Paikalliset

Totaalikieltäytyjä elää panta jalassa - valtio valvoo joka hetki

Totaalikieltäytyjä Jari Koivisto suorittaa valvontarangaistustaan kotonaan. Yhteiskunta valvoo Koiviston liikkeitä radiotaajuustekniikalla toimivalla nilkkapannalla.

Johanna Erjonsalo

Jari Koivisto, 27, on vangittu mies. Yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna hänen rikoksensa on kieltäytyminen paitsi ase- myös siviilipalveluksesta.

Periaatteessa Koivisto voisi olla myös telkien takana, mutta oikeuslaitoksen päätöksen mukaan häntä valvotaan nilkkaan kiinnitetyn hälytinpannan avulla. Rangaistuksen pituus on 173 vuorokautta.

Jos myöhästyn minuutinkaan, hälytys tulee heti.”

Tämän rangaistusmuodon ansiosta hän voi käydä töissä, mutta valvontapannan avulla valtio tarkkailee häntä joka hetki.

– Äärimmäistä valvontaahan tämä on: koko elämä on nyt aikataulutettu hyvin tarkkaan. Jos myöhästyn sovitusta paikasta ja ajasta minuutinkaan, panta tekee automaattisesti hälytyksen valvomoon, Koivisto kertoo.

Koivisto työskentelee Espoon keskuksessa sijaitsevassa yrityksessä asiakaspäällikkönä. Työpaikalla hänen valvontarangaistukseensa suhtaudutaan neutraalisti.

– Työpaikalla osa tietää, osa ei tiedä tästä mitään. Mitään epäasiallisia kommentteja en kuitenkaan ole asiasta kuullut.

Töistä Koiviston on riennettävä suoraan kotiin. Kaikki käynnit kaupassa, lenkillä ja kirjastossa on sovittava kirjallisesti viikkoja etukäteen.

– Minun pitää tietää hyvissä ajoin esimerkiksi se, millä R-kioskilla käyn vaikkapa kesäkuussa ja mihin kellonaikaan.

– Monista asioista pitää vääntää viranomaisten kanssa kättä. Bänditreeneissä olisin voinut käydä, mutta en konserteissa, Koivisto ihmettelee.

Koiviston tie kutsuntoihin tallustavasta nuorukaisesta ympärivuorokautista valvontaa vaativaksi vankikundiksi on pitkä.

– Kutsunnat pidettiin kymmenen vuotta sitten ja vielä silloin ajattelin suorittavani varusmiespalveluksen aseettomana. Kutsunnoissa minuun kuitenkin suhtauduttiin nuivasti ja sain lykkäystä, Koivisto kertoo.

Vuosien varrella osa hänen ystävistään suoritti asevelvollisuutensa, mutta Koiviston edessä häämötti vielä suorittamatta oleva siviilipalvelus.

Lopulta hän päätti kieltäytyä siviilipalveluksestakin ja Lapinjärvellä sijaitseva siviilipalvelukeskus teki hänestä rikosilmoituksen.

Miehen mieltä on koko ajan hangannut ajatus asevelvollisuusjärjestelmän epätasa-arvoisuudesta.

– Ei ole oikeudenmukaista, että puolta väestöstä rankaistaan tällaisella velvollisuudella sukupuolen vuoksi. Ei ole olemassa yhtään pätevää syytä, miksi vain mies on velvollinen puolustamaan maataan, mutta naisten ei sitä tarvitse tehdä, Koivisto aprikoi.

– Tällä toiminnalla hyväksymme sellaiset sukupuoliroolit, jotka jarruttavat tasa-arvokeskustelua.

Nykyisen asevelvollisuusarmeijan sijaan Koivisto toisi ammattiarmeijan. Nato-jäsenyyttäkään hän ei suoralta kädeltä teilaa.

– Uskon vahvasti siihen, että muutaman vuoden kuluessa aloitetaan massiivinen keskustelu tästä nykyisestä asevelvollisuudesta.

– Kun totaalikieltäytyjien määrä radikaalisti kasvaa, yhteiskunnan on pakko muuttaa tätä historiallista jäännejärjestelmää. Ei kai valtio aio valvoa tuhansia miehiä minuutin tarkkuudella nilkkapannoilla, heittää Koivisto kysymyksen vastattavaksi.

Syyskuun 16. päivä Jari Koiviston jalasta poistetaan panta. Silloin koittaa vapaus.

Rattijuopolla ja totaalikieltäytyjällä on sama rangaistus

Suomen oikeusjärjestelmän mukaan totaalikieltäytyjä ja toistuvasti törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö ovat tehneet yhtä raskaan rikoksen.

Jos henkilö on toistuvasti ajanut autoa humalassa, eikä tuomioistuimen mielestä vaikuta muuttavan käyttäytymistään, hänet voidaan tuomita valvontarangaistukseen.

Valvontarangaistus tarkoittaa käytännössä nilkkaan asennettua laitetta, joka ilmoittaa, jos tuomittu ei ole sovitussa paikassa sovittuun aikaan.

Valvonnan tukena on mittava koneisto virkamiehiä, paperisotaa ja valvontalaitteistoja.

Esimerkiksi pantarangaistukseen tuomitun kotiin tuodaan tukiasema, joka lähettää signaalia Turussa sijaitsevaan valvontakeskukseen.

Elektronisen valvonnan lisäksi kahden hengen tukipartiot tekevät pistokokeita tuomitun kotiin ja varmistavat, että henkilö todella on paikalla. Nollatoleranssin todentavat puhallutukset ja huumetestit ovat pistokäynneillä rutiinia.

Järjestelmän laajuuden tarpeellisuudesta voidaan olla monta mieltä.

– Yksilön kohdalla tällainen menettely voi tuntua tietenkin hyvin massiiviselta, mutta toisaalta valtiota on myös syytetty siitä, että tuomittujen rangaistukset ovat liian lieviä, muistuttaa Rikosseuraamuslaitoksen Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Marko Hernesmaa.

Pantavalvonta on otettu käyttöön, jotta totaalikieltäytyjien rangaistusten kustannuksia valtiolle saataisiin alennettua.

Avovankilassa vietetty vuorokausi maksaa yhteiskunnalle 162 euroa, mutta valvontarangaistusvuorokausi 150 euroa.

– Pitää muistaa, että valvontarangaistus on vielä uusi rangaistusmuoto. Tuo hinta pitää sisällään myös järjestelmän perustamiskustannuksia, joita ei myöhemmin ole, Hernesmaa korostaa.

Hän arvioi, että myöhemmässä vaiheessa valvontarangaistuksen vuorokausikulut saadaan painettua alle sadan euron.

Valvontarangaistus

Uusi rikosoikeudellinen seuraamus, joka sijoittuu ankaruudeltaan yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman vankeuden väliin.

Voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisena, ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta.

Valvontarangaistukseen tuomittu asuu omassa kodissaan ja häntä valvotaan radiotaajuustekniikalla toimivalla nilkkapannalla.

Hänellä on myös 10–40 tuntia viikossa kestävä toimintavelvollisuus.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu