Puheenaihe

Lastentarhanopettajista huutava pula Vantaalla

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja vakuuttaa, että kaupungin päiväkotien toiminta saadaan käynnistymään tänä syksynä rekrytointiongelmista huolimatta. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Vantaalla on suuria vaikeuksia löytää kelpoisia lastentarhanopettajia.

– Heinäkuussa joidenkin päiväkotien johtajilta Korso–Koivukylä-alueelta on tullut viestiä, ettei vakituisiinkaan tehtäviin ole saatu tarpeeksi päteviä lastentarhanopettajia. Aiemmin sijaisuuksiin on ollut vaikea saada päteviä työntekijöitä, mutta saatavuusongelma vakinaisiin tehtäviin on uusi ilmiö, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen .

Jos kaupunki ei onnistu tehtävien täytössä, sen on palkattava vuokrahenkilöstöä työvoimapalvelu Seuren kautta. Näin on jouduttu tekemään jo monena vuonna.

Lastentarhanopettajista on ollut pulaa viime vuosina koko seudulla. Nyt tilanne on Vantaalla pahentunut. Viime keskiviikkona oli yhä auki yksi erityislastentarhanopettajan vakipaikka ja 11 lastentarhanopettajan paikkaa. Askola-Vehviläinen uskoo, ettei kaikkia tehtäviä kyetä täyttämään kelpoisilla ammattilaisilla.

– Viime keväänä pahin tietooni tullut tilanne oli päiväkodissa, jossa puolet lastentarhanopettajista oli epäpäteviä.

Askola-Vehviläisen arvion mukaan joka viides pk-seudun lastentarhanopettaja ei täytä kelpoisuusehtoa, kun huomioidaan myös sijaiset.

Vantaan päiväkotien johtajien ja lastenhoitajien tehtävät on jo täytetty. Ongelmat koskevat yliopistossa koulutettavia lastentarhanopettajia.

– Heitä ei kouluteta tarpeeksi. Meneillään on mielenkiintoinen ilmiö, eli lastentarhanopettajaksi opiskelevat hakevat koulutukseen päästyään luokanopettajaopintoihin.

Askola-Vehviläisestä alan koulutus on osin epäonnistunut, koska opintoalaa vaihdetaan. Lastentarhanopettajan verrattain matala palkkakin vaikuttanee työvoimapulaan: alan keskipalkka on Suomessa vajaat 2 400 euroa.

– Pk-seudulla alan osaajien saatavuuteen vaikuttavat myös asumisen kalleus ja pienten asuntojen puute.

Huolestuttaako Vantaan päivähoidon tulevaisuus?

Kyllä
89% (50 ääntä)
Ei
11% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 56

Vaikeinta löytää lastentarhanopettajia,
helpointa hoitajia

Vaikeinta on saada Vantaalle päteviä lastentarhanopettajia ja erityislastentarhanopettajia. Myös ruotsinkielisiä päivähoidon työntekijöitä on haastavaa löytää.

Helpointa taas on saada työntekijöitä lastenhoitajien ja avustajien tehtäviin. Lähihoitajakoulutus on tuottanut viime vuosina paljon työvoimaa päiväkoteihin.

Vantaan päiväkodeissa on alkavana syksynä vajaat 2 200 työntekijää. Sole Askola-Vehviläisen mukaan vielä ei ole tiedossa, miten suuri osa henkilöstöstä on päteviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Lasten määrä yksityisessä päivähoidossa kasvaa Vantaalla2.2.2015 06.00
Harva käyttää kuntarajat ylittävää päivähoitoa3.1.2014 18.46
Tikkurilan päivähoitotarve kiihtyy – uusille päiväkodeille on kysyntää9.6.2014 06.00
”Päivähoidossa on uusien arvojen aika”15.3.2013 14.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu