Puheenaihe

Aivotutkija lomalaisille:“Kirjat lievittävät stressiä ja parantavat päätöksentekokykyä”

Aivotutkija kehottaa edes päivän somelakkoa ja tarttumaan sen sijaan kirjoihin, joiden lukemisella on monenlaisia hyödyllisiä vaikutuksia.

Mia Lindström

Kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä, sillä se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa.

– Tämän päivän työelämässä joutuu keskittymään pieniin yksityiskohtiin ja tekemään asioita kiireellä. Se auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mutta kirjaa lukiessa pääsee aivan erilaiseen mielentilaan. Pitkään tekstiin perehdyttäessä mieli rentoutuu, mikä vaikuttaa suoraan kognitiiviseen toimintaan, aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo.

Huotilaisen mukaan lukeminen parantaa ajattelua.

– Kirjojen lukeminen auttaa muistamaan, havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin sekä tekemään viisaampia päätöksiä. Lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä.

”Silpputekstien” lukeminen tutkijan mukaan väsyttää. Aivot tarvitsisivat säännöllistä lepoa.

– Jos loman alettua on vaikeaa tarttua kirjaan, voisi seesteiseen tunnelmaan päästä esimerkiksi rauhallista musiikkia kuuntelemalla tai takkatulta katselemalla. Hidas ja yksinkertainen fyysinen tekeminen rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, ettei enää olekaan kiire vaan aika keskittyä suurempaan kokonaisuuteen.

Aivotutkija kehottaa lomalaisia menemään edes päiväksi somelakkoon. Hektisen työelämän lisäksi arkeen tuo sirpaleisuutta sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä heilahtelua eri juttujen välillä.

– Jos kyseessä on someaddikti, jonka täytyy illalla viimeisenä ja aamulla ensimmäisenä vilkaista Facebookin ja Twitterin uutisvirtaa, voisi sellainen ihminen koittaa olla vaikka päivän ilman sosiaalista mediaa.

Yksinäiset ihmiset puolestaan hyötyvät sosiaalisen median kontakteista. Facebookista voi löytää vanhoja koulukavereita vuosien takaa. Heidän kanssaan voi sopia tapaamisen myös kasvokkain.

– Yksinäisille ihmisille en missään nimessä suosittele somelakkoa, vaan päinvastoin sosiaalisen median hyödyntämistä ystävien ja tekemisen löytämiseen, Huotilainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu