Puheenaihe

Asukkaat pelkäävät turvapaikanhakijoita Vantaalla – ”Vanhemmat eivät uskalla päästää tyttöjä Jumboon”

ILMIÖ Valtuutetut peräänkuuluttavat valistusta. Useat naiset kertovat ahdistelusta.

Poliisi on käynyt Vantaan vastaanottokeskuksissa kertomassa turvapaikanhakijoille kotoutuksesta ja suomalaisista pelisäännöistä ja aikoo vierailla niissä uudestaankin. Poliisi seuraa Aviapoliksen turvallisuustilannetta nyt erityisen tarkasti. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Vantaan vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoista koostuvat miesporukat herättävät turvattomuutta Aviapoliksessa. Kaupunginvaltuutettu Maija Hurri (kd.) toi asukkaiden huolen esille hiljan valtuustoinfossa.

– Olen kuullut useilta kuntalaisilta, että Aviapoliksessa ollaan huolissaan alaikäisistä tytöistä. Vanhemmat eivät enää uskalla laskea heitä yksin Jumboon, koska siellä miesjoukot ovat heitä piirittäneet ja jututtaneet. Vanhemmat pelkäävät, että jotain ikävää voi sattua.

Hurrin tiedossa ei ole, että tyttöihin olisi käyty käsiksi. Seudulla liikkuvat miesjoukot aiheuttavat kuitenkin pelkoa.

– On tehtävä jotain, jottei ikäviä yhteentörmäyksiä tapahdu kantaväestön kanssa. Turvapaikanhakijoita on valistettava kulttuuristamme ja tasa-arvosta.

Aviapolis – Asukkaiden alue -Facebook-ryhmää ylläpitävä valtuutettu Jaana Huhta (vihr.) kertoo, että aihe on nostattanut netissä osin yliampuvaa keskustelua. Hänestä kantaväestöllekin tulisi antaa valistusta turvapaikanhakijoista ja eri tahojen yhteistyötä pitäisi lisätä tilanteen rauhoittamiseksi.

– Kotouttaminen on kaikkien yhteinen asia. Jos turvapaikanhakijat kohtaavat vain inhoa, kynnys toimia ikävällä tavalla madaltuu.

Nimettömänä pysyttelevä asukas kertoo, että ilmassa on suoranaista hysteriaa. Hänen mukaansa kansalaiset ovat vakavissaan perustamassa kodinturvajoukkoja naisten ja lasten turvaksi ja järjestämässä tytöille itsepuolustuskursseja. Asukkaan mukaan lukuisat, usein alaikäiset, naiset ovat kertoneet netissä kokeneensa ahdistelua.

– On kourittu, huudeltu, ahdisteltu sanallisesti. Jotkut kertovat, että heitä on seurattu Jumbossa miesporukalla ja kaupassa on ehdoteltu. Itseäni on videokuvattu ulkona.

Pelottavatko turvapaikanhakijat?

Kyllä
84% (4796 ääntä)
Ei
18% (1016 ääntä)
Ääniä yhteensä: 5723

Jumbossa on lisätty valvontaa

Jumbossa on lisätty järjestyksenvalvontaa turvapaikanhakijoiden takia.

– Olemme halunneet rauhoittaa tilannetta lisäämällä turvahenkilöstön näkyvyyttä, sanoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro .

Lehtoaro kertoo, että muutamat naisasiakkaat ovat antaneet palautetta Jumbolle siitä, että he ovat kokeneet siellä turvattomuutta miesporukoiden vuoksi.

– Naisia on tuijoteltu ja seurattu. Sekin on voinut lisätä turvattomuutta, ettei osapuolilla ole yhteistä kieltä.

Johtajan mukaan turvapaikanhakijat voivat viettää Jumbossa aikaa kuten muutkin.

Lisää aiheesta: 

Somaleiden ja irakilaisten turvapaikkapäätökset jäihin – "Linjauksia tullaan tiukentamaan"30.9.2015 11.18
Tällaista on arki Vantaan vastaanottokeskuksessa – sortsit jalassa ja odotusta ilman nettiä1.10.2015 15.11
Yrittäjät saivat lähtöpassit vastaanottokeskuksen tieltä Vantaalla25.9.2015 13.33
Pakolaiskriisin kustannuksia ”mahdoton arvioida” – yliopistokin kieltäytyi tutkimasta6.10.2015 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu