Vantaalle avataan jättimäinen kauppakeskus – tulevaisuudessa jopa Suomen suurin?

Leikkipuistossa viihtyvät Johanna Väätäinen ja reilun vuoden ikäinen Tinka Pesonen asuvat puolentoista kilometrin päässä tulevasta kauppakeskuksesta. Väätäinen odottaa eniten keskuksen uusia ruokakauppoja. Kivistössä on nyt vain pieni lähikauppa. Useimmiten perhe autoileekin ruokaostoksille Martinlaaksoon, Myyrmäkeen tai Jumboon.

Tuomas Massinen

BISNES Asukkaiden kaipaama uusi ostospaikka aukeaa Kivistöön 2018. Kun se laajenee, siitä saattaa tulla Suomen suurin kauppakeskus.

Kivistöön rakennetaan liiketiloiltaan yksi Suomen isoimmista kauppakeskuksista – mahdollisesti siitä tulee laajennuksen myötä jopa maan suurin.

Hankkeen takana ovat NCC, Skanska, Vantaan kaupunki, HOK-Elanto ja Kesko.

– Kauppakeskus eroaa kilpailijoistaan avoimien tilaratkaisujensa ja uudentyyppisen liikevalikoimansa avulla, arvioi NCC:n kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen .

Jos kaavoitus ja rakentaminen etenevät ongelmitta, keskuksen ykkösvaihe aukeaa 2018 kehäradan aseman, bussiterminaalin ja asuinkerrostalojen muodostaman Colosseumin yhteyteen.

– Se avataan joko kevät- tai joulumyyntiin. Ajankohta täsmentyy tänä vuonna.

Kolmikerroksisen kauppakeskuksen ykkösvaiheessa on 60 000 neliötä ja sen rakentaminen alkaa 2016. Sinne sijoittuu noin 100 liikettä.

Kun kakkosvaihe valmistuu tavoiteaikataulun mukaan 2023, kauppakeskuksessa on jo reippaasti yli 100 000 neliötä vuokrattavaa liiketilaa ja liikkeitä yli 125. Neliömäärää ei ole lyöty lukkoon, mutta laajennus saattaa hyvinkin tehdä Kivistön ostospaikasta Suomen isoimman kauppakeskuksen.

Valtakunnan suurimmassa keskuksessa Itiksessä liikeneliöitä on nyt 106 000 ja Jumbossa 85 000.

Suunnitelman mukaan uuden kauppakeskuksen ykkösvaiheeseen sijoittuvat Prisma ja Citymarket, ravintoloita, muotiliikkeitä sekä vapaa-aikaan ja urheiluun keskittyviä myymälöitä.

– Ne ovat pääosin isoja, jo muualla Suomessa toimivia ketjuja. Mukana on myös kansainvälisiä toimijoita, joita ei muissa kauppakeskuksissa ole, Anttalainen ennakoi.

Lisäksi ykkösvaiheeseen ovat tulossa kirjasto, nuoriso- ja kulttuuritiloja, terveyskeskus ja mahdollisesti kuntosali.

Rakennuttajat käyvät kaikki vuokrausneuvottelut ykkösvaiheen liiketiloista jo tänä vuonna.

Kakkosvaiheeseen on suunniteltu tiloja tapahtumille, elämyksille ja uusille kaupan muodoille: vaihtuville pop up -kaupoille, näyttelytiloille ja verkkokaupan noutopisteelle.

– Sinne on kaavailtu myös kolmatta vähittäiskaupan suuryksikköä. Myös hotellia on viritelty.

Anttalaisen mukaan liikkeisiin pääsee helposti käytäviä pitkin juna-asemalta, bussiterminaalista, asuintaloista ja maanalaisilta parkkialueilta.

– Tämä on kaupunkikeskus, jossa kauppa, palvelut ja asuminen sekä kaikki muut urbaanit toiminnot yhdistyvät.

Kehäradan äärelle rakentuva kauppakeskus tavoittelee seitsemää miljoonaa asiakasta ja 250 miljoonan euron myyntiä ensimmäisen vuotensa aikana.

– Keskuksen mitoitus on oikea, sillä pääkaupunkiseutu vetää uutta ostovoimaa jatkuvasti.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tällä viikolla esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että ne hyväksyvät Kivistön kaupunkikeskuksen asemakaavaehdotuksen, joka sisältää muun muassa kauppakeskuksen.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva
Tuomas Massinen