Puheenaihe

Tässäkö uusi villitys? 3D-näköispatsaista povataan hittiä

MUISTO Tarkat näköispatsaat ovat suuressa suosiossa ulkomailla. Yrittäjät uskovat, että niistä tulee buumi Suomessakin.

3D-näköispatsaita on teetetty muistoksi ja lahjaksi. Niillä on haluttu ikuistaa muun muassa syntymäpäiväsankareita ja ylioppilaita. Kuvassa Threedyn mallikappaleita.

Johanna Erjonsalo

Tommi Harju napsii skannauskuvia hievahtamatta paikallaan seisovasta Jussi Määtästä . Noin 90 kuvan ottamisen jälkeen Määtän kehonpiirteet on skannattu joka suunnasta, ja Harju muuntaa hahmokuvan tietokoneella 3D-muotoon.

Sitten kolmiulotteinen digitaalinen kuva siirretään 3D-tulostimelle. Noin 20 tuntia kestävän prosessin aikana tulostin luo hienojakoisesta hiekkakivestä Määttää esittävän, kahvikupin korkuisen 3D-näköispatsaan.

Threedyn markkinointijohtaja Määttä ja liiketoimintajohtaja Harju esittelevät, miten yksityiskohtainen 3D-näköispatsas saa alkunsa heidän toimipisteessään Lauttasaaressa. Näistä miniatyyreistä on tullut iso hitti maailmalla, muun muassa USA:ssa ja Saksassa. Suosion innoittamana helsinkiläisyritys ryhtyi tulostamaan patsaita Suomessa toukokuussa.

– Uskomme, että myös Suomeen tulee buumi. Tähän mennessä olemme saaneet joitakin kymmeniä asiakkaita, Harju kertoo.

Suomalaiset ovat teettäneet 3D-patsaita muistoksi ja lahjaksi. Niillä on ikuistettu esimerkiksi ylioppilaita, synttärisankareita ja hääpareja.

– Yllättävää on se, että lapsenlapsista on teetetty paljon näköispatsaita isovanhempien kirjahyllyyn, Harju sanoo.

Tyypillisen kotiin postitettavan miniatyyrin hinnaksi tulee noin 90–200 euroa.

– Asiakkaat ovat olleet hämmentyneitä nähdessään patsaan, mutta pelkästään hyvällä tavalla. Kukaan ei ole heittänyt patsasta seinään, asiakastyytyväisyyttä kuvaileva Määttä lohkaisee.

Myös parimetrinen näköispatsas voidaan teettää, mutta sellaisia ei ole hankittu.

– Aikuisen kokoinen maksaisi vähintään useita tuhansia euroja, Määttä arvioi.

Suomessa ei ole aiemmin toiminut 3D-patsaita valmistavia yrityksiä, ulkomailla näitä ovat Asda ja Twindom. Yrityksen tavoitteena on, että kuvausliikkeet ympäri Suomen ottaisivat sen 3D-näköispatsaat valikoimiinsa. Määttä uskoo, että patsaat löytävät paikkansa muistojen tallentajina valokuvien rinnalta.

– Koetamme vielä lyhentää tulostusaikoja.

3D-tulostimilla voi tehdä vaikka mitä, mikä on tietokoneella suunniteltavissa. On jopa puhuttu, että 80-luvulle juurensa juontava tulostustekniikka mullistaa maailman.

Lääketieteessä on luotu sen avulla verisuonia ja elimiä. Monilla on tällä teknologialla tehtyjä koruja ja kenkiä. 3D-tulostuksella valmistetaan myös teollisia muotteja ja lentokoneiden varaosia. Tekniikalla tehtiin Ylen Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa 2013 miltei toimiva käsiase.

Pääkaupunkiseutulaiset voivat tutustua 3D-tulostimiin esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaassa ja Sellon kirjastossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu