Minne mennä

Räimettä, tiedettä, graffitia – Art goes Kapakka valtaa 32 ravintolaa

Art Goes Kapakka esittelee tällä kertaa graffitia. Tekijöinä muun muassa Hende Nieminen, Jouni "Psyke" Väänänen ja Janne Siltanen.

Marketta Karjalainen

Kaupunkifestivaali Art goes Kapakka elää ja voi pulskasti. Kaksi vuosikymmentä sitten kaiken kansan iloksi perustettu festari jaksaa yhä riemastuttaa. Ohjelmassa on tälläkin kertaa uusia löytöjä ja ennätykset paukkuvat, esimerkiksi Kuorojen kierroksella on enemmän laulajia kuin koskaan ennen.

– Art goes Kapakassa nostetaan esille tänä vuonna todella upeita uusia taiteilijoita, esityksiä ja ideoita, lupaa festivaalin vastaava tuottaja Lissu Kirves .

Musiikkia on jo perinteiseen tapaan tarjolla laidasta laitaan: oopperaa, rokkia, kanteleensoittoa, räimettä ja melskettä, elektronista poppia...

Teatteriväki tarjoilee improvisaatioita ja Eesti Eesti Eesti -minifestivaali esittelee yhteistyössä Viro-instituutin kanssa virolaisia huippuyhtyeitä.

Perintöä odotellessa -tapahtumissa pohditaan suomalaista elävää kulttuuriperintöä kahden illan aikana. Elävästä kulttuuriperinnöstä sekä tapahtuma- ja musiikkikulttuurista ovat keskustelemassa muun muassa Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa , toimittaja Markku Veijalainen , Martta-liiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä sekä kulttuurinperinnön tutkija Vesa-Pekka Herva .

Kuorojen kierros toimii lähtölaukauksena festivaalille. Tänä vuonna mukana on ennätykselliset 117 kuoroa ja lauluryhmää, eli kierroksella esiintyy yli 2 100 laulajaa. Perinteinen yhteiskonsertti pidetään Senaatintorilla torstaina 13.8. kello 19, jonka jälkeen kuorot levittäytyvät festivaaliravintoloihin ja kaupungille. Mukana ovat myös scifi- ja nörttikuorot sekä Suomen ensimmäinen lesbokuoro Kaupungin naiset.

Ruokasarja Maista Art goes Kapakka esittelee muun muassa olutcocktaileita, saunaruokaa ja kiellettyjä herkkuja.

Tiede on Taidetta -keskustelusarja johdattelee yleisön ajankohtaisten aiheiden äärelle. Iltojen aiheita ovat fanitus, ihmisten väliset suhteet, koiran ja ihmisen suhde sekä kone ja ihminen.

Upeita uusia taiteilijoita, esityksiä ja ideoita.”

Taidenäyttelysarja Tsiigaa esittelee kotimaisia kiinnostavia taiteilijoita festivaaliravintoloissa. Tämän vuoden kokonaisuuden on kuratoinut graffititaiteestaan ja muun muassa Baanalle rakennetusta Love, Helsinki -teoksesta tunnettu kuvataiteilija Janne Siltanen .

Grafu goes Kapakka –näyttelykokonaisuus antaa laajan katsauksen katu- ja graffititaiteen tämän hetken tekijöihin. Mukana on 21 taiteilijaa ja 2 kollektiivia.

– Nyt laitetaan graffitia kapakkaan. Katutaiteen nyt ollessa kovassa nosteessa maailmalla ja huomattavassa määrin myös jopa Suomessa, on ehkä aika katsoa miten meidät otetaan vastaan isomman yleisön taholta. Tähän on valittu mukaan iso nippu tekijöitä, jotka ovat jollain tapaa elämänsä aikana olleet mukana katutaiteen tekemisessä. Teema jätettiin tietoisesti auki, jotta saataisiin mahdollisimman laaja otanta siitä, mitä tämän alan taiteilijoiden työhuoneilla tapahtuu, Siltanen selvittää.

Esillä on muun muassa perinteisempää graffititaidetta, huovutettuja hahmoja, vuoropuhelua graffitin ja musiikin kanssa, akvarellimaalauksia, bommattu hyljeveistos sekä graffitia muun muassa sarjakuvaan, grafiikkaan ja erilaisiin materiaaleihin yhdisteleviä kollaaseja. Teurastamolla toteutetaan festivaalin aikana myös uusia teoksia.

Teurastamolla nähdään Hende Niemisen ja Jouni Psyke Väänäsen luomuksia.

– Sekoitan ajankohtaisuuksia ja asioita laatikon ulkopuolelta. Siitä tulee jonkinlainen eläinaiheinen teos. Se on osallistava ja liittyy viime aikojen uutisvirtaan, Teurastamolla työskentelevä Hende määrittelee.

Psyke tekee Teurastamon pitkälle seinälle eläintauluja katutaiteen keinoin.

– Ja yhteen pihapenkkiin tulee kolmiulotteinen teos, niin että siitä syntyy laaja ja hauska kokonaisuus, taiteilija lupaa.

Art goes Kapakka

Kaupunkifestivaalia vietetään 21. kerran 13.-22.8.

Tapahtumat Helsingin keskustassa, Töölössä, Kalliossa ja Sörnäisissä.

10 päivää ja 10 yötä, 32 festivaaliravintolaa, 346 ohjelmaa ja 27 taidenäyttelyä.

Tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

Ohjelmatiedot www.artgoeskapakka.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu