Paikalliset

Kirpparilta ostettu läppäri elpyi Ubuntulla uudeksi

Asko Torvinen havainnollistaa, miten XP toimii ikään kuin Linuxin sisällä.

Jouko Tuomas-Kettunen

Kuvassa on kymmenen vuoden ikäinen läppäri, joka maksoi kirppiksellä 15 euroa.

Romukoppaan? Ei, ei, ei missään tapauksessa! Läppäri sai nimittäin uuden hengen, kun Asko Torvinen asensi siihen Ubuntun, joka on helppokäyttöinen, suomenkielinen ja ilmainen Linux-käyttöjärjestelmä. Nyt koneella rullaa taas kivasti netissä.

Näky on suorastaan mykistyttävä. Eihän antiikkikoneen pitäisi noin juohevasti toimia. Eli vanha kone ei välttämättä ole vanha, kun sitä elvyttää. Asennuksen saa kuudella kympillä, jos sitä ei osaa itse tehdä.

Windows XP:n haittaohjelmatuotteiden päivitys ja tuen päättyminen lähiaikoina huolestuttaa kansalaisia.

– XP on pian kuin vuotava laiva täynnä reikiä. Asennamme ikään kuin vuotavan laivan vuotamattoman laivan sisään. Sitten se pysyy pinnalla, Torvinen muotoilee.

Eli XP toimii siis Linuxin sisällä?

– Kyllä.

Ubuntu sisältää kaikki peruskäyttöön tarvittavat ohjelmat, kuten tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, nettiselaimen, pikaviestimen ja monia muita.

– Saamme näkymän ja alapalkin tarvittaessa ihan vanhan Windowsin tyyliseksi.

– Tuntuma on sama kuin XP:ssä.

Koska Linux ei Torvisen mukaan tarvitse raskasta erillistä virusohjelmaa, toimii se nopeammin kun koneesta ei häviä tehoja.

– Yrityspuolella monet ohjelmat on tehty XP-pohjalta. Hyvät ohjelmat eivät toimikaan välttämättä uusimmissa käyttöjärjestelmissä. Yritysohjelmian uusiminen toi tulla firmalle kalliiksi.

Asko Torvinen havainnollistaa asiaa näytöltä Passeli-ohjelmalla, joka on tuttuakin tutumpi lukuisissa yrityksissä. Linuxin avulla se toimii hyvin.

Torvisen mukaan puheet Linuxin hitaudesta eivät pidä paikkaansa. Hän näyttää ruudulta Youtube-pätkää.

– Tässä saadaan toimimaan esimerkiksi Spotify.

On arveltu, että Windows XP on edelleen käytössä noin 40 prosentissa suomalaisyrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista. Suuremmissa yrityksissä tai organisaatioissa osuus on jopa yli 50 prosenttia.

Asko Torvinen ja hänen veljensä Mikko Torvinen pyörittävät Keravalla Keski-Uudenmaan Elektroniikka Oy:tä. Asennusta varten asiakkaan pitää tuoda liikkeeseen tietokoneensa keskusyksikkö tai läppäri.

– Linux ei ole käyttäjälleen yhtään sen vaikeampi kuin XP. Rakettitiedettä ei tarvitse opiskella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu