Puheenaihe

Nuoret eivät tunne työelämää – ”Ei ole mitään käryä palkasta”

LAISKUUS Nuoret itse ovat ahkeruutensa kovimpia kriitikoita. Suurempi ongelma on kuitenkin työelämän tuntemus.

Otso Hirvonen, Sara Hirvonen ja Robert Foli luottavat omiin ihmistaitoihinsa työelämässä. Sara Hirvonen on saanut itseluottamusta vaihto-opiskelusta.

Don Lehtinen

Nuorison työhalukkuus saa keravalaisilta Sara Hirvoselta , 18, Otso Hirvoselta , 16, sekä vantaalaiselta Robert Folilta , 16, tylyn tuomion. Itse he eivät tunnustaudu laiskoiksi.

– On ne laiskoja, koska eivät ole tottuneet tekemään mitään itse. Ei ole ollut pakko, ja koulu vie kaiken ajan, Foli kertoo.

Hirvoset kertovat tuntevansa monia ihmisiä, joita työnteko ei kiinnosta, sillä he saavat riittävästi rahaa kotoa.

– Itse kannustaisin tekemään, sillä onhan se vähän epäreilua olla tekemättä. On myös helpompi saada työtä tulevaisuudessa, jos käy töissä, Sara Hirvonen sanoo.

Kun he kuulevat, että kaverit saavat kolme euroa enemmän tunnilta, he ovat että häh.”

 

 

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston nuorten palveluiden sosiaalityöntekijät Amiika Ontermaa ja Marita Rautevaara uskovat, että suurimmalla osalla nuorista on halua tehdä töitä.

 

– Harva itseään laiskaksi kategorisoi. Jos ei ole halukas tekemään töitä, yleensä siihen on terveydellinen tai sosiaalinen syy. Toiset taas eivät tiedä työnhausta riittävästi, sanoo Ontermaa.

Foli ja Sara Hirvonen ovat molemmat työllistymisen kannalla, mutta Otso Hirvonen on kannassaan sallivampi.

– Ei ole pahitteeksi, jos työtä ei ole, hän sanoo.

Palkkatoiveissaan nuoret ovat vaatimattomia. Hirvoset toivovat saavansa kesätöistä vähintään 5–7 euroa tunnilta, mikä on esimerkiksi Palvelualojen ammattiliiton määräämää harjoittelijan minimipalkkaa pienempi. Foli puolestaan toivoo kesätöistä vain jonkin verran taskurahaa.

Esimerkiksi pikaruokaravintolat ovat riippuvaisia nuoresta työvoimasta, joka ei uskalla tai halua vaatia tarjottua korkeampaa palkkaa. Hesburgerin ja McDonald’sin aloituspalkka on tällä hetkellä 8,01 euroa. Harjoitteluajan jälkeen se nousee 10,01 euroon. Hesburgerin harjoitteluaika kestää puoli vuotta.

– Kun nuoret kuulevat työhaastattelussa palkan, suurin osa on että ok, koska harvalla on aiempaa työkokemusta. Sitten kun he kuulevat, että kaverit saavat kolme euroa enemmän tunnilta, he ovat että häh. Suurimmalla osalla ei ole mitään käryä palkasta, kertoo eräs rekrytoinnissa mukana oleva Hesburgerin työntekijä Helsingistä.

Työntekijän mukaan moni tulee työhaastatteluun selvästi vanhempiensa pakottamana. Nuoret eivät kuitenkaan ole lähtökohtaisesti laiskoja ja hemmoteltuja, vaan jokainen on oma tarinansa.

– Moni vaikuttaa siltä, että on paikalla vain vääntämässä parit burgerit ja lähtee sen jälkeen kotiin kuin jossain päiväkerhossa.

Sosiaalityöntekijöiden mukaan itseluottamuksen puute on yksi tärkeimmistä työnhakua haittaavista tekijöistä.

– Työnhaun esteiden ylittämiseen voimme tarjota nuorelle apua, sanoo Rautevaara.

Itseluottamuksen puute vaikeuttaa myös esimerkiksi asiakaspalvelutyötä.

– Varmaan aika monella on niin, ettei uskalla tai että pelkää epäonnistumisia. Itse olen melko sosiaalinen ja tutustun helposti. Työelämään tutustumisessa Adidas-kaupassa sain olla asiakaspalvelussa ja sain kehuja työnantajalta, Foli kertoo.

Hesburgerin työntekijä on nähny aloittelevia työntekijöitä laidasta laitaan. Joillain kädet tärisevät asiakaspalvelussa, jotkut painavat menemään, vaikka eivät osaa mitään. Yksi asia kuitenkin jännittää kaikkia aloittelijoita: autokaistan luurit.

Lisää aiheesta: 

Ohjaamo auttaa nuoret työnsyrjään - palvelut keskitetty yhteen paikkaan17.6.2015 06.00
Kesätöistä käytiin tiukka kisa – Vantaalle, Espooseen ja Helsinkiin liki 78 000 hakemusta27.6.2015 11.00
Oletko vailla kesätyötä? – Tällaisia työntekijöitä yritykset haluavat27.1.2015 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu