Vaalikoneemme on nyt avattu!

Kulttuuri

Vuoden nuori taiteilija: Porvoo ja New York saavat odottaa

KUVATAIDE Vielä ei ole varmaa, milloin palkittu taitelija ehtii pitää näyttelyn kotikaupungissaan.

Reima Nevalaisen teoksissa voi nähdä monikerroksista kollaasitekniikkaa ja maan värejä. Reima Nevalainen odottaa jo syyspimeitä. Äskettäin valmistunut neljä metriä korkea tummasävyinen maalaus oli tehtävä yöllä, koska luonnonvalo muuttuu vuorokauden ja sään mukaan. – En ole mikään yöeläin, enkä halua työskennellä yöllä. Mutta joskus on pakko.

Juha Perämäki

Porvoon Taidehallilla piti kahden viikon päästä avautua nuoren taidemaalarilahjakkuuden Reima Nevalaisen näyttely. Espoolaissyntyisen Nevalaisen nimi on nyt kaikkien huulilla, sillä hänet valittiin vastikään Vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Porvoolaiset joutuvat pettymään. Nimityksen myöntäjä toivoo, ettei taiteilija pidä näyttelyitä ennen palkintonäyttelyä, joka järjestetään Tampereella ensi kesänä.

Elämäntyyli, joka taiteen tekemisestä seuraa, sopii minulle todella hyvin.

– Yhtä suuri syy oli se, että olisin voinut aloittaa Tampereen näyttelyn maalaamisen vasta Taidehallin jälkeen. On ajallisesti mahdoton tehdä kaksi niin isoa näyttelyä peräkkäin, vaikka maalaisi kahdella kädellä, Nevalainen sanoo.

Pientä lohtua porvoolaiset voivat hakea siitä, että Nevalainen joutui perumaan myös New Yorkiin ensi kevääksi suunnitellun näyttelyn. Porvoolaiset ja newyorkilaiset saavat nyt siis hieman odottaa.

– Ikävä kyllä, Nevalainen pahoittelee.

Reima Nevalainen on asunut Porvoossa kaupungin omistamassa taiteilijatalossa kaksi vuotta. Residenssikausi on siis puolivälissä.

– Olen nauttinut tästä ihan täysillä, Nevalainen sanoo.

Pihapiirin sisäänkäynnin pieni private-kyltti ei ole riittänyt pitämään aivan jokaista turistia loitolla, mutta pääosin Nevalainen on saanut asua ja työskennellä talossa kaikessa rauhassa.

– Elämäntyyli, joka taiteen tekemisestä seuraa, sopii minulle todella hyvin.

Nevalainen suhtautuu työhönsä omistautuen. Yhteiskunnalliselle tai paikalliselle kulttuurivaikuttamiselle, saati railakkaalle taiteilijaelämälle ei ole jäänyt aikaa.

Alkusyksystä hän oli mukana toimikunnassa, joka valitsee taiteilijat Porvoon Taidehalliin ja Kappalaisentaloon. Mutta se oli vain lyhyt sijaisuus.

Nevalaisen kokemuksen mukaan taiteilijuudesta on näinä päivinä tullut monelle enemmän ammatti kuin elämäntapa.

– Töitä on tehtävä paljon, jos aikoo saada jotain aikaiseksi. Menestys tulee sitä kautta, jos on tullakseen.

Siinä tarvitaan itsekuria ja jalat maassa -asennetta.

– Ehkä vähän itsekkäästi olen keskittynyt omaan tekemiseen. Nyt nimityksen jälkeen pitäisi varmaan olla aktiivisempi. En silti oikein tiedä, miten. Taidemaalarin työ kun on ensisijaisesti maalaamista ja näyttelyiden pitämistä ja haluan tehdä sen mahdollisimman hyvin.

Reima Nevalainen

Syntynyt vuonna 1984 Espoossa.

Porvoon taiteilijatalon asukas 2013–2017.

Vuoden 2016 nuori taitelija. Palkintona on Tampereen kaupungin 20 000 euron stipendi ja mahdollisuus yksityisnäyttelyyn Tampereen taidemuseossa ja Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Opiskellut Kankaanpään taidekoulussa ja Oriveden opiston kuvataidelinjalla.

Teoksia esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2005 lähtien Suomessa ja Japanissa.

Yksityisnäyttely suunnitteilla myös Galerie Forsblomiin Helsinkiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu