan ei liene niin pieniruokainen, että pysyisi hengissä pelkästään parvekkeen antimilla.

Mäkinen kuvailee parvekkeen antimia napsimissadoksi, josta saa tuoretta piristystä normaaliin ruokavalioon.

– Esimerkiksi yrteistä, joita laitetaan ruokaan vain hyppysellinen, voi saada parvekkeeltakin sadon koko talven varalle.

Hengissä pysymisen sijaan kyse onkin enemmän harrastamisesta ja esteettisestä hyödystä. Parhaimmillaan parvekeviljely voi olla jopa terapeuttista toimintaa. Kirsi Mäkinen on sitä mieltä, että kasveille kannattaa ehdottomasti jutella.

– Varsinkin lasitetulla ja tuulettomalla parvekkeella kasvavia taimia kannattaa myös silitellä. Ne saavat ihmisen kosketuksesta mekaanista rasitusta ja kasvattavat parempaa tukisolukkoa.

Kannattaa valita lajikkeita, jotka eivät kasva tolkuttoman isoiksi.”

Mutta mitä parvekkeella kannattaa viljellä?

Parvekkeet ovat yleensä lämpimiä, suojaisia ja maanpinnan yläpuolella. Siksi siellä menestyvät kasvit, jotka eivät Suomen oloissa yleensä pärjää avomaalla, Mäkinen neuvoo.

Esimerkiksi tomaatti, paprika, chilit ja basilika viihtyvät kuumassa ja soveltuvat siksi hyvin parvekkeella kasvatettaviksi.

– Kannattaa valita lajikkeita, jotka eivät kasva tolkuttoman isoiksi. Esimerkiksi jotkin tomaatit kasvavat parimetrisiksi, jolloin voi tulla ahdasta, Mäkinen sanoo.

Hän suosittelee kokeilemaan myös lamopinaattia, herneitä, papuja, salaattia. Myös pienet juurekset sopiva laatikkoon hyvin.

– Kannattaa valita nopeasti kasvavia lajikkeita. Esimerkiksi lanttu korjataan yleensä vasta lokakuussa, jolloin kasvatusaika on pitkä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mehiläispesät kuhisevat nyt keskellä kaupunkia8.5.2012 11.48
Citypelto alkaa puskea satoa ravintoloille5.4.2013 10.58
Lähiruoka versoo nyt keskellä kaupunkia13.4.2012 13.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu