Puheenaihe

Esitys: Ulkomaalaiset etusijalle vuokra-asuntoihin – pienituloiset palkansaajat kärsivät

Oleskeluluvan saaneiden pääsyä kaupungin vuokra-asuntoon halutaan helpottaa.

Päivi Tuovinen

Pienituloiset kantasuomalaiset uhkaavat jäädä asukasvalinnoissa väliinputoajiksi, mikäli hallitus saa läpi lakimuutoksen valtion tukemien vuokra-asuntojen jakoperusteita.

Lakiesityksen toteutuessa ulkomaalaisten määrä kasvaisi merkittävästi vuokra-asuntojonoissa, kun tähän saakka voimassa ollut vaatimus vähintään vuoden oleskeluluvasta poistettaisiin. Lakimuutoksessa esitetään, että kaikki oleskeluluvan saaneet ovat oikeutettuja hakijoiksi valtion tukemiin asuntoihin.

Käytännössä oleskelulupia ei myönnetä alle kolmen kuukauden mittaiseen oleskeluun, eli tätä lyhyemmän ajan Suomessa oleskelevat eivät olisi jatkossakaan oikeutettuja valtion tukemien asuntojen vuokrajonoihin.

Vantaan maankäytöstä ja asuntopolitiikasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pelkää, että lakimuutoksella kasvatettaisiin asunnon saamiseen kelpoisten henkilöiden määrää merkittävästi. Penttilä on valmistellut Vantaan kaupungin kannanoton lakimuutokseen. Aikataulusyistä sitä ei ole vielä käsitelty päättävissä elimissä.

– Kaikkien oleskeluluvan saaneiden asuttaminen on kunnille suuri haaste, kun turvapaikan hakijoiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti, Penttilä pelkää.

Vantaan kaupunki painottaa, että toteutuessaan lakiehdotus lisäisi merkittävästi kohtuuhintaisten asuntojen kysyntää erityisesti kasvukeskuksissa ja Helsingin seudulla, jossa on jo nyt pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintaohjeiden mukaisesti ilman töitä olevat, oleskeluluvan saaneet asunnottomat ovat vuokra-asuntojen kiireellisimpien hakijoiden joukossa.

– Lakiesityksen toteutuessa tällaisten hakijoiden määrä nousisi huomattavasti ja johtaisi käytännössä siihen, että pienituloiset työssä käyvät jäisivät asukasvalinnassa väliinputoajiksi, Penttilä toteaa kannanotossa.

Sen mukaan lakiesitys tulisi toteutuessaan nopeasti heikentämään myös ARA -vuokra-asuntojen asukasrakennetta suurimmissa kaupungeissa sekä johtaisi asuinalueiden välisten erojen kasvuun ja lisäisi segregaatiota.

Jutun keskusteluosio suljetaan useiden asiattomien viestien vuoksi.

Lue jatkojuttu: Kohuttu lakiesitys meni nurin PS:n vaatimuksesta

Lue myös: Vaatimus: Kaupunkilaiset mamujen edelle asuntojonossa

 

Lisäys 30.1.2017 kello 13.07: Juttuu on lisätty linkki, joka kertoo kohua herättäneen lakiesityksen peruutuksesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Lakimuutos nostamassa ulkomaalaiset asuntojonojen kärkeen – Etujärjestö: ”Vaikea aihe”23.9.2015 10.45
Miksi maahanmuuttajia suositaan peruskoulun arvosanoissa? – OAJ yllättyi tutkimustuloksesta20.8.2015 13.36
Tutkimus: Suomalaiset opettajat suosivat maahanmuuttajaoppilaita arvosanoissa19.8.2015 08.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu