Makumaailma

Terassilla käytiin yksillä jo 1800-luvulla

Terassilla käynti ei ole uusi juttu. Kuva vuodelta 1920 helsinkiläisen Gradin-ravintolan terassilta.

Art Studio. Hotelli- ja ravintolamuseo, ”hrm.finna.fi

Mikäpä sen mukavampaa kuin viettää aurinkoista vapaapäivää tai töiden jälkeistä vapaata aurinkoisella terassilla.

Edellä oleva toteamus pätee hyvin nykypäivänä, mutta niin se teki ennenkin. Hotelli- ja ravintolamuseon tietopalvelun mukaan terasseja on ollut Suomessa jo 1800-luvulta lähtien.

– Terassit eivät ole mikään uusi ilmiö, vaan niillä on pitkä historia. Ravintolat ovat tarjonneet ruokaa ja juomaa itse ravintolarakennuksen ulkopuolella jo 1800-luvulla. Esimerkiksi ravintolat Kaisaniemi, Kappeli, Kaivohuone ja Alppila olivat tällaisia paikkoja, tutkija Maria Ollila toteaa.

Terassit eivät ole mikään uusi ilmiö, vaan niillä on pitkä historia.”

Terassikäytäntö ei kuitenkaan ollut täysin ravintoloiden oma keksintö.

– Mallia haettiin muualta Euroopasta ulkoilmaravintoloista. Myös kahviloilla oli omia terasseja, Ollila kertoo.

Kuten moni muukin uusi asia Suomessa, myös terassikulttuuri otti ensiaskeleensa Helsingissä.

– Helsingissä on useita tunnettuja terasseja, kuten Lasipalatsin ja Savoyn terassit, jotka avattiin jo 1930-luvulla. Esimerkkinä voi mainita myös ravintola Lehtovaaran terassin, joka avattiin olympiavuonna 1952 ja muutettiin myöhemmin ympärivuotiseksi.

Ollilan mukaan terasseissa on tapahtunut vuosien varrella joitain muutoksia.

– Anniskeluun liittyvät säännöt ja lupakäytännöt ovat säädelleet sittemmin ravintoloiden terassitoimintaa. Nykyään terassit ovat ravintoloille myyntivaltti ja olennainen osa ravintola-asiakkaiden kesää.

Varsinkin Helsingissä terassien tiukoista säädöksistä on viime vuosina kohistu. Terassi ei saa haittaa julkisen kaupunkitilan käyttöä, pääsyä kiinteistöön, esteettömyyttä tai liikenneturvallisuutta. Katualueella terassi mitoitetaan siten, että vapaan kulkuväylän leveys on vähintään puolet jalkakäytävän leveydestä, kuitenkin vähintään 1,5 metriä.

Käsittelemättömiä tai painekyllästettyjä kalusteita tai penkki-pöytäyhdistelmiä ei sallita. Helsinki suosittelee myös käyttämään ympäristöön sopivia värejä ja kehottaa välttämään valkoista väriä kalusteissa. Halvat muovikalusteet on kielletty.

Lehtemme etsii nyt pääkaupunkiseudun parasta terassia. Onko se joku vanhoista klassikoista vai kenties uusista tulokkaista?

Äänestää voi täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mikä on pääkaupunkiseudun paras terassi? Ota kantaa!24.5.2015 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu