Paikalliset

Olli Enne keksi minitalon

Olli Enteen suunnittelema alle 50-neliöinen talo sopii täydennysrakentamiseen. Tontin nurkalla sijaitseva sauna jää käyttöön. Tontille mahtuu myös kasvimaa tai kasvihuone. Espoon Kurttilassa varttunut Enne löysi Korsosta saman henkisen vanhan omakotialueen.

Johanna Erjonsalo

Pääkaupunkiseudun omakotitaloalueilla on paljon rakentamatonta tonttimaata. Samaan aikaan aluetta riivaa pula pienistä asunnoista.

Aalto-yliopistossa opiskeleva Olli Enne on suunnitellut diplomityönään mallitalon, joka yhdistää unelman omakotitalosta ja pienen asunnon. Enteen mallitalo on kaksikerroksinen puutalo, jossa asumisneliöitä on 49. Miniomakotitalo voidaan tuottaa teollisesti.

Ensimmäinen minitalo nousee Vantaan Korsoon. Enne on jo anonut rakennuslupaa, ja työt tontilla alkanevat vapun tienoilla. Hankkeen työnimi on Yksiö puutarhassa.

Ratkaisu sopii ison tontin omistajalle, joka voi rakennuttaa minitalon omille perheenjäsenille tai vuokrattavaksi.

– Taloa suunnitellessani olen joutunut koko ajan miettimään, miten tämä monistetaan ja vieläpä halvalla ja tehokkaasti. Peruspaketin pitää olla yksinkertainen. Portaat, kuisti ja keittiö ovat niitä, joita voi muokata mieleisikseen. Näppärä rakentaa keittiön vaikkapa kierrätystavaroista.

Enne arvelee pääsevänsä muuttamaan uuteen kotiin jouluksi. Samalla esittelytalona toimivan talon alakertaan tulee tupakeittiö ja wc, portaiden alle mahtuu säilytystilaa. Yläkerran olohuone ja makuuhuone ovat yhtä avointa tilaa.

– Väliseinät on vain wc:n ympärillä, Enne sanoo.

Wc-tila on niin iso, että sinne pääsee pyörätuolilla. Halutessaan tilaan voi rakentaa saunan.

Enteen tarkoituksena on suunnitella minitalosta kolme eri versiota. Talot tehdään Woodprimen elementtitehtaalla Kouvolan lähellä.

– Mittakaavaltaan minitalo sopii hyvin vaikkapa vanhoille omakotitaloalueille. Se sopii ensiasunnoksi nuorelleparille ja vauvaperheelle. Samalla tontilla voi asua useampi sukupolvi, jos isovanhemmille rakennetaan emotalon tontille minitalo.

Minitalon rakentaminen on myös ekologista, koska se tiivistää kaupunkirakennetta ja käyttää olemassa olevaa infrastruktuuria. Olli Enne haaveilee siitä, että tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla on kokonaisia minitaloalueita.

Enteen Korsosta ostama tontti lohkaistiin tontista, jolla on vanha omakotitalo. Enne joutuu purkamaan vanhan piharakennuksen ja kaatamaan kaksi valtavaa kuusta uudisrakentamisen tieltä. Vanhan pihasaunan hän aikoo säästää. 660 neliön tontille mahtuu kaksi minitaloa. Toisesta minitalosta rakennetaan alkuvaiheessa perustukset. Tontille jää tilaa myös kasvimaalle.

Perustuksilla, sähkötöillä, ja lvi-töillä on omat suunnittelijat. Enne on teettänyt myös pihasuunnitelman.

Lisätietoja ja yhteydenotot: www.yksiopuutarhassa.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu