Puheenaihe

Kehärata saa oman soundtrackin – tällaista musiikkia on luvassa

MUSIIKKI Muusikot sävelsivät kolmelle asemalle äänimaiseman.

Teho Majamäki ja Tapani Rinne sävelsivät kehäradalla omaa äänimaisemaa.

Sakari Majamäki

Kehäradan auetessa heinäkuussa osalla sen asemista voi kuunnella muutakin kuin junien hurinaa ja kolinaa.

Vantaan kaupunki palkkasi muusikkoduo Tapani Rinteen ja Samuli ”Teho” Majamäen säveltämään kolmelle radan asemalle omanlaisensa äänimaiseman. Kaksikon sävellyksistä pääsee nauttimaan Aviapoliksen, Lentoaseman ja Kivistön asemilla.

– Rata- ja asema-alueet koetaan usein pelottavina ja turvattomina. Tutkimusten mukaan taide, eritoten rauhoittava musiikki, vähentää levottomuutta ja ihmisten turvattomuuden kokemusta julkisissa tiloissa, taustoittaa kaupunkikulttuuripäällikkö Lea Rahkola-Kauranen päätöstä.

Millaista musiikkia asemalla sitten kuullaan? Majamäki ja Rinne kuvailevat luomaansa äänimaailmaa ”orgaaniseksi ja puumaiseksi”. Siinä on vaikutteita klassisesta musiikista.

– Pääsimme äänittämään kehäradan tunneleihin rakennusvaiheessa, ja se toi akustiikkaan ihan omanlaisensa vivahduksen. Olin superyllättynyt, kuinka hyvin se lopulta toimi. Tuli melkein tippa linssiin, Majamäki fiilistelee.

– Äänitystilanteessa soitimme oikeastaan tilaa enemmän kuin soittimia, Rinne jatkaa.

Asemilla soivat teokset ovat kestoltaan noin 40 minuutin mittaisia. Kehäratatunnelmaa pääsee loihtimaan kotiinsakin, sillä Rinne ja Majamäki julkaisivat toukokuussa Under the Ground -levyn, jolla kuullaan kehäradan tunneleissa äänitettyä materiaalia.

Kaksikko oli halunnut jo aiemmin päästä äänittämään julkisissa tiloissa kuultavaa musiikkia Helsingissä, mutta hanke kariutui.

– Helsingissä tuli niin sanotusti byrokratia vastaan. Oli hienoa, että Vantaalla oltiin näin vastaanottavaisia ja tajuttiin kuinka iso rooli äänimaisemalla voi olla, Majamäki kiittelee.

Kaupungin mukaan äänimaisemaprojektin myötä Vantaa pääsee eurooppalaisten suurkaupunkien joukkoon, joissa on jo osattu hyödyntää musiikkia asemilla viihtyisyyden luomiseen ja stressin tasoittamiseen.

Muusikot ovat samoilla linjoilla Rahkola-Kaurasen kanssa siitä, että musiikki voi luoda asemalla harmonisemman tunnelman ja sitä kautta ehkäistä levottomuutta.

– Kun ollaan maan alla, ei ole vuorokaudenaikoja. Aika tavallaan pysähtyy. Rauhoittava musiikki vahvistaa tätä tunnetta ja luo sen fiiliksen, että juna tulee kun tulee, Majamäki maalailee.

 

Katso Vantaa-kanavan videosta miten tunneliäänitykset sujuivat.

Kokenut duo

Tapani Rinne (kuvassa oik.) ja Teho Majamäki ovat pitkän linjan ammattimuusikoita.

Rinne on muusikko ja säveltäjä, joka muistetaan parhaiten jazz-kollektiivi RinneRadiosta. Hän on saksophonin ja klarinetin taitaja.

Majamäki on muusikko ja lyömäsoitintaiteilija, joka on soittanut muun muassa Ismo Alanko Säätiö -yhtyeessä. Majamäen pääsoitin on vibrafoni.

Lisää aiheesta: 

Kehäradan uumenista tuli levyllinen musiikkia15.5.2015 13.53

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu