Paikallisurheilu

Laura Markovaara testaa Vantaalla juoksukuntonsa

– Viimeisellä viikolla ennen puolikasta tai täyspitkää maratonia on huolehdittava venyttelystä. Silloin juoksu jää vähemmälle, kertoo tänä vuonna puolimaratonin SM-kultaa voittanut Laura Markovaara. Vantaan puolimaratonin hän ottaa kovana treeninä.

Terhi Marttinen

Puolimaratonin lähtöviivalla Vantaan maratonilla monia jännittää. Se tunne valtaa Laura Markovaarankin,vaikka takana on rutkasti juostuja kilometrejä.

IT-alalla asiantuntijatehtävissä työskentelevä 37-vuotias juoksija ottaa sunnuntain puolimaratonin viimeistelyharjoitteluna New Yorkin maratonille. Se on vuorossa noin kuukauden kuluttua.

– Yritän juosta Vantaalla hyvän ajan oli sää mikä hyvänsä, tuumaa kauden kotimaisen kärkituloksen puolikkaalla maaliskuussa tehnyt KU-58:n edustaja.

Hän kertoo jännittävänsä lähtöviivalla joka kerta. Silloin hän aina päättää, enää koskaan juokse kilpaa.

Viimeisellä viikolla ennen testijuoksua Markovaara ei ole paljoa juossut, omasta mielestään. Viikko on ollut kevyt. Siihen on kuulut hierontaa, lihaskuntoharjoittelua, venyttelyä, kuusi lyhyttä ja kevyttä lenkkiä.

– Puolikkaalle valmistautuminen on paljon miellyttävämpää kuin täyspitkälle maratonille. Tähän ei tarvita kolmen päivän tankkausta eli kolmen päivän kestoähkyä, Markovaara sanoo.

Etukäteen Markovaara ei käy mielessään läpi puolikkaan tai kokonaisenkaan lenkkiä. Sen sijaan hän juoksee matkan kisaa seuraavana yönä läpi moneen kertaan. Hän kuvailee nukkuvansa silloin ylikierroksilla.

– Näen painajaisia ennen juoksua. Yleensä aiheena on se, että myöhästyn viivalta.

Markovaara korostaa juoksevansa, koska on silloin onnellisemmillaan. Hän kokee olevansa omassa elementissään.

– Juostessa voi ajatella. Silloin hoksaa monia juttuja, joita ei tajua koneen ääressä istuessaan. Moni ratkaisu löytyy juostessa, selvittää napit korvilla radiota kuunnellen matkaa taittava, itsensä yhä sunnuntaijuoksijaksi mieltävä nainen.

Hän vakuuttaa, ettei juokse saavuttaakseen joitain titteleitä tai aikoja. Tosin plakkarissa on viime kesältä voitto Kalevan Kisoissa kympiltä, viime vuodelta veteraanien maratonin MM-hopea. Kilpaileminen ja niissä menestyminen ei ole hänelle syy ja kannustin harjoitella.

– En rakenna minäkuvaani tätä kautta. Tämä on minulle vain harrastus, toteaa vasta muutama vuosi sitten systemaattisen harjoittelun aloittanut perussinnikkääksi itseään luonnehtiva juoksija.

Arvostusta hän saa mieluummin työasioista kuin juoksemisesta.

Vantaan maratonin puolikkaalle tulee myös pari viikkoa sitten SM-maratonilla kultaa voittanut KU-58:n Sanna Kullberg. Hän aikoo olla jäniksenä 1,45 loppuaikaan tähtääville.

Kannustaa saa pitkän matkan varrella

Sunnuntaina 10. lokakuuta järjestetään 17. Vantaan maraton, joka juostaan taas Tikkurilan ympäristössä. Täyden reilun 42 kilometrin lisäksi matkaan lähtee puolikkaan ja neljäsosan juoksijoita.

Ensimmäisinä lähtevät pisimmän matkan taivaltavat kello 11. Kello 13.45 on vuorossa neljäsosamaratonin lähtö ja kello 14.15 lähtöpaikan jättävät taakseen puolimaratonin kiertäjät. Sekä lähtö että maali ovat Tikkurilan Urheilutalon edustalla.

Juoksijat kiertävät noin 10 kilometrin lenkkiä. Maali suljetaan kello 17.

Tapahtuma aiheuttaa muutoksia liikenteessä, jotta osallistujat voivat juosta turvallisesti. Liikennevaloja on vilkulla, läpiajokieltoja muutamin paikoin juoksun ajan, ja parkkipaikkoja on otettu kisakäyttöön.

Vantaan maratonin järjestävät Kenttäurheilijat -58, Korson Kunto ja Vantaan Salamat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu