Pointin kirjasto keksi keinon meteliä vastaan

Vastaava informaatikko Paula Niemi kertoo, että Pointin kirjastosta saa hiljaisen työtilan, kun laittaa kuulosuojaimet korvilleen.

Johanna Erjonsalo

Viime syksynä Kartanonkosken Pointin kirjaston henkilökunta mietti keskeistä ongelmaa: kirjaston tiloja.

– Tämä Pointin kirjaston tila on yhtä korkeaa ja avaraa tilaa. Täällä ei ole seiniä jakamassa tilaa, mikä aiheuttaa sen, että mitään tilaa ei saada täysin hiljaiseksi, kiteyttää Pointin kirjaston vastaava informaatikko Paula Niemi.

Niemen mukaan tilan täysremontti ei kuitenkaan ollut vaihtoehto.

– Emme halunneet rakentaa seiniä, koska ne olisivat tukahduttaneet myös elämän äänet kirjastosta. Emmekä halua sulkea kirjaston asiakkaita omiin karsinoihinsa.

 

Tämä on pieni, mutta kekseliäs innovaatio.”

Henkilökunta lähti purkamaan ongelmaa toisesta päästä. Lopputuloksena vuoden vaihteessa Pointin kirjastoon ostettiin kolme paria kuulosuojaimia.

 

– Kuulosuojainkäytäntö on osoittautunut menestykseksi. Tämä on pieni, mutta kekseliäs innovaatio.

Kuulosuojainidea on poikinut jopa kunniamaininnan Vantaan Kaupungin Innola-kilpailussa. Kilpailussa palkittiin ideoita, jotka edistävät kuntalaisten hyvinvointia ja ovat kustannuksiltaan maltillisia.

 

Kirjaston toiminnan pääpaino on edelleen se, että kirjastossa on paljon hiljaisia tunteja.”

Niemi kertoo, että kirjaston tarkoitus ei ole enää yksiselitteisesti olla hiljaisuuden tyyssija. Päinvastoin: Asiakaspalautteissa toivotaan lisää eloa kirjastoon, kuten toimintaa ja kerhoja.

 

– Kirjaston toiminnan pääpaino on edelleen se, että täällä on paljon hiljaisia tunteja. Ainakin mahdollisuus täyteen hiljaisuuteen pitää olla. Ei ole kuitenkaan tätä päivää, että kirjastossa ei kuuluisi myös elämän ääniä.

”Hälinätunteja” Pointin kirjastossa on erityisesti iltapäivisin, kun koululaiset tulevat kirjastoon pelaamaan.

– Vain pieni osa asiakkaistamme haluaa tänne täydellisen hiljaisuuden. Tähän tarkoitukseen kuulosuojaimet ovat hyvät.

Kirjaston asiakkailta kuulosuojainkäytännöstä on tullut vain positiivista palautetta.

– Nyt hiljaisuutta haluavat ja äänekkäämmät kirjaston asiakkaat voivat olla samassa tilassa sulassa sovussa, hymyilee Niemi.

Kommentit

Länsi-Vantaalla häiritseviä ääniä aiheuttavat lentokoneet, ja niistä kärsiminen on kaavoittajan syytä, kun hän on antanut rakentaa taloja lentomelualueelle, joten olisi kohtuullista, että kaupunki hankkisi harhautetuiksi tulleille asukkaille kuulosuojaimet.

Ylilennon uhri