Tässäkö uusi villitys? 3D-näköispatsaista povataan hittiä

3D-näköispatsaita on teetetty muistoksi ja lahjaksi. Niillä on haluttu ikuistaa muun muassa syntymäpäiväsankareita ja ylioppilaita. Kuvassa Threedyn mallikappaleita.

Johanna Erjonsalo

Tommi Harju ottaa Jussi Määtästä skannauskuvia Lauttasaaren toimitiloissa.

Johanna Erjonsalo

Tällaisella laitteella otetaan skannauskuvia ihmisestä, josta tehdään näköispatsas. Threedyn mukaan laite on täysin turvallinen kuvattavalle, eikä siitä lähde mitään vaarallista säteilyä.

Johanna Erjonsalo

MUISTO Tarkat näköispatsaat ovat suuressa suosiossa ulkomailla. Yrittäjät uskovat, että niistä tulee buumi Suomessakin.

Tommi Harju napsii skannauskuvia hievahtamatta paikallaan seisovasta Jussi Määtästä . Noin 90 kuvan ottamisen jälkeen Määtän kehonpiirteet on skannattu joka suunnasta, ja Harju muuntaa hahmokuvan tietokoneella 3D-muotoon.

Sitten kolmiulotteinen digitaalinen kuva siirretään 3D-tulostimelle. Noin 20 tuntia kestävän prosessin aikana tulostin luo hienojakoisesta hiekkakivestä Määttää esittävän, kahvikupin korkuisen 3D-näköispatsaan.

Threedyn markkinointijohtaja Määttä ja liiketoimintajohtaja Harju esittelevät, miten yksityiskohtainen 3D-näköispatsas saa alkunsa heidän toimipisteessään Lauttasaaressa. Näistä miniatyyreistä on tullut iso hitti maailmalla, muun muassa USA:ssa ja Saksassa. Suosion innoittamana helsinkiläisyritys ryhtyi tulostamaan patsaita Suomessa toukokuussa.

– Uskomme, että myös Suomeen tulee buumi. Tähän mennessä olemme saaneet joitakin kymmeniä asiakkaita, Harju kertoo.

Suomalaiset ovat teettäneet 3D-patsaita muistoksi ja lahjaksi. Niillä on ikuistettu esimerkiksi ylioppilaita, synttärisankareita ja hääpareja.

– Yllättävää on se, että lapsenlapsista on teetetty paljon näköispatsaita isovanhempien kirjahyllyyn, Harju sanoo.

Tyypillisen kotiin postitettavan miniatyyrin hinnaksi tulee noin 90–200 euroa.

– Asiakkaat ovat olleet hämmentyneitä nähdessään patsaan, mutta pelkästään hyvällä tavalla. Kukaan ei ole heittänyt patsasta seinään, asiakastyytyväisyyttä kuvaileva Määttä lohkaisee.

Myös parimetrinen näköispatsas voidaan teettää, mutta sellaisia ei ole hankittu.

– Aikuisen kokoinen maksaisi vähintään useita tuhansia euroja, Määttä arvioi.

Suomessa ei ole aiemmin toiminut 3D-patsaita valmistavia yrityksiä, ulkomailla näitä ovat Asda ja Twindom. Yrityksen tavoitteena on, että kuvausliikkeet ympäri Suomen ottaisivat sen 3D-näköispatsaat valikoimiinsa. Määttä uskoo, että patsaat löytävät paikkansa muistojen tallentajina valokuvien rinnalta.

– Koetamme vielä lyhentää tulostusaikoja.

3D-tulostimilla voi tehdä vaikka mitä, mikä on tietokoneella suunniteltavissa. On jopa puhuttu, että 80-luvulle juurensa juontava tulostustekniikka mullistaa maailman.

Lääketieteessä on luotu sen avulla verisuonia ja elimiä. Monilla on tällä teknologialla tehtyjä koruja ja kenkiä. 3D-tulostuksella valmistetaan myös teollisia muotteja ja lentokoneiden varaosia. Tekniikalla tehtiin Ylen Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa 2013 miltei toimiva käsiase.

Pääkaupunkiseutulaiset voivat tutustua 3D-tulostimiin esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaassa ja Sellon kirjastossa.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva
Tuomas Massinen