Puheenaihe

Vantaalle avataan jättimäinen kauppakeskus – tulevaisuudessa jopa Suomen suurin?

BISNES Asukkaiden kaipaama uusi ostospaikka aukeaa Kivistöön 2018. Kun se laajenee, siitä saattaa tulla Suomen suurin kauppakeskus.

Leikkipuistossa viihtyvät Johanna Väätäinen ja reilun vuoden ikäinen Tinka Pesonen asuvat puolentoista kilometrin päässä tulevasta kauppakeskuksesta. Väätäinen odottaa eniten keskuksen uusia ruokakauppoja. Kivistössä on nyt vain pieni lähikauppa. Useimmiten perhe autoileekin ruokaostoksille Martinlaaksoon, Myyrmäkeen tai Jumboon.

Tuomas Massinen

Kivistöön rakennetaan liiketiloiltaan yksi Suomen isoimmista kauppakeskuksista – mahdollisesti siitä tulee laajennuksen myötä jopa maan suurin.

Hankkeen takana ovat NCC, Skanska, Vantaan kaupunki, HOK-Elanto ja Kesko.

– Kauppakeskus eroaa kilpailijoistaan avoimien tilaratkaisujensa ja uudentyyppisen liikevalikoimansa avulla, arvioi NCC:n kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen .

Jos kaavoitus ja rakentaminen etenevät ongelmitta, keskuksen ykkösvaihe aukeaa 2018 kehäradan aseman, bussiterminaalin ja asuinkerrostalojen muodostaman Colosseumin yhteyteen.

– Se avataan joko kevät- tai joulumyyntiin. Ajankohta täsmentyy tänä vuonna.

Kolmikerroksisen kauppakeskuksen ykkösvaiheessa on 60 000 neliötä ja sen rakentaminen alkaa 2016. Sinne sijoittuu noin 100 liikettä.

Kun kakkosvaihe valmistuu tavoiteaikataulun mukaan 2023, kauppakeskuksessa on jo reippaasti yli 100 000 neliötä vuokrattavaa liiketilaa ja liikkeitä yli 125. Neliömäärää ei ole lyöty lukkoon, mutta laajennus saattaa hyvinkin tehdä Kivistön ostospaikasta Suomen isoimman kauppakeskuksen.

Valtakunnan suurimmassa keskuksessa Itiksessä liikeneliöitä on nyt 106 000 ja Jumbossa 85 000.

Suunnitelman mukaan uuden kauppakeskuksen ykkösvaiheeseen sijoittuvat Prisma ja Citymarket, ravintoloita, muotiliikkeitä sekä vapaa-aikaan ja urheiluun keskittyviä myymälöitä.

– Ne ovat pääosin isoja, jo muualla Suomessa toimivia ketjuja. Mukana on myös kansainvälisiä toimijoita, joita ei muissa kauppakeskuksissa ole, Anttalainen ennakoi.

Lisäksi ykkösvaiheeseen ovat tulossa kirjasto, nuoriso- ja kulttuuritiloja, terveyskeskus ja mahdollisesti kuntosali.

Rakennuttajat käyvät kaikki vuokrausneuvottelut ykkösvaiheen liiketiloista jo tänä vuonna.

Kakkosvaiheeseen on suunniteltu tiloja tapahtumille, elämyksille ja uusille kaupan muodoille: vaihtuville pop up -kaupoille, näyttelytiloille ja verkkokaupan noutopisteelle.

– Sinne on kaavailtu myös kolmatta vähittäiskaupan suuryksikköä. Myös hotellia on viritelty.

Anttalaisen mukaan liikkeisiin pääsee helposti käytäviä pitkin juna-asemalta, bussiterminaalista, asuintaloista ja maanalaisilta parkkialueilta.

– Tämä on kaupunkikeskus, jossa kauppa, palvelut ja asuminen sekä kaikki muut urbaanit toiminnot yhdistyvät.

Kehäradan äärelle rakentuva kauppakeskus tavoittelee seitsemää miljoonaa asiakasta ja 250 miljoonan euron myyntiä ensimmäisen vuotensa aikana.

– Keskuksen mitoitus on oikea, sillä pääkaupunkiseutu vetää uutta ostovoimaa jatkuvasti.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tällä viikolla esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että ne hyväksyvät Kivistön kaupunkikeskuksen asemakaavaehdotuksen, joka sisältää muun muassa kauppakeskuksen.

Hypermarketit kaavailuissa

Suunnitelman mukaan kauppakeskuksen keskeisiä toimijoita ovat Keskon Citymarket ja HOK-Elannon Prisma.

Alustavissa kaavailuissa molemmat hypermarketit olisivat kooltaan vähintään 8 000 ja enintään 12 500 neliötä.

HOK-Elannon kiinteistöjohtajan Jyrki Karjalaisen mukaan kauppa on murroksessa ja siksi tavoitteena on saada kaava, joka mahdollistaa suuren liikkumavaran. Ketjujen on tarkoitus päättää tilojen koosta myöhemmin riippuen markkinakehityksestä.

Muodin ja muun erikoiskaupan myyntiosuus hypermarketeissa on pienentynyt. Kivistössäkin keskityttäneen entistä enemmän elintarvikkeisiin.

– Haluamme tuoda Kivistön asukkaille ruokakaupan, josta löytyvät laadukas, monipuolinen elintarvikkeiden ja päivittäistavaroiden valikoima, sanoo Keskon aluejohtaja Antti Palomäki.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu