Totaalikieltäytyjä elää panta jalassa - valtio valvoo joka hetki

Totaalikieltäytyjä Jari Koivisto suorittaa valvontarangaistustaan kotonaan. Yhteiskunta valvoo Koiviston liikkeitä radiotaajuustekniikalla toimivalla nilkkapannalla.

Johanna Erjonsalo

Jari Koivisto, 27, on vangittu mies. Yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna hänen rikoksensa on kieltäytyminen paitsi ase- myös siviilipalveluksesta.

Periaatteessa Koivisto voisi olla myös telkien takana, mutta oikeuslaitoksen päätöksen mukaan häntä valvotaan nilkkaan kiinnitetyn hälytinpannan avulla. Rangaistuksen pituus on 173 vuorokautta.

Jos myöhästyn minuutinkaan, hälytys tulee heti.”

Tämän rangaistusmuodon ansiosta hän voi käydä töissä, mutta valvontapannan avulla valtio tarkkailee häntä joka hetki.

– Äärimmäistä valvontaahan tämä on: koko elämä on nyt aikataulutettu hyvin tarkkaan. Jos myöhästyn sovitusta paikasta ja ajasta minuutinkaan, panta tekee automaattisesti hälytyksen valvomoon, Koivisto kertoo.

Koivisto työskentelee Espoon keskuksessa sijaitsevassa yrityksessä asiakaspäällikkönä. Työpaikalla hänen valvontarangaistukseensa suhtaudutaan neutraalisti.

– Työpaikalla osa tietää, osa ei tiedä tästä mitään. Mitään epäasiallisia kommentteja en kuitenkaan ole asiasta kuullut.

Töistä Koiviston on riennettävä suoraan kotiin. Kaikki käynnit kaupassa, lenkillä ja kirjastossa on sovittava kirjallisesti viikkoja etukäteen.

– Minun pitää tietää hyvissä ajoin esimerkiksi se, millä R-kioskilla käyn vaikkapa kesäkuussa ja mihin kellonaikaan.

– Monista asioista pitää vääntää viranomaisten kanssa kättä. Bänditreeneissä olisin voinut käydä, mutta en konserteissa, Koivisto ihmettelee.

Koiviston tie kutsuntoihin tallustavasta nuorukaisesta ympärivuorokautista valvontaa vaativaksi vankikundiksi on pitkä.

– Kutsunnat pidettiin kymmenen vuotta sitten ja vielä silloin ajattelin suorittavani varusmiespalveluksen aseettomana. Kutsunnoissa minuun kuitenkin suhtauduttiin nuivasti ja sain lykkäystä, Koivisto kertoo.

Vuosien varrella osa hänen ystävistään suoritti asevelvollisuutensa, mutta Koiviston edessä häämötti vielä suorittamatta oleva siviilipalvelus.

Lopulta hän päätti kieltäytyä siviilipalveluksestakin ja Lapinjärvellä sijaitseva siviilipalvelukeskus teki hänestä rikosilmoituksen.

Miehen mieltä on koko ajan hangannut ajatus asevelvollisuusjärjestelmän epätasa-arvoisuudesta.

– Ei ole oikeudenmukaista, että puolta väestöstä rankaistaan tällaisella velvollisuudella sukupuolen vuoksi. Ei ole olemassa yhtään pätevää syytä, miksi vain mies on velvollinen puolustamaan maataan, mutta naisten ei sitä tarvitse tehdä, Koivisto aprikoi.

– Tällä toiminnalla hyväksymme sellaiset sukupuoliroolit, jotka jarruttavat tasa-arvokeskustelua.

Nykyisen asevelvollisuusarmeijan sijaan Koivisto toisi ammattiarmeijan. Nato-jäsenyyttäkään hän ei suoralta kädeltä teilaa.

– Uskon vahvasti siihen, että muutaman vuoden kuluessa aloitetaan massiivinen keskustelu tästä nykyisestä asevelvollisuudesta.

– Kun totaalikieltäytyjien määrä radikaalisti kasvaa, yhteiskunnan on pakko muuttaa tätä historiallista jäännejärjestelmää. Ei kai valtio aio valvoa tuhansia miehiä minuutin tarkkuudella nilkkapannoilla, heittää Koivisto kysymyksen vastattavaksi.

Syyskuun 16. päivä Jari Koiviston jalasta poistetaan panta. Silloin koittaa vapaus.

Rattijuopolla ja totaalikieltäytyjällä on sama rangaistus

Suomen oikeusjärjestelmän mukaan totaalikieltäytyjä ja toistuvasti törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö ovat tehneet yhtä raskaan rikoksen.

Jos henkilö on toistuvasti ajanut autoa humalassa, eikä tuomioistuimen mielestä vaikuta muuttavan käyttäytymistään, hänet voidaan tuomita valvontarangaistukseen.

Valvontarangaistus tarkoittaa käytännössä nilkkaan asennettua laitetta, joka ilmoittaa, jos tuomittu ei ole sovitussa paikassa sovittuun aikaan.

Valvonnan tukena on mittava koneisto virkamiehiä, paperisotaa ja valvontalaitteistoja.

Esimerkiksi pantarangaistukseen tuomitun kotiin tuodaan tukiasema, joka lähettää signaalia Turussa sijaitsevaan valvontakeskukseen.

Elektronisen valvonnan lisäksi kahden hengen tukipartiot tekevät pistokokeita tuomitun kotiin ja varmistavat, että henkilö todella on paikalla. Nollatoleranssin todentavat puhallutukset ja huumetestit ovat pistokäynneillä rutiinia.

Järjestelmän laajuuden tarpeellisuudesta voidaan olla monta mieltä.

– Yksilön kohdalla tällainen menettely voi tuntua tietenkin hyvin massiiviselta, mutta toisaalta valtiota on myös syytetty siitä, että tuomittujen rangaistukset ovat liian lieviä, muistuttaa Rikosseuraamuslaitoksen Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Marko Hernesmaa.

Pantavalvonta on otettu käyttöön, jotta totaalikieltäytyjien rangaistusten kustannuksia valtiolle saataisiin alennettua.

Avovankilassa vietetty vuorokausi maksaa yhteiskunnalle 162 euroa, mutta valvontarangaistusvuorokausi 150 euroa.

– Pitää muistaa, että valvontarangaistus on vielä uusi rangaistusmuoto. Tuo hinta pitää sisällään myös järjestelmän perustamiskustannuksia, joita ei myöhemmin ole, Hernesmaa korostaa.

Hän arvioi, että myöhemmässä vaiheessa valvontarangaistuksen vuorokausikulut saadaan painettua alle sadan euron.

Valvontarangaistus

Uusi rikosoikeudellinen seuraamus, joka sijoittuu ankaruudeltaan yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman vankeuden väliin.

Voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisena, ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta.

Valvontarangaistukseen tuomittu asuu omassa kodissaan ja häntä valvotaan radiotaajuustekniikalla toimivalla nilkkapannalla.

Hänellä on myös 10–40 tuntia viikossa kestävä toimintavelvollisuus.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Kommentit

Lapsenraiskaajaa ei edes rangaista ja jos monikulttuurisuuskriteerit täyttyvät, joutuu uhri maksamaan korvauksia raiskaajalle. Mutta totaalikieltäytyjien rankaisu on kyllä väärin. Eiväthän he ole rikosta tehneet ja kun Suomi on kerran olevinaan suvaitsevainen valtio nykyään, ei nämä mielipuoliset rangaistukset kuulu nykypäivään. Totaalikieltäytyjien täytyisi haastaa valtion virkamiehet oikeuteen ja rangaistuksen määrääjät täytyisi laittaa selliin rangaistukseksi.

Eihän Suomi eroa Pohjois-Koreasta enää oikein mitenkään, että täällä on vain näennäinen vapaus. Hälytinpannan kiinnittäminen syyttömän miehen jalkaan on kiusantekoa, sadismia ja ihmisoikeusloukkaus. Suomi onkin ollut vuosikausia Amnestyn listalla tämän takia. Jarille suosittelen, että irrottaa pannan jos pystyy ja jättää sen kotiinsa jos se ei hälytä irroituksen aikana. Vai tuleekohan pannan irroituksesta ehdotonta vankeutta?

Suomi on paska maa kusipäisten virkamiesten takia. Jos Jarille tulee ihottuma jalkaan nöyryyttävän nilkkarenkaan takia, täytyisi virkamiehiä rangaista todella kovasti.

Pelleilyyn kyllästynyt

Olisi taas kylläisen pelleilijän, tuon palstojemme ikiaikaisen terveysvaikutteisen ilopillerin kannattanut aamupuurolla nostaa verensokeriansa ja ottaa säädetyt pillerinsä.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Persut ovat valmiit ottamaan hallitusvastuun. Olletikin persut säätävät armeijan vapaaehtoiseksi niin, ettei siviilipalvelusta enää tarvita eikä totaalikieltäytyjiä rangaista.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Entä jos käännettäisiin koko ajattelu toisinpäin. Asepalvelu on oikeus, ei velvollisuus. Se on oikeus sotilastaitojen oppimiseen. Palvelua tulisi kehittää niin, että armeijaan pyrittäisiin ja sinne pääsystä olisi kova kilpailu. Vain älykkäimmät ja hyväkuntoisimmat pääsisivät. Asepalvelun suorittaneille tulisi antaa esimerkiksi 10 vuoden verovapaus. Palvelusaika voitaisiin pidentää 24 kuukauteen. Niille, jotka eivät pääsisi asepalveluun, tarjottaisiin mahdollisuus siviilipalveluun. Asepalveluoikeus tulisi olla vain syntyperäisillä suomalaisilla, joiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat syntyperäisiä suomalaisia.

acc

aaceecee, vaikkakin löyhkäten, nosti hymyä huuleen. 10 v verovapaus muistuttaa persujen aloitetta päästää syntyperäiset synnyttäneet ennenaikaiselle eläkkeelle.

aaceeceen idoli Halla-aho on muuten ollut siviilipalvelumies. Silti siviilipalvelumies miehekkäänä oli homon kohdatessaan miettinyt, josko kävisi hakemassa kotoaan käsiaseensa. Käsiase eiralaisella siviilipalvelusmiehellä???

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/265704-maahanmuuttajasta-tuli-var...

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Siviilipalvelus voisi olla tulevaisuudessa hyvinkin mielenkiintoista ja sen suorittaminen voisi olla arvostettua. Palvelus voisi sisältää esimerkiksi katastrofeissa tarvittavien taitojen opiskelua. Muita siviilipuolelle sopivia taitoja olisivat muun muassa armeijan huollon tehtävät tai pelastuslaitoksen tehtävät.

acc

Huh tätä palstalla häiriköivää erikoisasiantuntijaa. Erikoisasiantuntijan riehuminen pakotti ylläpitäjät myös sulkemaan mielenterveyspotilaiden tukifoorumin www.tukiasema.net kun liika oli liikaa sielläkin. Vanhuus ei tule yksin.

Sairas mieli

Pahoittelen sairasta mieltäsi, mutta uskon, että on Sinullekin paikka ja tuki jossain. Kaikkien alojen erikoisasiantuntija ei ole koskaan osallistunut minkään mielenterveyspotilaiden tukifoorumin jorinoihin. Kaikkien alojen erikoisasiantuntija on lisäksi sen verran iäkäs, ettei ylipäätään jaksa enää riehua missään. Parempi puolisko sen todeksi todistaa ;)

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Tähän kommenttiin ei voi vastata kuin kysymällä, onko teloitus oikea ratkaisu myös kommenttiisi? Jos mielestäsi on,en edes kohdallesi sitä toivo,enkä hyväksy!

greyeminence

Kyllä on oikein että jokainen mies ja vapaehtoisesti nainen tekisi velvollisuutensa maanpuolustuksen eteen. Koska toden tullessa sinne lähetetään kuitenkin kaikki tai niinku viime sodissa kieltäytyjille nappi ottaan., kuten enolleni. Naiset kyllä sitten kotirintamalla tarvittaessa tekevät oman tehtävänsä. Armeijassa oppii paljon sellaista käytännön asioita kuten kuuntelemisen, annettujen tehtävien noudattaminen, eikä kulle sanaa ei vois vähempää kiinnostaa.

Eläkeläinen Vantaa

Mitä tämä vellihousu tekisi maamme eteen sodan aikana? Hänestä ei olisi edes samaan mitä naiset tekivät eli hoitivat lapset, vanhukset ja karjan, viljelivät maata ja pitivät pyörät pyörimässä kotitiloilla, hoitivat sairaat ja haavoittuneet jne.

kahden äiti

Kahden äiti 7.11.2013: Mamutukseen, juoppojen, narkkien ja rikollisten hyysäämiseen näyttää riittävän Vantaalla rahaa, mutta ei päiväkotilapsille, koululaisille, vanhuksille, eikä veroja maksaville kunnon kansalaisille.

Kahden äiti 10.11.2013: Juuri tämä on pistänyt minunkin silmääni. Miksi näille vähävaraisille pitää kustantaa juuri ne kaikkein kalleimmat harrastukset? Ratsastus, jääkiekko ja soittotunnit kuuluvat juuri näihin kalliisiin lajeihin. Paljon on tarjolla huomattavasti edullisempiakin harrastuksia. Niihin meidän pienituloisten työläisperheidenkin on tyydyttävä, miksei sitten niiden, jotka eivät itse harrastuksia maksa.

Niinhän se on. Kahden äiti sodan syttyessä tuskin hoitaisi sairaita ja haavoittuneita köyhiä, rikollisia ja mamuja, tuskin myöskään somalien, narkkareiden ja juoppojen jälkeläisiä. Valikoivaa humanismia.

Tyhjät tynnyrit kumisevat kovimmin. Sota on kaunis, mutta ne on eri ihmiset jotka muuttuvat tappokoneiksi ja eri ihmiset, jotka korjaavat tappokoneiden taidonnäytteet.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Suomen naiset olivat viime sotien aikana kotirintaman selkäranka. Muistan, kun eräs vanhempi nainen kertoi minulle joutuneensa 16 vuotiaana kaatuneiden evakuointikeskukseen siistimään kaatuneita. Taitaisi osalta nykytyttöjä mennä sisu kaulaan. Ajatelkaa... nuori tyttö näkee päivästä toiseen muutaman vuoden itseään vanhempia kaatuneita. Ja hän oli vain yksi monista. Ilman Lotta-järjestöä Suomi olisi menettänyt itsenäisyytensä jo 1940.

Mainitsemasi "vellihousu" lienee mielisairas tai synnynnäisesti heikkomielinen. Ainahan näitä on. Minään epäkohtana en pitäisi jalkapantaan perustuvaa arestia. Jossain muualla hänet olisi ammuttu, hirtetty, mestattu, hakattu, anaaliraiskattu ennen kuolemaa ja kuoleman jälkeen. Viimemainitun kohtalon sai Libyassa surmattu USA:n suurlähettiläs.

acc

Piti kirjoittamani vielä, että sota on tosiaan tasa-arvoinen siinä, että rikkaalle ja köyhälle annetaan suht. samanlaiset aseet käteen ja samanlainen käsky tappaa. Siinä sutinassa maahanmuuttaja, mustaihoinen, juutalainen, ruotsinkielinen, islamin uskoinen, romani, köyhä, saamelainen, tataari ja kurja on tärkeä ja tasa-arvoinen - kerrankin.

No, ehkä esikunta jollain tavalla pyrkii säästämään hyvien perheiden poikia. Ja sotien jälkeen vissit veteraanit on kohotettu pyhimyksiksi.

Mutta Nikke Pärmillä oli jatkosodassa johdettavanaan Sukevan ja Pelson kriminaaleista ja Köyliön vankileiriltä koottu Erillinen pataljoona 21. Hyvin tappeli ja tappoi sekin, pataljoona sai useita rohkeutta kuvaavia lempinimiä.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Jari Koivistolle tekisi 50 vuotta pakkotyötä oikein hyvää. Veltto vetelys oppisi työn merkityksen, tuskin edes noin tyhmä jätkä pystyy selviytymään 50 vuoden raatamisesta mitään oppimatta. Kun on 50 vuotta kaivanut ojaa ruoskan voimalla, eiköhän siinä vähään hitaampikin sivari tajua että ensi kerralla kannattaa tehdä parempia ratkaisuja. Näin oikeudenmukaisuus toteutuu, sluiba maksaa soveliaan hinnan siitä että luuli olevansa muita parempi. Vetelehtiviin roskaihmisiin ei tepsi kuin kova kuri! Kova kuri ja armoton työ tekevät Jari Koivistosta jälleen yhteiskuntaan mahdollisesti soveltuvan yksilön.

Petter X