Puheenaihe

Mitä naiset kysyvät drag-artistilta? Huippuartisti paljastaa

ROOLIT Drag-artisti Jukka Kuroselta tullaan kysymään neuvoja, kuinka korkokengillä kävellään.

Jukka Kuronen ei voisi kuvitella parodioivansa Johanna Tukiaista.

Mia Lagström

Kun Jukka Kuronen kävi aikoinaan nuorisoteatterin kanssa katsomassa ruotsalaisen After Dark -ryhmän esityksen, oli se menoa.

– Heidän drag-show’nsa innosti meitä nuorisoteatterilaisia perustamaan oman ryhmämme. Teimme sillä kokoonpanolla viitisensataa keikkaa, paljon pikkujouluja ja yritysjuhlia. Drag-show upposi riihimäkeläisiin kuin kuuma veitsi voihin.

Mitään erityisiä haasteita ja vaikeuksia ei miehen mukaan uran alussa ollut.

Laittakaa korkkarit jalkaan, kun teette perheellenne ruokaa.”

– Laitoin vain korkkarit jalkaan ja pistelin menemään. Olen sanonut naisille, jotka ovat tulleet kyselemään neuvoa korkokengillä kävelemisestä, että laittakaa korkkarit jalkaan, kun teette perheellenne ruokaa. Kyllä niihin tottuu.

Viimeisen 15 vuoden ajan Kuronen on tehnyt drag-artistin hommia päätyökseen.

– Yleisön ilo ja riemu on syy, miksi tätä on kiva tehdä. On hienoa nähdä, kun ihmiset nauttivat.

Omien esitystensä ohessa hän toimii teattereiden valaistussuunnittelijana ja lavastajana. Tänä vuonna hän on tekemässä visuaalista ilmettä muun muassa Rauman kaupunginteatterin Cabaret-musikaaliin sekä Valkeakosken teatterin Grease-musikaaliin.

– Drag-artistin rooleihinkin menen teatteri edellä. Luon illuusiota erilaisista hahmoista. Sillä ei ole niin väliä, onko juuri oikeanväriset korkkarit jalassa, vaan miten saan pienillä eleillä ja muutoksilla ihmiset tunnistamaan hahmot. Enkä parodioi pelkästään naisia, esitettävien hahmojen joukossa on myös miehiä.

Materiaalista ei Kurosen mukaan ole pulaa. Idols ja Voice of Finland -tyyppiset ohjelmat suoltavat markkinoille koko ajan uusia nousevia tähtiä ja tositelevisio-ohjelmia riittää. Nuoria, nousevia tähtiä on tosin hankala esittää, koska heille ei ole vielä muodostunut omaa vahvaa tyyliä ja selkeitä maneereja.

– Siksi Katri Helenat ja Paula Koivuniemet toimivat edelleen.

Esitettävästä hahmosta on myös jollain tavalla pidettävä.

– Jos inhoan tyyppiä tai hän herättää minussa sääliä, en voisi ottaa häntä ohjelmistooni. En voisi koskaan kuvitella parodioivani Johanna Tukiaista . Hän ei tarvitse yhtään enempää julkisuutta.

Kun drag-show’t tulivat Suomeen 70-luvulla, olivat ne alkuun salaisten pienten homokuppiloiden genre. Nykyisin kyse on koko kansan viihteestä.

– Ajatellaan vaikka Krisse Vähähiilaria tai Marja Tyrniä. Ihmisistä on hauskaa, kun mies pukeutuu naiseksi.

Negatiivista palautetta tulee ani harvoin. Eräs mies tuli kerran keikan jälkeen sanomaan Kuroselle, että hän ei tykkää yhtään, että miehet pukeutuvat naiseksi. Sen jälkeen hän pyysi tätä esiintymään viisikymppisjuhlilleen.

– Ajattelin, että taas on yksi selätetty, one by one, Kuronen napsauttaa sormiaan.

Ihmiset ymmärtävät, että kyseessä on viihde.

– Toki löytyy niitäkin, jotka vertaavat transvestiitteihin, mutta siitä ei ole kyse. En käytä vapaa-ajallani sukkahousuja. Kyseessä on työasu, mies heittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu