Paikalliset

Arkkitehtejä grillattiin Tuomelan koulun tulevaisuudesta

Pähkinänrinteen koulussa järjestettiin maanantaina asukasilta Tuomelan koulun maiden ja koulutilojen asemakaavasta. Paikalla oli noin satakunta aiheesta kiinnostunutta.

Toni Tervo

Paljon puhuttaneesta Tuomelan koulun lakkauttamisesta ja alueen uudelleen kaavoituksesta kokoonnuttiin keskustelemaan maanantaina Pähkinänrinteen koululle asukastilaisuuteen.

Paikalle saapui satakunta asiasta kiinnostunutta. Asukkaiden kysymyksiin olivat vastaamassa Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine, aluearkkitehti Timo Kallaluoto sekä arkkitehti Jyrki Kauhanen Länsi-Vantaan asemakaavayksiköstä.

Päätös Tuomelan koulun lakkauttamisesta on herättänyt alueen asukkaissa paljon tunteita. Kaupunkisuunnittelujohtaja Laine myönsikin ennen asukastilaisuutta jännittävänsä, millainen tilaisuudesta tulee. Paljon puhuvaa oli myös se, että kaupunki oli toimittanut paikalle suklaata.

Lyhyen alustuksen jälkeen asukkaat saivat esittää kysymyksiä. Kokosimme muutamia asukkaiden esittämiä kysymyksiä sekä kaupungin vastauksia.

Miksi Tuomelan koulun asemakaavamuutosta on tehty niin kiireellä? Eikö kaupungilla ole muita kiireellisempiä kohteita?

– Monet tuntuvat ajattelevan, että meillä oli suunnitelmat jo valmiina. Asia ei ole näin. Syy, miksi Tuomelan koulun asia on ollut kaupungille kiireellinen, on se, että koulua ei haluta jättää pitkäksi aikaa tyhjilleen kun se lakkautetaan. Taustalla ei ole mitään urakoitsijaa, Laine totesi.

Kuka päätti, että se on kiireellinen?

– Arkkitehdit, esimiehet, kaupunki. Me kaikki, Laine vastasi.

Tuomelan koulun julkisivut ovat suojeltuja. Miten kaupunki aikoo tehdä asuntoja sisälle muokkaamatta julkisivua, vai aikooko kaupunki hakea suojelupäätöksen purkamista?

– Onhan se vaikea tehdä asuntoja muuttamatta julkisivua, Kauhanen pyöritteli.

Onko kaupunki miettinyt mitään muita vaihtoehtoja alueelle kuin asuntoja, vai onko tämä käytännössä lyöty jo lukkoon?

– Mitään ei ole lyöty lukkoon ja yksi tämän tilaisuuden tarkoituksista on saada ehdotuksia. Tällä hetkellä olemassa olevissa suunnitelmissa alueelle on kaavoitettu asuntoja, Tarja Laine kertoi.

Tuleeko Tuomelan koulun lakkauttamisella ja muuttamisella asunnoiksi kaupungille oikeasti säästöä? Voitteko luvata, että asukkaat saavat nähdä oikeasti puolueettomat laskelmat asiasta?

– Laskelmat tullaan tekemään ja ne ovat julkisia, Laine lupasi.

Koulun liikuntasali ja urheilukenttä ovat kovassa käytössä sekä asukkaiden että urheiluseurojen taholta. Eikö kukaan ole ottanut tätä huomioon suunnitelmissa?

– Olisi hyvä, jos kentän jotenkin saisi säilytettyä, mutta on todennäköistä, että näin ei käy. Kentän maaperä on parasta rakennusmaata koko tontilla, Jyrki Kauhanen harmitteli.

Tuomelan koulun lakkautuksesta on meneillään oikeusprosessi. Onko normaali käytäntö, että asemakaavamuutos etenee näin kovaa vauhtia tästä huolimatta?

– Meillä on päällä useita prosesseja, jotta asia saataisiin nopeasti hoidettua. Koulun tyhjillään olo ei ole kenellekään hyvä. Tietenkään kaavoitus ei voi mennä läpi ennen oikeusprosessin päättymistä, Kallaluoto linjasi.

Tilaisuus sujui rauhallisemmin kuin moni oletti. Äänenpainot eivät juuri nousseet ja keskustelu oli asiallista. Hämmentävimmät hetket koettiin Laineen esittäessä, että Tuomelan koulun kunto ei ole hyvä. Tähän asukkaat reagoivat huutamalla ”eihän ole” ja ihmettelemällä onko kaupunki sekoittanut Tuomelan koulun johonkin toiseen.

Tilaisuuden jälkeen sekä kaupungin työntekijät ja asukkaat kiittelivät asukastapaamisen antia.

– Pidin tilaisuudesta. On hyvä, että virkamiehet keskustelivat näin avoimesti ja jopa myönsivät, etteivät tienneet alueesta jotain asioita. Toisaalta se pistää miettimään kuinka hyvin heidän esimiehensä ovat heitä tiedottaneet, Tuomelan koulun tilannetta aktiivisesti seuraava Sirpa Annala pohti.

Tuomelan koulun tilanteesta järjestetään näillä näkymin seuraava asukastilaisuus syksyllä, jolloin asemakaavamuutoksen on tarkoitus mennä eteenpäin. Mielipiteitä ja ehdotuksia kaavasta voi jättää 10. huhtikuuta saakka Vantaan kaupungin kirjaamoon. Mukana pitää olla asemakaavan numero 002220.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu