Kidutettuja perheitä ja hyvin pärjääviä opiskelijamiehiä – Analyysi: Näin turvapaikanhakijat eroavat toisistaan

Suomeen arvioidaan saapuvan tänä vuonna jopa 15 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuosina noin puolet hakijoista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Paavo Rantalainen

2000-luvun kansainvaellus. Schengen-aluetta ravisuttava kaikkien aikojen EU-haaste. Inhimillinen pakolaistragedia. "Elintasosurffausta".

Turvapaikanhakijoiden raju kasvu on havahduttanut karulla tavalla EU-maat kuluvana kesänä Suomen mukaan lukien.

Samaan aikaan, kun viranomaiset kamppailevat tulijoiden majoittamiseksi, taistellaan politiikassa yhä rajummin sanakääntein kriisin hoidosta.

Suomessa kriisi politisoitui – ehkä hieman yllättäen – myös hallituksen sisäiseksi riidaksi. Rintamalinjassa perussuomalaiset seisovat yhtäällä ja keskustalaiset pääministeri Juha Sipilän johdolla sekä kokoomuslaiset sisäministeri Petteri Orpon johtamina toisaalla.

Riitasoinnut päästi ilmoille puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon (ps.) harkitsematon lausunto ”elintasosurfareista”. Sen ympärillä käyty kohu uhkaa nyt peittää koko asian ytimen, eli sen auttavatko EU ja Suomi eniten hädästä kärsiviä.

Riitelyä ruokkii osaltaan se, ettei edes alan parhaiten informoiduilla viranomaisilla näytä olevan ajantasaista tietoa kriisin taustoista.

Kun viime viikolla kysyttiin, miksi suurin osa tulijoista on nuoria miehiä, sanoi Maahanmuuttoviraston turvapaikka-asioista vastaava johtaja Esko Repo Helsingin Sanomille, ettei ”tutkittua tai viimeisen päälle analysoitua tietoa” asiasta ole.

Slunga-Poutsalon puolestaan väitti Ylelle, että tulijoista ”korkeintaan viidennes on todellista hätää kärsiviä” ja loput nuoria nuoria miehiä, jotka eivät näytä täyttävän pakolaisstatusta.

Tiedotusvälineitä seuraamalla saa helposti käsityksen, että Slunga-Poutsalo puhuu puuta heinää.

Mediassa korostui alkukesästä Libyan kautta Italiaan ja Kreikkaan tulevien ihmisten hengenvaarallinen matka ja tuhannet kuolonuhrit. Nyt tilaa saavat Syyriasta Turkin kautta Eurooppaan pakenevien ihmisten toinen toistaan traagisemmat kohtalot.

Miljoonat syyrialaiset ovat menettäneet kotinsa pian neljä vuotta jatkuneessa sisällissodassa. Moni on kokenut raakaa kidutusta. Helsingissä Kaarlenkadun vastaanottokeskusta johtava Leena Markkanen arvioi Ylelle tiistaina, että jopa joka kolmas Suomesta turvapaikkaa hakeva ihminen on kidutuksen uhri.

Elintasosurffauksen liittäminen näihin ihmisiin on yksinkertaisesti julmaa.

Hyvin toisenlaisen kuvan kriisin syistä kuitenkin saa, kun tutustuu ulkomaisten pakolaisjärjestöjen sekä tutkijoiden näkemyksiin Somaliasta. Se on Suomen näkökulmasta yksi suurimmista turvapaikanhakijoiden lähtömaista.

Akatemiatutkija Merja Tiilikainen Helsingin yliopistosta arvioi tuoreessa Afrikan Sarvi -lehdessä, että taloudelliset seikat ovat nyt selkeästi suurin syy jättää Somalia. Ne ovat hallitsevia jopa 87 prosentilla lähtijöistä. Poliittisen epätasapainon merkitys ei ole kadonnut, mutta se on aiempaa vähäisempää.

Tiilikaisen mainitsema prosenttiluku perustuu Tanskan pakolaisneuvonnan arvioon. Tutkija on perehtynyt Tahriibiksi nimitettyyn muuttoilmiöön myös itse.

Hän siteeraa vielä julkaisematonta Amoudin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan yli puolet Somalian jättävistä turvapaikanhakijoista on 20‒29-vuotiaita ja yli kolmasosa 10‒19-vuotiaita. He lähtevät tai heidät lähetetään maasta, koska he haluavat parempaa elämää.

– Suurin osa, lähes 80 prosenttia, oli poikia ja miehiä. Lähes 70 prosenttia lähtijöistä oli ollut ennen lähtöään opiskelijoita ja noin 23 prosenttia työttömiä. Valtaosa heistä oli menestynyt opinnoissaan hyvin, Tiilikainen toteaa.

Tiilikaisen mukaan paremman elämän etsiminen Euroopasta on ymmärrettävää, sillä somalinuorten työttömyys on korkeaa, työnhakua haittaa vahva nepotismi ja työllistymisnäkymät ovat muutoinkin kehnot.

”Euroopan imua” lisää myös sosiaalinen media, kun tänne jo muuttaneet jakavat itsestään kuvia kauniiden rakennusten edessä. Toisaalta Somaliassa lomaillessaan he näyttävät kadehdittavan rikkailta.

– Kun Euroopasta tulevat somalit tulevat vierailulle Somaliaan, heillä on paljon rahaa käytettävissään ja ihmisille syntyy mielikuva, jonka mukaan rahan hankkiminen Euroopassa käy helposti.

Vaikka lähdön motiivit siis vaihtelevat, yhteistä turvapaikanhakijoiden matkalle on matkan ostaminen rikollisilta salakuljettajilta, jotka houkuttelevat nuoria sosiaalisessa mediassa lupaamalla luksusmatkoja kaikin mukavuuksin.

Todellisuus on toinen.

– Matkan varrelta nuori saa luvan soittaa perheelleen. Perheet ovat saaneet soittoja esimerkiksi autiomaasta Sudanista ja Libyasta. Puhelussa nuori on kertonut, missä hän on ja kuinka paljon rahaa tarvitaan matkan loppuun saattamiseen. Häntä saatetaan puhelun aikana lyödä niin, että hän huutaa pelosta ja tuskasta, mikä lisää perheen ahdistusta ja saa heidät ottamaan tilanteen vakavasti. Usein nuoret kertovat puhelimessa, että mikäli rahaa ei makseta, heidät tapetaan, Tiilikainen kirjoittaa.

Yhtä totuutta kriisin ei ole olemassa, kuten ei yhtä oikeaa ratkaisuakaan.

EU:n tuorein suunnitelma lähtömaiden turvallisuustilanteiden uudesta kartoituksesta tulee tarpeeseen. Se ei kuitenkaan pyyhi pois suurta kuvaa tulijoiden määrän lisääntymisestä, saati vähennä tarvetta uusiin rivakoihin toimiin vastaanottajamaissa.

Kommentit

Mielipidettä muokkaava uutinen jo otsikostaan alkaen.
Kokonaan toisenlaisen uutisen saa aikaan käyttämällä 'opiskelija' sanan sijaan sotilas. soturi, taistelija, veteraani, sotasankari tai [email protected]@ja sanaa.

Oikeat termit ovat tärkeitä

Kurpitsavaunu-tarinat ne vain jaksaa kiinnostaa suomalaisia toimittelijoita, jotka ovat yhtä viattomia maailman petollisuuden edessä kuin olisivat historiattomia idiootteja. Nyt järki käteen ja terve epäluulo peliin, ennen kuin maamme on miehitetty ilman kritiikin häivää. Slunga oli vain täysin oikeassa ja lausui järjen sanoja.

Edellisten hallitusten antia

Nimike "tiedostusväline" pitäisi valtalehdistön ja -median osalta muuttaa oikeaan muotoon: "tiedostusväline". Niin paljon potaskaa julkaistaan toimittelijoiden poliittisten suuntausten mukaisesti.

Tiedostusvälineen toimittelijat liikkeellä taas

Uutisten luokasta tämäkin toimittajan mielipidekirjoitus olisi voitu julkaista oikealla palstalla eräänä mielipiteenä, uutista tässä ei ole nimeksikään.

Tiedostusvälineen toimittelijat liikkeellä taas

Sota? Suomessa ei ole sota, mutta jos suomalainen ei halua puolusta maataan edes rauhanaikana ja kieltäytyy asepalveluksesta hän joutuu vankilaan. Mutta miksi syyrialainen/somali/irakilainen/jne. joka ei halua puolustaa maataan, pääse lomalle suomeen?

Miksi suomalaisten on pakko puolustaa maataan, mutta muiden ei?

pummi

Ei Slunga-Poutsalo aivan puutaheinää puhunut, vai mitä porukkaa se albanialaisten joukko on, joka riehui Joutsenon vastaanottokeskuksessa? Kaikki 100 heistä on jo saanut käännytyspäätöksen, enkä usko että tämä porukka on ainoa laatuaan Suomessa. Jos Albaniasta on tullut Suomeen hakemaan turvapaikkaa, syy ei voi olla muu kuin elintasosurffaus. Suomalaisia tiedotusvälineitä seuraamalla ei taas saa kuin hyvin yksipuolisen kuvan, ilmeisesti kaikilla "heillä on unelma" ja vain yksi totuus.

Jösse

Mamuina tänne tulee muiden mukana terroristeja, äärimusulmaaneja ja kaikkea rikollista ainesta, joiden tuhot tulevat olemaan Suomessa hirveät. Minä ainakin aion muuttaa täältä jonnekin turvalliseen maahan, vaikka Islantiin tai Forsssaan, joka ryhdikkäästi kielsi elintasosurffarit.

Edellisten hallitusten antia

Miksi somalieita vielä otetaan jos kerran on varmaa tietoa siitä että suurin osa on elintaso pakolaisia??
Muuten koko artikkeli on taas sitä tavallista peruskauraa missä paasataan kidutuksista jen. Vähän epäilen että ne kidutetu jäävät ensimäiseen turvalliseen maahan eli kreikkaan ja italiaan.
Nämä elintasopakolaiset tutkivat netistä missä saa eniten rahaa ja suuntaavat sinne.

Kukko

Suomi on itseasiassa köyhä maa, velkaa joitain 600 Miljardia, kun lasketaan kunnat ja yksityiset mukaan. Oikeastaan olemme konkurssissa. Nigeria puolestaan on lähes velaton ja öljyä ja mineraaleja vaikka kuinka ja vaikka kuinka pitkä kasvukausi. Sama pätee Somaliaan ja moneen muuhun "kehitysmaahan".

Nykyinen äkillisesti kasvanut laiton maahantunkeutuminen Eurooppaan on hyvin organisoitua ja Itävallan tiedustelupalvelun mukaan sitä rahoittaa USA hyvin avokätisesti.
http://www.info-direkt.at/insider-die-usa-bezahlen-die-schlepper-nach-eu...

Suomi nousuun, mutta ei elintasopakolaisilla

"Akatemiatutkija Merja Tiilikainen Helsingin yliopistosta arvioi tuoreessa Afrikan Sarvi -lehdessä, että taloudelliset seikat ovat nyt selkeästi suurin syy jättää Somalia. Ne ovat hallitsevia jopa 87 prosentilla lähtijöistä. He lähtevät tai heidät lähetetään maasta, koska he haluavat parempaa elämää. Tiilikaisen mukaan paremman elämän etsiminen Euroopasta on ymmärrettävää, sillä somalinuorten työttömyys on korkeaa, työnhakua haittaa vahva nepotismi ja työllistymisnäkymät ovat muutoinkin kehnot."

Kysyisinkin, että mitä muuta tämä on kuin elintasosurffailua? Eikö silloin Poutsalo-Slunga ole oikeassa, että 4/5 somaleista on rahan perässä?

Epätietoinen

Mihinhän tuo "arvio" kidutuksista perustuu? ja onko tietoa tai edes arvioita kuka on kiduttanut ja miksi? Aika usein saattaa olla ihan oikea tarve kysellä vähän tarkemmin tiettyjen tyyppien tekemisistä ja noissa tietyissä maissa kuulustelut ei taida olla small talkia.
Ja se tässä vähän töksähtää, että rikostilastoissa nämä, joista suuren osan väitetään tulleen kidutetuiksi, keikkuvat kärjessä.
Ja mites oman kansan kohtaama kidutus, kuten ryöstöt ja raiskaukset näiden tahoilta, eikös sekin ole kidutusta?
Ja vanhukset makaavat märissä vaipoissa ja aliravittuina eivätkä pääse ulkoilemaan, eikös sekin ole ihan pelkkää kidutusta? Kuka alkaisia puolustaa heitä?

omat ensin

"Tiedotusvälineitä seuraamalla saa helposti käsityksen, että Slunga-Poutsalo puhuu puuta heinää."

Arvon toimittelija, mitähän tiedostusvälineitä tässä pitäisi seurata, että saisin sen käsityksen, että Slunga-Poutsalo puhuvan puuta heinää? Kun näitä kuvia iphonea räpläävistä elintasosurffaista katsoo, niin voi hyvinkin saada vähän toisen kuvan tilanteesta. Koska muuten annatte kuvia ja lukuja niistä kidutetuista pakolaisperheistä, jotka kuulemma on hotelliin majoitettu, vai onko niin, ettei niitä yksinkertaisesti ole ensimmäistäkään?

Kusetusta?

"Riitasoinnut päästi ilmoille puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon (ps.) harkitsematon lausunto ”elintasosurfareista”. Sen ympärillä käyty kohu uhkaa nyt peittää koko asian ytimen, eli sen auttavatko EU ja Suomi eniten hädästä kärsiviä."

Kyllä oli taas melkoinen heitto. Onko ammattiylpeys - joka perustuu ammattitaitoon - kadonnut toimittajilta kokonaan, vai onko uutistoimittamisen trendinä nykyään jonkinlainen mielipideblogaaminen objektiivisen ja laajanäkökulmaisen uutisoinnin sijaan?

X. Hamster

Taas on rasistit äänessä. Ei meillä ole muuta tässä maassa kuin tilaa ja tyhjiä asuntoja.
Miksi siis emme voisi majoittaa näihin maaseudun tyhjillään oleviin asuntoihin ja tiloihin näitä hätää kärsiviä ihmispoloja. Väite väkivaltaisista afrikkalaisista on pelkkää propagandaa. Milloin sinua on muka lyönyt tai muuten kaltoin kohdellut ulkomaalainen ihminen? Enemmän he pelkäävät meitä, samoin kuin lapsonen joka on eksynyt pimeään maahan vailla lämpöä. Eli lopettakaa se parjaaminen ja menkää kohtaamaan totuus.

Anonyymi

Suomessa on tyhjää tilaa ja tyhjiä asuntoja ja tyhjätaskuja työttömiä tuilla eläviä ihmisiä joka päivä enemmän ja enemmän . Milläpä luulet että nuo kaikki uudet ja heidän tarpeet kustannetaan ? Jo nyt uhataan karsia eläkkeensaajan asumistuki ja se kai annetaan noille terveille mamu miehille taskurahaksi ? Kyllä rahaa tarvitaan hirvittävät määrät jolla tulija elätetään , kotoutetaan , asutetaan ja hoidetaan sairaudet , hampaat ja mielenterveys . Moneen vuoteen eivät tee muuta kuin nostavat tukia . Osa ei koskaan , siitä on jo esimerkkejä Afrikasta tulijoista joista 90% elää edelleen sos.tuilla . Suomalainen saa tinkiä päivä päivältä ja maksaa kaikesta lisää kun verorahat annetaan tulijoille . Eivät tulijat meitä pelkää , johan alkoivat marisemaan , että kauankos tässä koulun jumppasalissa pitää nuoren mamu sällin yöpyä ? Eikö kohta saa sitä omaa kämppää. Näin puhuvat kun ovat muka hädässä olleet , mereltä pelastuneet , kaduille pyörimää Välimeren maissa ja nyt heti kovat vaatimukset esittävät kun Suomeen ovat päässeet . Avaa sinä hyvä ihminen silmäsi ja katso realiteetteja joista jo presidentti Niinistö puhui ja järkeä puhuikin .

totuuden saa sanoa

Kun kerran olet kohdannut totuuden, niin kerrotko meille "tietämättömille" missä on kidutetut naiset ja lapset, jotka mielestäni tarvitsevat enemmän turvaa.

Saahan näitä hakkaamisia, raiskaamisia, tappeluita, ryöstöjä ym. lukea päivän lehdistä ja seurata vankeinhoidossa olevia kansallisuuksia.
Pumpulissa taidat sinäkin elää.

vissiin kai

Taas on talousnero äänessä. Sinäkö niiden maahanmuuttajien asuntojen käyttökustannukset (mm. talvilämmitys) ja muun elämisen täällä Suomessa maksat? Vai jätätkö mielummin lapsille ja lapsenlapsille velat niskaan?

Hölmölästä_päivää

Suomessa tyhjiä asuntoja missä, nytkin suomalaisa asunnottmina ja opiskelijat nukkuva ties missä. Suomella ei ole mitään velvollisuutta ottaa näitä elintasopakolaisia tänne loisimaan.

jeppe74

Jopa vihreiden Pekka Haavisto oli Uuden Suomen haastettelun mukaan sitä mieltä, että näihin turvallisiin maihin, esim. Eritreaan, tulisi lähettää tiukka viesti siitä, että
sieltä ei pidä lähteä turvapaikanhakijoiksi, koska todellista hätää ei ole, vaan lähtijät tulevat elintason perässä. Myös Iltalehdessä oli hyvä blogi, jossa mietittiin, että paras tapa auttaa ei ole tuoda Afrikkalaisia ja Lähi-idän maiden turvapaikanhakijoita Eurooppaan, vaan heidät tulisi asuttaa leireille lähelle omaa lähtömaataan.

veroja Helsingille vuodesta 70

Jos turvapaikanhakija pystyy organisoimaan 30-päisen riehujajengin jo vastaanottokeskuksessa, palautukselle aivan varmasti on perusteet.

Turvallisuusarvio

" Helsingissä Kaarlenkadun vastaanottokeskusta johtava Leena Markkanen arvioi Ylelle tiistaina, että jopa joka kolmas Suomesta turvapaikkaa hakeva ihminen on kidutuksen uhri."
Ja näyttö tästä on mikä?
Tulijan sana..?

Julkinen sektori

No onhan ne kidutettuja joutuivat ponnistelemaan elantonsa eteen.Suomeen päästyä ikuinen täysihoito tekemättä mitään.

apinatarha

"Tiilikaisen mukaan paremman elämän etsiminen Euroopasta on ymmärrettävää, sillä somalinuorten työttömyys on korkeaa, työnhakua haittaa vahva nepotismi ja työllistymisnäkymät ovat muutoinkin kehnot."
Jos työllistyminen on hankalaa jo sielläkin, niin tuskin tilanne on täällä yhtään parempi. Meillä kuitenkin koulutus- ja pätevyysvaatimukset ym. työturva-, tieturva-, jne kortit nostavat työntekijältä vaadittavan koulutuksen paljon Somaliaa korkeammaksi.

Jos joku siis ihmettelee että miksi ne Somaliasta tulevat koneinsinöörit jäävät niin usein työttömiksi

ritariassa

Miten jos henkilö saa turvapaikan toisesta maasta, niin miten hän sitten käy vierailemassa lähtömaassa ?
Onko sitten lähtömaassa tapahtunut voimasuhteiden muutos vallanjaossa tai sitten turvapaikka annetaan kaikille sopivaa koodisanaa sanoville ?

On muuten jännää, että miespuoliset tahot hakeutuvat Eurooppaan, onko mahdollista arvella, että lähtöalueilla on huhuja, joiden mukaan eurooppalaiset miehet palvovat etelän miehiä ja paikalliset miehet ovat valjastettu kokonaan paikallisten naisten määrättäväksi ja etelän naisia ei edes saa ajatella saapuvan Eurooppaan?

Mutta vielä maallisempiin asioihin, miten onko Euroopassa edes töitä jo täällä oleville- miten jos maahanmuuttajaväki suuntaisi töiden parissa esim. Kiinaan, mutta ollaankos siellä yhtä inhimillisiä ja humaaneja?

ruokailija

hUHHAHHEI, pelon äänet puhuvat, kauhukuvat silmissä tulevaisuudesta.Suomalaisetkin ovat aikoinaan lähteneet nälänhätää ja muuta karkuun elintasopakolaisiksi esim.Usahan, Ruotsiin , Australiaan ym. Jospa näidenkin jälkipolvet oppivat suomen runokielen ja alkavat työskennellä maamme parhaaksi.Tekijöitä kai tarvitaan jatkossakin kun kansakuntamme vanhenee ja auttajat/työntekijät ja veronmaksajat jäävät vähemmistöksi.Kotouttamista tarvitaan, jotta laittomuudet eivät pääse valtaan..Mutta mikä estää meitä pelkääviä muuttamasta muualle, lahjaksi mekin olemme saaneet tämän maan, lahjaksi antakaa..

fundeeraja

Suomalaiset menivät töihin, koska USA, Australia eikö edes Ruotsin maksanut aikoinaan mitään sosialirahoja maahan tulijoille. Nyt Ruotsi maksaa sossurahaa samoin kuin Suomikin tänne tulijoille, joten näitä rahamamuja ei voi verrat vanhan ajan siirtotyöläisiin.

Tapsa.

kidutetulla perheellä onkin varmasti varaa jotain 5-10K per pää maksavaan matkaan. Kiduttajalla ja sen perheellä sen sijaan tollanen raha löytyy helpostikin. Sehän on vienyt uhriensa omaisuuden.

höhö