Puheenaihe

Hurja suunnitelma: Sato haluaa pk-seudulle tuhat kohuttua miniyksiötä

KEKSINTÖ Yhtiön kaavailuissa ”edullinen, toiminnallinen” uusi asumismuoto valtaa Vantaan, Helsingin ja Espoon lähivuosina.

Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto esittelee 15,5 neliön malliasuntoa. Miniyksiössä on korkeutta yli neljä metriä, kuuden neliön parvi ja kahden neliön parveke. Sisällä on pyritty satsaamaan laatukalusteisiin ja hyödyntämään neliöitä piiloon vedettävien pöytien kaltaisilla ratkaisuilla. Miniyksiöiden asukkailla on suunnitelluissa kerrostaloissa yhteiset saunatilat.

Päivi Tuovinen

Tässä se nyt seisoo: ratkaisu pääkaupunkiseudun vakavaan asuntopulaan.

Näin ajatellaan ainakin asuntosijoitusyhtiö Satossa, jonka uuden miniasunnon mallikappale on tuotu yhtiön pääkonttorin pihalle Käpylään. Jos yhtiön suunnitelma toteutuu, tällaisia 15,5 neliön vuokrattavia miniyksiöitä nousee roppakaupalla Vantaalle, Helsinkiin ja Espooseen.

– Jos mietitään pienten asuntojen kysyntää pääkaupunkiseudulla, tänne sopisi tuhat tällaista miniyksiötä. Muutama kerrostalo jokaiseen kaupunkiin. Ne voisivat rakentua 5–10 vuodessa omille tonteillemme, joilla on tilaa täydennysrakentamiselle, kertoo Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila .

Yhtiön mukaan sen ideoima StudioKoti-vuokrayksiö on ”edullinen, toiminnallinen uuden sukupolven asumismuoto”, joka on kehitetty seudun tarpeisiin. Pääkohderyhmänä ovat autottomat työssä käyvät yksinasujat ja opiskelijat.

– Pk-seudulle tarvitaan pieniä asuntoja. Yksin ja kaksin asuvia on jo 80 prosenttia väestöstä, Valkila korostaa.

Sato tahtoo kokeilla konseptiaan ensin Vantaan Martinlaaksossa, minne se kaavailee kuusikerroksista, 68 miniyksiön kerrostaloa. Pilottikohteen rakentaminen on vielä lautakunnan käsissä. Malliasunnolla halutaan vakuuttaa päättäjät ja viranomaiset asumismuodon toimivuudesta.

Vantaan miniyksiöt valmistuvat tavoiteaikataulun mukaan loppuvuodesta 2016. Jos asumiskokeilu on menestys, yhtiö aikoo rakentaa uusia taloja seudulle hyvien yhteyksien luo. Vantaalla yhtiöllä on jo mahdollinen tontti miniyksiöille Tikkurilan Orvokkikujalla, Martinlaakson Raiviosuonmäellä sekä Myyrmäen Uomarinteessä ja Virtakujalla.

Miniasuntojen pääidea on se, että ne hyödyntävät tehokkaasti neliönsä ja ovat monistettavia: ulkonäöltään identtisiä ja vuokraltaan noin 500 euroa ympäri seutua.

– Koko ja toistettavuus tuovat kulusäästöjä, Valkila perustelee vuokratasoa.

Miniyksiöt ovat jo ehtineet herättää epäilyksiä. Epäilijöiden mukaan ne ovat liian pieniä eikä niille ole kysyntää. Jotkut pitävät myös 500 euron vuokraa kiskurihintana 15,5 neliön asunnosta.

Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto myöntää, että yli 30 euron neliöhinta on korkea, mutta hänen mukaansa uusi konsepti ei perustu perinteiseen euroa per neliö -ajatteluun.

– Vuokraajalle neliöhintaa tärkeämpää on asunnon kokonaisvuokra ja toiminnallisuus.

Karjaluoto huomauttaa, että markkinatasoon nähden esimerkiksi Martinlaaksoon kaavaillut miniyksiöt ovat halpoja: vanhemmista vuokrayksiöistä kun maksetaan samalla alueella normaalisti 600–700 ja uudemmista 700–900 euroa kuukaudessa.

Pilottikohteen kohtalo yhä auki

On yhä ratkaisematta, saako Sato rakentaa 68 miniyksiötä Martinlaakson Raikukujalle.

Huhtikuussa Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta palautti pilottikohdetta koskevan asemakaavamuutoshakemuksen uuteen valmisteluun ja pyysi yhtiöltä ja Ely-keskukselta lisäselvityksiä.

– Vastasimme pääosin epäilyksiin miniyksiöiden kysynnästä. Ely-keskuksen lausunto ei ehtinyt lautakunnan kesäkuun kokoukseen, joten asiaa käsitellään vasta 17.8., kertoo Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto.

Yhtiö toivoo, että kohde valmistuu loppuvuodesta 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Miniyksiöistä ei päätetty vieläkään – Satolta halutaan lisäselvityksiä14.4.2015 15.35
Tältä näyttää kohutussa miniyksiössä – katso kuvat24.3.2015 21.00
Uusi asumiskonsepti testiin – muuttaisitko 15,5 neliön asuntoon?3.4.2015 11.00
Minitalo valmistui Korsoon – tältä siellä näyttää31.5.2015 07.00
Nouseeko pk-seudun ensimmäinen konttitalo sittenkin Vantaalle? – Halpoja minitaloja suunnitellaan nyt Kivistöön26.1.2015 12.52
Arkkitehtiopiskelijan 50 neliön minitalo Korsossa pian muuttovalmis24.1.2015 20.00
Tällainen on energiapihi sinkkukoti9.7.2014 22.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu